Ο Τσίπρας στο Κιλελέρ: Η Πολιτεία να στηρίξει τις ανάγκες των αγροτών

Στη Θεσσαλία περιοδεύει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγρότη στο Κιλελέρ. Στις δηλώσεις του ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα, αναφέρθηκε στην αβεβαιότητα με την οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι αγρότες και τόνισε πως ενώνει τη φωνή του με τους χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφους και αλιείς που διεκδικούν στήριξη από την κυβέρνηση.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «τον τελευταίο χρόνο, μήνα με τον μήνα η κατάσταση που βιώνει ο αγροτικός κόσμος επιδεινώνεται, οι τιμές πέφτουν, το εισόδημα συρρικνώνεται και το κόστος παραγωγής αυξάνεται». Αλλά, τόνισε, δεν υπάρχει η αίσθηση η κυβέρνηση της ΝΔ να κατανοεί αυτή την κατάσταση.

«Τους τελευταίους, δε, μήνες μετά την πανδημία και την αδράνεια της κυβέρνησης της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας το κυρίαρχο συναίσθημα που καταλαμβάνει σήμερα τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους αλιείς της χώρας μας είναι η αβεβαιότητα για το μέλλον».

Ο Αλέξης Τσίπρας κάνοντας μνεία στους αγροτικούς αγώνες που ξεκίνησαν στο Κιλελέρ, είπε πως πριν από 110 χρόνια «οι αγρότες διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους, απέναντι στην εκμετάλλευση των κόπων και των θυσιών τους από τους τσιφλικάδες».

Όπως τόνισε «η δίκαιη επίλυση του αγροτικού ζητήματος τότε έγινε μέσα από αγώνες και διεκδίκηση και αυτό είναι κάτι που μας δείχνει ότι και τώρα πρέπει να προτάξουμε την διεκδίκηση, αλλά και το σχέδιο».

Επισήμανε πως «μια χώρα που δεν παράγει, μια χώρα που δεν εξάγει δεν μπορεί να πάει μπροστά» και, σημείωσε ότι αυτός είναι ο λόγος που «βρισκόμαστε σήμερα εδώ: να ενώσουμε τις φωνές με τις φωνές δεκάδων χιλιάδων αγροτών και κτηνοτρόφων προκειμένου οι πολιτεία να στηρίξει τις άμεσες ανάγκες τους, να χρηματοδοτήσει την επανεκκίνηση των δραστηριοτήτων τους, να τους δώσει ανάσες ρευστότητας με νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, αλλά ταυτόχρονα να συζητήσουμε και για την ανάγκη ενός νέου παραγωγικού συμβολαίου». Ως εκ τούτου, σε αυτό το σημείο ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι το κοινωνικό συμβόλαιο για να πάει η χώρα μπροστά θα είναι λειψό «αν δεν συνοδεύεται και από ένα νέο παραγωγικό συμβόλαιο, ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που θα αξιοποιήσει τις ανταγωνιστικές δυνατότητες του τόπου ώστε αυτός να μην στηρίζεται μόνο στις υπηρεσίες, αλλά και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων και βεβαίως να είναι στηριγμένος στο συνεταιριστικό κίνημα, που πρέπει να ανανεωθεί για να δώσει τη δυνατότητα ανάκαμψης της παραγωγής».

Κλείνοντας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «με αυτές τις σκέψεις και με βαθιά συγκίνηση γιατί βρίσκομαι σε έναν ιστορικό τόπο θέλω να επαναλάβω ότι το επόμενο διάστημα θα αγωνιστούμε για τις διεκδικήσεις του αγροτικού κόσμου. Να μην αισθάνεται, τουλάχιστον, ο κόσμος της παραγωγής ότι είναι δεύτερης κατηγορίας».

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here