Κορονοϊός: Πώς θα πάρουν τα 600 ευρώ οι επιστήμονες


Κορονοϊός: Αναταραχή επικρατεί μετά την εσπευσμένη κατάργηση του προγράμματος οικονομικής στήριξης με τηλεκατάρτιση, προκειμένου να δοθούν τα 600 ευρώ.

Τα χρήματα που απαιτούνται θα δοθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), ενώ σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, υπάρχει πρόνοια ώστε να μπορέσει να καλυφθεί και από συγχρηματοδοτούμενους πόρους οι οποίοι εξασφαλίστηκαν, μεν, μέσα στον Απρίλιο, αργότερα όμως από την προκήρυξη του προγράμματος, που προκάλεσε τόσες αντιδράσεις αναγκάζοντας την κυβέρνηση να προχωρήσει στην κατάργησή του.

Η κατάργηση του προγράμματος ανακοινώθηκε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, έπειτα από απόφαση του Μεγάρου Μαξίμου, αναγνωρίζοντας ότι «υπήρξαν αστοχίες».

Πυρετώδεις προετοιμασίες γίνονται στο υπουργείο Εργασίας έτσι ώστε τα χρήματα να δοθούν στους δικαιούχους χωρίς περαιτέρω διαδικασίες. Σύμφωνα βέβαια με τους ειδικούς, απαιτείται νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η σχετική υπουργική απόφαση.

Στη συνέχεια, βάσει των σεναρίων που επεξεργάζονται, θα χρησιμοποιηθεί μία από τις υπάρχουσες πλατφόρμες στις οποίες ήδη μισθωτοί ή ελεύθεροι επαγγελματίες υποβάλλουν αντίστοιχες αιτήσεις για την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ. Υπάρχει, βέβαια, η σκέψη για νέα, αυτόνομη πλατφόρμα, ενώ σχεδόν έχει αποκλειστεί να χρησιμοποιηθούν τα στοιχεία των δικαιούχων από τις πάνω από 160.000 αιτήσεις που υποβλήθηκαν βάσει του προγράμματος που καταργήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος είναι τα χρήματα που αφορούν τον Απρίλιο να πιστωθούν στους δικαιούχους δικηγόρους, λογιστές, εκπαιδευτικούς, συμβολαιογράφους, γιατρούς και μηχανικούς έως το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, μαζί με την τρίτη πληρωμή των 800 ευρώ.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Συναγερμός για τις υγειονομικές «βόμβες» στις δύο κλινικές – Έρευνα για κακουργήματα

Κορονοϊός: Θετικά νέα! Έγινε η πρώτη δοκιμή εμβολίου στην Ευρώπη

Κορονοϊός – Σας αφορά: Οι τρεις συνθήκες του καιρού που αποδυναμώνουν τον φονικό ιό

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να αρχίσει και η υποβολή αιτήσεων – υπεύθυνων δηλώσεων από τους 160.000 νέους δικαιούχους που προστέθηκαν στις κατηγορίες που θα πάρουν τα 800 ευρώ, καθώς η σχετική υπουργική απόφαση πήρε ΦΕΚ. Θέμα ημερών είναι και η έναρξη των αιτήσεων από τους ελεύθερους επαγγελματίες που απασχολούν έως 20 εργαζομένους, καθώς ψηφίστηκε η σχετική τροπολογία από τη Βουλή.

Συνεχίζονται και οι δηλώσεις από τους μακροχρόνια ανέργους που βρίσκονται στην ανεργία για 12 και 24 μήνες, προκειμένου να λάβουν από τον ΟΑΕΔ το έκτακτο εφάπαξ επίδομα των 400 ευρώ. Οι πρώτες πληρωμές εκτιμάται ότι θα ξεκινήσουν από την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα. Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τον Οργανισμό, τα χρήματα θα πιστώνονται στους λογαριασμούς των δικαιούχων σταδιακά. Στην πράξη, κάθε μακροχρόνια άνεργος που θα κάνει την αίτηση θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα πληρωθεί το επίδομα των 400 ευρώ μέσα στις επόμενες 3-4 ημέρες.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ LIVE ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΙΟΥ

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ