Περιορίζεται το περιθώριο των ελληνικών ομολόγων

Σημαντική υποχώρηση στο περιθώριο των ελληνικών ομολόγων καταγράφηκε σήμερα καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε επενδύσεις υψηλότερου κινδύνου με αποτέλεσμα ν΄αυξηθούν οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων.

Στα 4,69 δισ. ευρώ ανέρχεται η αξία των ελληνικών ομολόγων που έχει αγοράσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έως το τέλος Μαΐου, στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme) που δημοσιοποίησε σήμερα η ίδια. Συνολικά μέσω του συγκεκριμένου έκτακτου προγράμματος, η ΕΚΤ έχει αγοράσει σε ολόκληρη την Ευρωζώνη ομόλογα αξίας 186 ,6 δισ. ευρω.

Η στροφή αυτή των επενδυτών στην περιφέρεια, η οποία σε μεγάλο βαθμό ενισχύεται από τις παρεμβάσεις της ΕΚΤ, είχε ως αποτέλεσμα οι επενδυτές να προσφέρουν 100 δισ. ευρω στην δημοπρασία των 10ετών ομολόγων που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Ιταλία. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ σε συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Ιταλίας μέχρι το τέλος Μαίου είχαν αγοράσει περίπου το 21,6% του προγράμματος PEPP (ήτοι περίπου 37,5 δισ. ευρω). Οι αντίστοιχες αγορές ελληνικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού έφθασαν στο ίδιο διάστημα τα 4,6 δισ. ευρω.

Στην εγχώρια αγορά οι απoδόσεις των κυριοτέρων ομολόγων κινήθηκαν σταθεροποιητικά με αυτή του 10ετούς ομολόγου να κυμαίνεται στο 1,49% από 1,48%, του 5ετούς ομολόγου στο 0,84% από 0,86% και του 15ετούς στο 1,61% απο 1,60%.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 10 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 8 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές πώλησης. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 1,50% έναντι -0,45% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,85% από 1,91%.

Στην αγορά συναλλάγματος ενισχύεται σημαντικά το ευρώ έναντι του δολαρίου με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται νωρίς το απόγευμα στο 1.1247 δολ. από το επίπεδο του 1,1171 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ-δολαρίου που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1194 δολ.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here