Συνάντηση της Ε.ΑΣ.Υ.Α. με την Π.Ο.ΑΣ.Υ. για θέματα της Άμεσης Δράσης


Το Προεδρείο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών αποτελούμενο από τον Πρόεδρο κ. Πάκο Δημοσθένη, Γενικό Γραμματέα κ. Χύτα Κωνσταντίνο, Αντιπρόεδρο κ. Κυριακάκο Παναγιώτη συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ.), κ. Γερακαράκο Γρηγόρη, στον οποίο έθεσαν σημαντικά ζητήματα που αφορούν την Άμεση Δράση Αττικής, παρουσία και των εκλεγμένων Αντιπροσώπων της Ε.ΑΣ.Υ.Α. στην  Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ.κ. Παγάνη Χαράλαμπο, Σαμιώτη Αναστάσιο, Μιχάλακα Παναγιώτη, Μηνουβγίδη Χρήστο, Παπαζαχαρία Βασίλη, Βλάχο Αντώνιο, Παπανδριανό Αλέξανδρο, που υπηρετούν στην νευραλγική αυτή Υπηρεσία, ενώ λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν παρέστησαν οι κ.κ. Βιδάλης Ιωάννης, Πελέκης Θεόδωρος και Παπαντώνης Γεώργιος.

Ειδικότερα:

  • Τέθηκε το ζήτημα της κατοχύρωσης των διακριτικών σημάτων και εμβλημάτων της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής, στο πνεύμα του αριθ. 46 της υπ’ αριθ. 7012/6/103 από 05/07/2009 απόφασης του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας «Περί της Στολής του Αστυνομικού Προσωπικού» και ζητήθηκε η συνδρομή της Ομοσπονδίας για τη θεσμοθέτηση αυτών, ικανοποιώντας κατ’ αυτό τον τρόπο ένα διαχρονικό αίτημα των υπηρετούντων στην Άμεση Δράση.
  • Συζητήθηκε η ορθολογικότερη ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικό εξοπλισμό, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν, τα περιπολικά, οι τηλεφωνητές, αλλά και η Ομάδα «Ζ».
  • Αναφορά – ανάλυση έγινε στο σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το προσωπικό που εκτελεί εποχούμενες & πεζές περιπολίες (δεν αφορά μόνο την Άμεση Δράση), αφού οι ασύρματοι και οι επικοινωνίες παραμένουν προβληματικές (κακή ή μηδενική λήψη), αφού δεν λαμβάνουν το Κέντρο Επιχειρήσεων της Γ.Α.Δ.Α., με αποτέλεσμα να εκτίθενται στους παντοειδείς κινδύνους. Η παράλληλη δε χρήση του αναλογικού ασυρμάτου ως υποστηρικτική λύση στο κυρίως σύστημα επικοινωνίας δημιουργεί επιπλέον προβλήματα, καθ’ όσον δεν διασφαλίζεται το αδιάβλητο των επικοινωνιών.
  • Επιπρόσθετα, ένα εξίσου σημαντικό ζήτημα αφορά τα υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας των ασυρμάτων, στα οποία εκτίθενται οι συνάδελφοι που υπηρετούν σε μηχανοκίνητες Υπηρεσίες, αφού εντός των υπηρεσιακών οχημάτων υπάρχουν δύο ειδών ασύρματοι, SEPURA & αναλογικό, καθώς και τους φορητούς ασυρμάτους τους οποίους φέρουν επικουρικά οι αστυνομικοί όταν επιχειρούν εκτός οχήματος.
  • Ιδιαίτερη μνεία έγινε στην ιστορική Ομάδα Ζ στην οποία από τους 100 περίπου αστυνομικούς που σήμερα υπηρετούν, οι μισοί σχεδόν εκτελούν υπηρεσία σε φύλαξη ακινήτων στόχων, αφού έχει γίνει πλέον συνήθειο ότι κάθε είδους πάρεργο θα το επωμιστεί η Ομάδα Ζ. Βέβαια, κάποιοι λησμονούν  ότι η φύλαξη στόχων στους οποίους οι αστυνομικοί διατίθενται ακίνητοι με ή χωρίς όχημα, είναι παράνομη και γίνεται κατά παράβαση του Π.Δ. 141/91 που προβλέπει την επιτήρηση στόχων. Επιπλέον σε αρκετές περιπτώσεις οι συνάδελφοι διατάσσονται να εκτελούν υπηρεσία κατά μόνας και όχι σε ζευγάρια!!! Τούτο παραβιάζει καταφανώς τους κανόνες ασφαλείας για το προσωπικό που εκτελεί εποχούμενες υπηρεσίες, αφού ουδείς εξ αυτών μπορεί να προβεί σε ελέγχους υπόπτων οχημάτων και ατόμων κατά μόνας.
  • Στην Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής υπηρετούν περίπου 4.000 αστυνομικοί. Αποτελεί ίσως τη μόνη Διεύθυνση της οποίας το προσωπικό μετακινείται εντός αυτής, δίχως να συνεδριάζει επί σειρά ετών το Συμβούλιο Μεταθέσεων, καίτοι τούτο προβλέπεται από το άρθρο 13 παρ. 1 του Π.Δ. 100/2003.
  • Απαραίτητη προϋπόθεση δε για να προσπελασθούν τυχόν διαδικαστικοί σκόπελοι, αποτελεί η κατάργηση του άρθρου 29 του Π.Δ. 7/2017 και επαναφορά σε ισχύ του άρθρου 30 του Π.Δ. 1/2001 (αναδιάρθρωση Άμεσης Δράσης).
  • Έγινε αναφορά σε επί μέρους -αλλά εξίσου σοβαρά- θεσμικά ζητήματα, τα οποία απασχολούν την Υπηρεσία τα τελευταία χρόνια, καθώς και κάποια θέματα της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ.

Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας άκουσε με προσοχή όλα τα ζητήματα που τέθηκαν, καταγράφοντάς τα αναλυτικά και δεσμεύτηκε ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου τα προαναφερθέντα να τεθούν στο Αρχηγείο και στις αρμόδιες Υπηρεσίες για την επίλυσή τους.

Δεν πιστεύουμε, από την πλευρά μας, ότι κάποιος διαθέτει μαγικό ραβδί και θα λύσει τα πάντα ως δια μαγείας, αλλά αν τα ζητήματα αυτά δεν επιλυθούν στο μεγαλύτερο  μέρος τους, δε θα μπορούμε ποτέ να μιλάμε για πραγματική αστυνόμευση, σοβαρές εργασιακές συνθήκες και επαγγελματισμό, αλλά μόνο για φιλότιμο και τύχη. 

Η  αποστολή της Διεύθυνσης Άμεσης Δράσης Αττικής  επικεντρώνεται στην αδιάκοπη παροχή υπηρεσιών ασφαλείας προς τους πολίτες, στην άμεση επέμβαση στα συμβάντα αστυνομικής φύσεως, στην συνεχή περιπολία για την εξασφάλιση της δημόσιας τάξης, καθώς και στην παροχή ειδικής υποστήριξης στις λοιπές Υπηρεσίες της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Ως Ένωση Αθηνών θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε δυναμικά για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τους συναδέλφους – μέλη μας που υπηρετούν στην Άμεση Δράση, προκειμένου να επιτευχθούν τα προαναφερόμενα, προς όφελος των πολιτών και της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης.

Για το Δ.Σ. της Ένωσης Αθηνών

Ο Πρόεδρος Πάκος Δημοσθένης

Ο Γενικός Γραμματέας Χύτας Κων/νος


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ