Κοροναϊός: Στην απομόνωση η Κίνα – 259 τα θύματα – 24 οι χώρες με επιβεβαιωμένα κρούσματα


Καθώς τα θύματα και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξάνονται με ραγδαίους ρυθμούς, όλο και περισσότερες χώρες αναστέλλουν τις αεροπορικές διασυνδέσεις με την Κίνα.

Ο αερoδιαστημικές αμυντικές δυνάμεις της Ρωσίας, που αποτελούν τμήμα των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, θα αρχίσουν να απομακρύνουν σήμερα Ρώσους πολίτες από την Κίνα λόγω του ξεσπάσματος του κοροναϊού, μεταδίδουν πρακτορεία ειδήσεων, επικαλούμενα τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους πως η απομάκρυνση των Ρώσων υπηκόων θα πραγματοποιηθεί σε περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κοροναϊό, μετέδωσαν τα πρακτορεία ειδήσεων TASS και Interfax.

Η αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Τατιάνα Γκόλικοβα είχε δηλώσει χθες πως η Ρωσία σχεδιάζει να απομακρύνει τουλάχιστον 600 Ρώσους πολίτες που βρίσκονται τώρα στην Ουχάν και στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο του ξεσπάσματος στην Κίνα, οι οποίοι θα τεθούν σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Η Ρωσία κατέγραψε δύο πρώτα κρούσματα του κοροναϊού και περιόρισε τις απευθείας πτήσεις προς την Κίνα, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της.

Η εταιρεία Apple Inc ανακοίνωσε σήμερα ότι κλείνει όλα τα επίσημα καταστήματά της και τα γραφεία της στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου καθώς αυξάνεται η ανησυχία για τον νέο κοροναϊό, με τον απολογισμό των νεκρών να φτάνει πλέον τους 259.

“Για λόγους ασφαλείας και βάσει των πιο πρόσφατων συστάσεων των υγειονομικών αξιωματούχων, κλείνουμε όλα τα γραφεία της εταιρείας, τα καταστήματα και τα κέντρα επικοινωνίας στην ηπειρωτική Κίνα ως τις 9 Φεβρουαρίου”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Apple. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι ανυπομονεί να ξανανοίξει τα καταστήματά της “το συντομότερο δυνατό”.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα η Apple έκλεισε τρία καταστήματά της στην Κίνα εξαιτίας της ανησυχίας για την εξάπλωση της επιδημίας.

Ήδη και άλλες πολυεθνικές εταιρείες, όπως η McDonald’s Corp και η Starbucks Corp, έχουν κλείσει τα καταστήματά τους στην Κίνα για προληπτικούς λόγους, ενώ άλλες έχουν ζητήσει από τους εργαζόμενούς τους να εργάζονται από το σπίτι και να ακυρώσουν τα μη απαραίτητα επαγγελματικά ταξίδια την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου.

Το Βιετνάμ κήρυξε σήμερα υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού και ανέφερε ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα.

Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα σταματήσει να εκδίδει θεωρήσεις διαβατηρίων για τους ξένους επισκέπτες που βρίσκονταν στην Κίνα τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Όλες οι άδειες που είχαν δοθεί για πτήσεις ανάμεσα στο Βιετνάμ και την Κίνα, περιλαμβανομένης της Ταϊβάν, του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο, έχουν ανακληθεί μέχρι νεωτέρας, ανέφερε η κυβέρνηση σε μια ανακοίνωση.

Η εταιρία χαμηλού κόστους Vietjet Air και ο εθνικός αερομεταφορέας Vietnam Airlines είχαν ανακοινώσει νωρίτερα ότι αναστέλλουν όλες τις πτήσεις προς και από την Κίνα από σήμερα, 1η Φεβρουαρίου.

Εξάλλου, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Αρμπίλ στη ημιαυτόνομη περιοχή του ιρακινού Κουρδιστάν δεν επέτρεψε την είσοδο σε τρεις Κινέζους πολίτες εξαιτίας των φόβων για το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα, δήλωσαν σήμερα οι αρχές.

Οι τρεις επιβάτες εστάλησαν αεροπορικώς πίσω στο Ντουμπάι από όπου είχαν αναχωρήσει για το Αρμπίλ, αναφέρεται σε μια ανακοίνωση της αεροπορικής αρχής του Κουρδιστάν.

Σε μια άλλη εξέλιξη, η αεροπορική εταιρία Qatar Airways ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι θα αναστείλει όλες τις πτήσεις προς την ηπειρωτική Κίνα από τη Δευτέρα.

Η εταιρία ανέφερε πως αντιμετωπίζει «σημαντικές επιχειρησιακές προκλήσεις λόγω των περιορισμών εισόδου που επέβαλαν πολλές χώρες», μετά το ξέσπασμα του κοροναϊού στην Κίνα.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Κινέζος ομόλογός του Ουάνγκ Γι συζήτησαν τη συνεργασία στη μάχη κατά του ξεσπάσματος του κοροναϊού σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν σήμερα, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Η ρωσική πλευρά εξέφρασε την υψηλή εκτίμησή της για τα μέτρα που λαμβάνει η Κίνα προκειμένου να καταπολεμήσει την εξάπλωση της ασθένειας που προκλήθηκε από τον κοροναϊό», ανέφερε το υπουργείο σε μια ανακοίνωση.

Νωρίτερα σήμερα, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις να αρχίσουν την απομάκρυνση Ρώσων πολιτών από την Κίνα.

Οι χώρες με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα

Περίπου 12.000 άνθρωποι έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό στην Κίνα, όπου 259 ασθενείς έχουν υποκύψει, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των υγειονομικών αρχών, ο οποίος δημοσιοποιήθηκε το Σάββατο 1/2. Στη συντριπτική τους πλειονότητα, οι θάνατοι των ασθενών έχουν καταγραφεί την επαρχία Χουμπέι, την εστία της επιδημίας.

Δέκα κρούσματα έχουν επιβεβαιωθεί στην αυτόνομη περιοχή του Χονγκ Κονγκ, όπου πολλοί από τους ασθενείς είχαν επισκεφθεί την Ουχάν. Επτά κρούσματα έχουν αναφερθεί στην αυτόνομη περιοχή του Μακάο, ενώ ένα κρούσμα έχει καταγραφεί στο Θιβέτ.

Ακολουθεί κατάλογος των χωρών και των περιοχών που έχουν ανακοινώσει τον εντοπισμό επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κοροναϊού, καθώς πέραν της ηπειρωτικής Κίνας, του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ, έχουν επιβεβαιωθεί περίπου εκατό κρούσματα μόλυνσης σε διεθνές επίπεδο.

Ασία-Ειρηνικός

Αυστραλία

Εννιά κρούσματα.

Καμπότζη

Ένα κρούσμα, ένας 60χρονος που αφίχθη στη χώρα από την Ουχάν και βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση.

Νότια Κορέα

Ένδεκα κρούσματα.

Ινδία

Ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα στην Κεράλα (νότια).

Ιαπωνία

14 κρούσματα.

Μαλαισία

Οκτώ κρούσματα.

Νεπάλ

Ένα κρούσμα, ένας 32χρονος από την Ουχάν. Βγήκε από το νοσοκομείο αφού θεραπεύτηκε.

Φιλιππίνες

Ένα κρούσμα.

Σιγκαπούρη

16 κρούσματα

Σρι Λάνκα

Ένα κρούσμα, 43χρονος Κινέζος τουρίστας που αφίχθη από τη Χουμπέι.

Ταϊβάν

8 κρούσματα

Ταϊλάνδη

14 κρούσματα. Όλοι οι ασθενείς είναι Κινέζοι, πλην μιας Ταϊλανδής 73 ετών που είχε επισκεφθεί την Ουχάν.

Βιετνάμ

Πέντε κρούσματα

Αμερική

Καναδάς

Τέσσερα κρούσματα, ανάμεσά τους δύο άνδρες που είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν.

ΗΠΑ

Επτά κρούσματα συνολικά· άλλο ένα επιβεβαιώθηκε στην Καλιφόρνια την Παρασκευή 31/1.

Ευρώπη

Ηνωμένο Βασίλειο

Δύο κρούσματα.

Γερμανία

Επτά κρούσματα, όλα τους εργαζόμενοι σε εταιρεία εξοπλισμού αυτοκινήτων. Σύμφωνα με το βαυαρικό υπουργείο Υγείας, οι έξι είναι σε «σταθερή» κατάσταση.

Ισπανία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Γερμανό τουρίστα που νοσηλεύεται στο νησί Λα Γομέρα, στο αρχιπέλαγος των Κανάριων, αφού κατά τα φαινόμενα μολύνθηκε από ασθενή στη Γερμανία.

Φινλανδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για Κινέζο τουρίστα από την Ουχάν που νοσηλεύεται σε απομόνωση.

Γαλλία

Έξι κρούσματα.

Ιταλία

Δύο κρούσματα. Πρόκειται για Κινέζους τουρίστες.

Ρωσία

Δύο κρούσματα. Κινέζοι πολίτες.

Σουηδία

Ένα κρούσμα. Πρόκειται για μια γυναίκα η εθνικότητα της οποίας δεν έχει δημοσιοποιηθεί από τις σουηδικές αρχές. Είχε περάσει από την Ουχάν και αφίχθη αεροπορικώς στη Σουηδία την 24η Ιανουαρίου.

Μέση Ανατολή

Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τέσσερα κρούσματα. Πρόκειται για μέλη της ίδιας οικογένειας, Κινέζους υπηκόους από την Ουχάν.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ