Κορονοϊός – Χαρδαλιάς: Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους

Αυστηρές συστάσεις σε όσους παραβιάζουν τους νόμους και τις οδηγίες των ειδικών, απηύθυνε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του Covid 19 στην Ελλάδα.

«Τίποτα δεν έχει κριθεί, κάθε μέρα είναι και ένα διαφορετικό στοίχημα στη μάχη μας κατά του ιού. Όσοι θεωρούν ότι έχουμε ξεπεράσει τον κίνδυνο σφάλλουν. Είναι ξεκάθαρο ότι έχουμε αρκετές μέρες μπροστά μας για να μπορέσουμε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα» ανέφερε. Ο κ. Χαρδαλιάς απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να παραμείνουν σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Έχουμε διανύσει μεγάλο δρόμο, ας μην λυγίσουμε στην τελική ευθεία».

Συστάσεις της Ιεραρχίας και εξαιρέσεις

Η συντριπτική πλειοψηφία της Εκκλησίας και των πιστών, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, ακολούθησαν τις συστάσεις της Ιεραρχίας της Εκκλησίας και τους νόμους της Πολιτείας, δίνοντας μήνυμα ευθύνης και πραγματικής αγάπης για τους συνανθρώπους μας που κινδυνεύουν, με δύο μόνο εξαιρέσεις. «Πέρα των νομικών συνεπειών, κάποιοι οφείλουν να αντιληφθούν ότι δεν είναι περισσότερο πιστοί,] χριστιανοί απο άλλους, πόσο μάλλον όταν παραβιάζουν οι ίδιοι τις συστάσεις της ίδιας της Ιεράς Συνόδους και τους νόμους του ελληνικού κράτους και θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των συμπολιτών μας».

Ο υφυπουργός επανέλαβε ότι οι λειτουργίες θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών, κι οι εκκλησίες θα είναι κλειστές για τους πιστούς καθ΄ όλη την διάρκεια της Μ. Εβδομάδας. «Οι αποφάσεις της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου είναι ξεκάθαρες και είναι για να τηρούνται και να ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις», τόνισε.

Τόνισε επίσης ότι δεν επιτρέπονται οι μετακινήσεις σε σπίτια συγγενών και φίλων για την Ανάσταση ή την Κυριακή του Πάσχα.

Οίκοι ευγηρίας

Αυστηρές συστάσεις έκανε ο κ. Χαρδαλιάς και για τους οίκους ευγηρίας. Κάλεσε όλους όσους έχουν την ευθύνη λειτουργίας των οίκων ευγηρίας ή μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως φορείς, να τηρούν κάθε πρωτόκολλο προστασίας αναφορικά με την καθημερινότητα των φιλοξενούμενων. «Οι έλεγχοι θα είναι ενδελεχείς, διαρκείς και κάθε παράβαση θα αντιμετωπίζεται σαν απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε ότι για όλους που ασχολούνται επιχειρησιακά και υγειονομικά στην πρώτη γραμμή, η προστασία και διαφύλαξη της ζωής των πολιτών που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, είναι αδιαπραγμάτευτη, και είναι σταθερή πτυχή στην επιχειρησιακή καθημερινή τους πρακτική.

Οικισμός Δροσερό Ρομά στην Ξάνθη

Στην περιοχή έχουμε μεγάλα επιδημιολογικά φορτία και η ευρύτερη περιοχή παρακολουθείται στενά, είπε ο υφυπουργός. «Το θετικό κρούσμα της μικρής που βρέθηκε θετικό στον οικισμό Δροσερό των Ρομά στην Ξάνθη, μας δημιούργησε εύλογες αγωνίες. Μεταβήκαμε εσπευσμένα στην Ξάνθη με συνεργεία του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ και σήμερα το πρωί προχωρήσαμε στη λήψη 335 δειγμάτων που εστάλησαν σε τρία διαφορετικά εργαστήρια. Στις επόμενες 18 ώρες θα έχουμε όλα τα απαραίτητα δεδομένα που χρειαζόμαστε, για να μπορούμε να σχεδιάσουμε την επόμενη κίνηση».

Όπως είπε ο υφυπουργός, όλος ο μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, σε ετοιμότητα, και η όποια απόφαση ληφθεί θα είναι βασισμένη σε επιστημονικά κριτήρια και θα αποβλέπει στην διασφάλιση της δημόσιας υγείας και στην μη εξάπλωση του ιού στην ευρύτερη περιοχή.

Παράταση περιοριστικών μέτρων

Ο κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε παράταση της καραντίνας στην δημοτική κοινότητα Μεσοποταμίας του δήμου Καστοριάς για 10 ημέρες, για καθαρά προληπτικούς λόγους, όπως είπε. Επίσης παρατείνονται μέχρι 27 Απριλίου, τα πρόσθετα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από 31 Μαρτίου στους δήμους Καστοριάς, Ορεστίδος, Νεστορίου, Ξάνθης και Μύκης. Με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού αποφασίστηκε επίσης η παράταση του περιορισμού κίνησης πολιτών στην νέα παραλία Θεσσαλονίκης μέχρι τις 20 Απριλίου. Επίσης ανακοινώθηκε χθες ο περιορισμός κίνησης των πολιτών σε σημεία του δήμου Ιωαννίνων.

Αύριο ολοκληρώνεται η καραντίνα στα χωριά Εχίνος στην Ξάνθη και Φούστανη στην Πέλλα.

Συντάξεις

Προκειμένου να μην υπάρξει συνωστισμός στις τράπεζες, οι συντάξεις αυτό τον μήνα θα καταβληθούν σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ, του ΟΤΕ και των Τραπεζών θα πληρωθούν στις 22 Απριλίου και στις 24 Απριλίου, με βάση τον τελευταίο αριθμό στον ΑΜΚΑ τους, οι συνταξιούχοι ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ στις 27 Απριλίου και του ΝΑΤ, του Δημοσίου, της ΔΕΗ και τους ΕΤΑΠ-ΜΜΕ στις 29 Απριλίου.

Τέλος, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε, ότι ύστερα από έρευνα της ΕΛΑΣ, εντοπίστηκαν σε αποθήκη και κατασχέθηκαν 11,5 τόνοι αντισηπτικού που δεν είχε δηλωθεί. Το αντισηπτικό, αφού ελεγχθεί για την ποιότητά του, θα διατεθεί προς δημόσια χρήση.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ