Έρευνα Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης: Κύπρος και Αιγαίο τα «αγκάθια» στα ελληνοτουρκικά


Το Πανεπιστήμιο Kadir Has στην Τουρκία πραγματοποίησε έρευνα σχετικά με τις χώρες που αποτελούν απειλή για την Τουρκία. Ποια η θέση της Ελλάδας, ποια πιστεύουν οι Τούρκοι ότι είναι η μεγαλύτερη διαφορά μας.

Η έρευνα «για τις δημόσιες αντιλήψεις της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας» περιείχε εκπροσώπηση από 26 επαρχίες της Τουρκίας και πραγματοποιήθηκε με διαδικτυακές συνεντεύξεις σε χιλιάδες άτομα 2-17 Απριλίου 2020. Το τουρκικό Πανεπιστήμιο τη δημοσίευσε ολοκληρωμένη μόλις προχθές.

Στην πρώτη θέση μεταξύ των χωρών που θεωρούνται απειλή για την Τουρκία βρίσκονται οι ΗΠΑ με ποσοστό 70% (πέρυσι είχαν 81,3%), ενώ ακολουθεί το Ισραήλ με 66,7% (70,8% πέρυσι). Την πρώτη πεντάδα των… εχθρών, συμπληρώνουν Συρία (65,4%), Ιράν (59%) και Ελλάδα (58,9% έναντι 53,5% το 2019).

Στην ερώτηση «Ποια χώρα είναι ο πλησιέστερος φίλος της Τουρκίας;», οι ερωτηθέντες απάντησαν το Αζερμπαϊτζάν με 65,2%, ενώ ακολούθησαν τα… κατεχόμενα της Κύπρου με 51,4% και το Ουζμπεκιστάν με 34,6%. Η Ελλάδα έχει ένα ποσοστό 6,9%!

Το μεγαλύτερο πρόβλημα στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας: Η Κύπρος

Στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας, η Κύπρος θεωρείται ως το πιο σημαντικό ζήτημα μεταξύ των δύο χωρών. «Πιστεύετε ότι είναι το πιο σημαντικό ζήτημα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας;», ήταν η ερώτηση και πέρυσι, το 55% των ερωτηθέντων απάντησε θετικά, ενώ φέτος το ποσοστό αυξήθηκε στο 55,3% τοις εκατό.

Στη δεύτερη θέση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων, σύμφωνα με την έρευνα του τουρκικού πανεπιστημίου, βρίσκεται ο εξοπλισμός των νησιών του Αιγαίου με ποσοστό 49,9%, ενώ με 48,5% στην τρίτη θέση είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο!

Επίσης, σύμφωνα με άλλα αποτελέσματα της έρευνας, η κύρια πηγή ειδήσεων του τουρκικού λαού για θέματα εξωτερικής πολιτικής είναι η τηλεόραση με 87,4 τοις εκατό και ακολουθούν τα κοινωνικά δίκτυα και οι διαδικτυακές πύλες ειδήσεων με 63,1 τοις εκατό.

Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη μελέτη ΕΔΩ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ