Πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ σε ατομικές επιχειρήσεις


Κορονοϊός: Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει νέα πλατφόρμα για το επίδομα των 800 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις χωρίς προσωπικό και εφόσον δεν υπάγονται σε επιστημονικό προσωπικό.

Συγκεκριμένα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δεν έχουν προσωπικό θα βγει σχετική απόφαση και θα ανοίξει τις επόμενες ημέρες μία άλλη πλατφόρμα για να υποβάλλουν αίτηση για να πάρουν τα 800 ευρώ.

Υπενθυμίζεται πως οι δικηγόροι, γιατροί, εκπαιδευτικοί, οικονομολόγοι, λογιστές, ερευνητικό προσωπικό, μηχανικοί δεν δικαιούται τα 800 ευρώ.

Όλες οι επιχειρήσεις – εργοδότες που έκλεισαν βάσει κρατικής απόφασης ή που πλήττονται βάσει ΚΑΔ μπορούν να μπουν από χθες στον σύνδεσμο που οδηγεί στην σχετικήπλατφόρμα https://eservices.yeka.gr/(S(aebl5hyunmrg15pjgoxaw4ls))/login.aspx?ReturnUrl=%2f για την υποβολή σχετικής αίτησης προκειμένου στην συνέχεια να δηλώσουν τα στοιχεία της επιχείρησης τους και τους εργαζόμενους τους για να πάρουν την αποζημίωση ειδικού σκοπού. Σε αυτή την φάση επιχείρηση και Εργοδότης νοούνται όλοι όσοι απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Στην κατηγορία υπάγονται και οι ατομικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που απασχολούν προσωπικό με εξαρτημένη σχέση εργασίας.

Οι υπόχρεοι εργοδότες που καταθέτουν από χθες αιτήσεις στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν αυθημερόν την ανωτέρω υπεύθυνη δήλωση, εγγράφως ή με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, στους εργαζομένους τους. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να κάνουν νέες αιτήσεις για τα 800 ευρώ. Αυτές οι αιτήσεις θα γίνουν σε άλλη πλατφόρμα, που δεν είναι ίδια με αυτή των εργοδοτών.

Συγκεκριμένα πρόκειται για την πλατφόρμα https://supportemployees.yeka.gr/ η οποία δεν έχει ενεργοποιηθεί ακόμη.

Όταν ανοίξει, την επόμενη εβδομάδα οι εργαζόμενοι θα πρέπει να μπουν στην πλατφόρμα για να κάνουν τη σχετική αίτηση και να δηλώσουν IBAN.

Οι εργοδότες δηλώνουν την κατηγορία στην οποία εντάσσονται, τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε αναστολή, καθώς και τους εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση λύθηκε από 1/3/2020 έως 20/3/2020 με απόλυση ή με παραίτηση.

Υπενθυμίζεται πως οι εργοδότες επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή έχουν χρονικό περιθώριο να υποβάλλουν την υπεύθυνη δήλωση μέχρι 31 Μαρτίου. Οι υπόλοιποι που πλήττονται βάσει ΚΑΔ θα μπορούν να υποβάλλουν μέχρι 20 Απριλίου.

Ειδικότερα σε αυτούς τους εργοδότες που πλήττονται αλλά δεν έχουν κλείσει παρέχεται η δυνατότητα υποβολής εντύπων σε διαφορετικούς χρόνους και πάντα εντός του διαστήματος από 24/03/2020 έως και 20/04/2020 (χρόνος εφαρμογής του μέτρου) από τον ίδιο εργοδότη, τμηματικά με ξεχωριστές υποβολές, ανάλογα με την εφαρμογή του μέτρου της αναστολής συμβάσεων εργασίας.

Οι εργοδότες οι επιχειρήσεις των οποίων έχουν κλείσει προσωρινά με εντολή του κράτους υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:

  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας λόγω εντολής από δημόσια αρχή, βάσει ΚΑΔ, οριζόμενες από το Υπουργείο Οικονομικών όπως ισχύουν κάθε φορά,
  • τα στοιχεία του εκμισθωτή και του μισθίου ακινήτου εφόσον έχουν επαγγελματική μίσθωση ακινήτου προς εξυπηρέτηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας που έχει ανασταλεί με εντολή Δημόσιας Αρχής,
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία (απόλυση) είτε με οικειοθελή αποχώρηση (παραίτηση)
  • Οι εργοδότες που δεν έχουν αναστείλει την λειτουργία τους αλλά πλήττονται βάσει ΚΑΔ και κάνουν χρήση του μέτρου αναστολής συμβάσεων εργασίας υποχρεούνται να δηλώσουν υπεύθυνα:
  • την αναστολή της κύριας επιχειρηματικής τους δραστηριότητας
  • τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε αναστολή,
  • τους τυχόν εργαζόμενους των οποίων η σύμβαση εργασίας τους έχει λυθεί από 1/3/2020 έως 20/3/2020, είτε με καταγγελία είτε με οικειοθελή αποχώρηση.

    ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ

    Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ