Παραβιάσεις στα όρια της εθνοκάθαρσης από την Τουρκία στη Συρία


Έκθεση  αμερικανική ομοσπονδιακής επιτροπής κάνει λόγο για «σημαντικές παραβάσεις» της θρησκευτικής ελευθερίας των μειονοτήτων στη βόρεια Συρία και εγκαλεί την Τουρκία. Παράλληλα και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που δημοσίευσε την ετήσια έκθεσή του για τη θρησκευτική ελευθερία βρήκε ότι «οι συνθήκες θρησκευτικής ελευθερίας στην Τουρκία παραμένουν ανησυχητικές, με τη διαιώνιση περιοριστικών και παρεμβατικών κυβερνητικών πολιτικών σχετικά με τη θρησκευτική πρακτική και μια σημαντική αύξηση των περιστατικών βανδαλισμού και της κοινωνικής βίας κατά των θρησκευτικών μειονοτήτων»

Η έκθεση της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Διεθνή Θρησκευτική Ελευθερία (USCIRF), μία επιτροπή διορισμένη από το αμερικανικό Κογκρέσο, αναφέρει ότι η Τουρκία παραβιάζει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων στις περιοχές της βόρειας Συρίας που έχει καταλάβει και θα συνεχίσει να το κάνει αν οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν παρέμβουν για να τη σταματήσουν.


Σχετικά άρθρα:  Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Τουρκία: Σεβαστείτε την ιστορία της Αγίας Σοφίας

Οι θρησκευτικές ελευθερίες έχουν επιδεινωθεί και συνεχίζουν να επιδεινώνονται τα τελευταία χρόνια τόσο στην Τουρκία όσο και σε περιοχές που καταλαμβάνει η χώρα, σύμφωνα με την εκτίμηση της ανεξάρτητης δικομματικής ομοσπονδιακής επιτροπής, η οποία είναι επιφορτισμένη με την επόπτευση του διεθνούς δικαιώματος στην ελευθερία της θρησκείας ή της πίστης στο εξωτερικό.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μπορούν να υποκριθούν πως δεν βλέπουν καθώς εξελίσσεται αυτή η καταστροφή», δήλωσε η Ναντίν Μαένζα, αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Θρησκευτικής Ελευθερίας.

Σύμφωνα με την αντιπρόεδρο, διεθνείς παρατηρητές και ανεξάρτητες επιτροπές έχουν γίνει μάρτυρες σημαντικής καταπάτησης των θρησκευτικών ελευθεριών που «διευθύνονται» από την τουρκική κυβέρνηση στην περιοχή της βορειοανατολικής Συρίας.

«Αυτή η κατάσταση θέτει σε κίνδυνο άμεσα την πολύτιμη εθνοτική και θρησκευτική ποικιλομορφία που εδώ και καιρό σηματοδοτεί τη βορειοανατολική και απειλεί τη βιωσιμότητα και τη σταθερότητα της αυτόνομης διοίκησης», δήλωσε η Μαένζα, αναφερόμενη στην κουρδική περιοχή.

Από τον Σεπτέμβριο του 2016 η Τουρκία έχει αναμειχθεί στη βόρεια Συρία με τρεις διαφορετικές στρατιωτικές επιχειρήσεις, μέσω των οποίων έχει πάρει τον έλεγχο μεγάλων περιοχών, ανοίγοντας τουρκικά σχολεία και παραρτήματα της ανώτερης θρησκευτικής της Αρχής, της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων, καθώς και άλλες υπηρεσίες.


Σχετικό άρθρο: Χ. Ακάρ: Δική μας η Αγία Σοφία και θα τη χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε

Η διμερής ομάδα κάλεσε την κυβέρνηση Τραμπ να ασκήσει πίεση στην Τουρκία να αποσυρθεί από τα βορειοανατολικά, τμήματα των οποίων εισέβαλε τον Οκτώβριο αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ξαφνική απόσυρση αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή.

Ο δηλωμένος στόχος της Τουρκίας ήταν να σπρώξει από τα νότια σύνορά τους, τους Κούρδους μαχητές που θεωρεί ως συνεργάτες του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος, την μαχητική ομάδα που διεξάγει εδώ και δεκαετία εξέγερση στην Τουρκία.

πηγή: cnn.gr

Πηγή:
Ereportaz.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ