Κορονοϊός: Αγωνία για το φάρμακο – Η χλωροκίνη, η μεφλοκίνη και η μάχη με το χρόνο για το εμβόλιο


Κορονοϊός: Μετά τη χλωροκίνη, τα βλέμματα της επιστημονικής κοινότητας είναι στραμμένα σε ένα ακόμη φάρμακο κατά της ελονοσίας, τη μεφλοκίνη – Η προειδοποίηση του Σωτήρη Τσιόδρα

Ένα ακόμη γνώριμο φάρμακο ενδέχεται να μπει στη «μάχη» κατά του Covid-19, για την αντιμετώπιση του κορονoϊού, στο οποίο αναφέρθηκε στην ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, ο Σωτήρης Τσίόδρας.

Σχετικά με την απερίσκεπτη χρήση φαρμάκων, ο καθηγητής λοιμοξιολογίας, επεσήμανε πως μπορεί να έχουν ανεπιθύμητα αποτελέσματα. Όσον αφορά στη χλωροκίνη, ο ίδιος τόνισε οτι σχετίζεται με πολλές παρενέργειες γι αυτό πρέπει να χορηγείται αυστηρά με ιατρική παρακολούθηση.

Τα χημικά που περιέχουν χλωροκίνη είναι επικίνδυνα και μπορεί να επιφέρουν μέχρι και θάνατο, είπε υπογραμμίζοντας παραδείγματα από τις ΗΠΑ.

Ακόμη αναφέρθηκε σε επιπλέον ένα φάρμακο, την μεφλοκίνη.

Πρόκεται για ένα φάρμακο που το χρησιμοποιούμε για την ελονοσία.

«Και αυτό έχει τις τοξικότητές του. Θα δοκιμαστεί και αυτό όπως άλλα. Δεν υπάρχει θαυματουργό φάρμακο», σημείωσε, λέγοντας πως σε σπάνιες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί πως επιφέρει σε κάποιους ψυχικές διαταραχές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πανάκια για τον κορονoϊό ούτε έχει βρεθεί κάποιο συγκεκριμένο φάρμακο, όλα είναι υπό εξέταση.

Η μεφλοκίνη (mefloquine) έχει κύρια δράση «την καταστροφή των ενδοερυθροκυτταρικών ασεξουαλικών μορφών του πλασμωδίου της ελονοσίας οι οποίες είναι παθογόνες για τον άνθρωπο».

Το φάρμακο εμφανίστηκε στη δεκαετία του 1970. Σύμφωνα με έρευνες Ρώσων επιστημόνων, εμποδίζει την εκφυλιστική επίδραση που έχει η νόσος του Covid-19 στα κύτταρα.

Ειδικότερα Ρώσοι επιστήμονες ισχυρίστηκαν ότι έχουν δημιουργήσει ένα φάρμακο, που βασίζεται στην ανθελονοσιακή μεφλοκίνη, για τη θεραπεία ασθενών που πλήττονται από τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τη ρωσική ιατροβιολογική υπηρεσία (FMBA) οι επιστήμονες εργάζονται σε ένα «αποτελεσματικό και ασφαλές πρόγραμμα για την πρόληψη της μόλυνσης από τον κορονοϊό με βάση την μεφλοκίνη».

Η ελπιδοφόρα μελέτη από την Κίνα

Επιπλέον, ο κ. Τσιόδρας, στην χθεσινή ενημέρωση για την εξάπλωση του ιού, αναφερόμενος στην προσπάθεια των επιστημόνων για να βρουν μια αποτελεσματική λύση στη μάχη με τον κορονοϊό, μίλησε για μια μελέτη που έγινε στην Κίνα «με τη χορήγηση όρου αντισωμάτων από ασθενείς που έγιναν καλά, σε 5 ασθενείς που ήταν σε σοβαρή κατάσταση».

Τα πρώιμα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, είπε ο λοιμωξιολόγος αλλά, όπως εξήγησε, ακόμα δεν υπάρχει μαγική συνταγή, καθώς κανένα φάρμακο δεν είναι πανάκεια προς το παρόν.

Τα μαζικά τεστ θα έχουν νόημα αργότερα για να μελετήσουμε την ανοσία

Όσον αφορά τα τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού στον γενικό πληθυσμό, ο κύριος Τσιόδρας τόνισε για μία ακόμη φορά ότι η στρατηγική που ακολουθείται δεν θα αλλάξει. «Μαζικός έλεγχος με τεστ είναι μία στρατηγική που θα ακολουθηθεί όταν κριθεί επιδημιολογικά αναγκαίο να γίνει» είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στην περίοδο που θα έχει περάσει το μεγάλο κύμα της επιδημίας στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε, «εξετάζουμε μαζική στρατηγική όταν κριθεί απαραίτητη. Δεν έχει νόημα τώρα. Ενδιαφέρει περισσότερο να δούμε το επίπεδο ανόσιας στον πληθυσμό σε κυλιόμενες μελέτες, όταν θα έχουμε μια αξιόπιστη τεχνική».

Επίσης, πρόσθεσε ότι όταν αρθούν τα μέτρα, θα έχει νόημα ένας τέτοιος έλεγχος, ώστε «σταδιακά οι άνθρωποι που είναι ύποπτοι για τη νόσο, να απομονώνονται και ιδιαίτερα όσοι είναι στις πρώτες γραμμές» Αυτό, όπως παρατήρησε, γίνεται ήδη στη χώρα μας σε όσους έχουν χρόνια προβλήματα υγείας σε όσους εργάζονται σε υγειονομικές δομές ή μένουν σε ιδρύματα.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ