Συμβολικός αποκλεισμός του ΧΥΤΑ στη Φυλή: Σταμάτησε η διέλευση απορριμματοφόρων


Συμβολική κατάληψη στην είσοδο του ΧΥΤΑ στη Φυλή πραγματοποίησαν το πρωί της Δευτέρας (22/06/2020), φορείς και δημότες της Δυτικής Αθήνας και Δυτικής Αττικής.

Προσωρινά σταμάτησε η διέλευση των απορριμματοφόρων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ουρά δεκάδων οχημάτων σε αναμονή.

Η διαδημοτική επιτροπή που διοργάνωσε την κινητοποίηση μαζί με άλλους φορείς, ζητά να ανακληθεί η απόφαση της Περιφέρειας Αττικής για δημιουργία νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή και επέκταση του υπάρχοντος.

Σύμφωνα με τη διαδημοτική επιτροπή Δυτικής Αθήνας – Αττικής, η κυβέρνηση και η Περιφέρεια, με δευτερεύουσας σημασίας δράσεις ανακύκλωσης και με έργα «βιτρίνας» προσπαθούν να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι θα αλλάξει το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Η επιτροπή τονίζει, επίσης, ότι θα εκτοξευθεί το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων, μέσω της ολοκληρωτικής παράδοσής της στους εργολάβους. Με την ανάθεση κατασκευής νέου χώρου ταφής στον ανενεργό, εδώ και 15 χρόνια, ΧΥΤΑ Α. Λιοσίων, με το διαγωνισμό για την επέκταση του υφιστάμενου εργοστασίου επεξεργασίας σκουπιδιών, το διαγωνισμό για νέους ΧΥΤΑ και την εξαγγελία για την κατασκευή μιας νέας θηριώδους μονάδας επεξεργασίας και καύσης σκουπιδιών ως ΣΔΙΤ, στη Φυλή θα εξακολουθήσει να λειτουργεί μια υπερμεγέθης εγκατάσταση μέχρι το 2050 στην οποία θα καταλήγει το μεγαλύτερο μέρος των σκουπιδιών της περιφέρειας Αττικής.

xyta-fyli2.jpg
Συμβολική κατάληψη στην είσοδο του ΧΥΤΑ στη Φυλή

Η διαδημοτική επιτροπή και οι φορείς της Δυτικής Αθήνας και Αττικής ζητούν να μπει τέλος στα έργα «βιτρίνας» και να αρχίσουν να υλοποιούνται οι ουσιαστικές βασικές υποδομές της αποκεντρωμένης διαχείρισης, στην κατεύθυνση της μείωσης της παραγωγής, της επαναχρησιμοποίησης, της προδιαλογής και της μέγιστης ανάκτησης υλικών, σε συνδυασμό με τη δημιουργία των αναγκαίων νέων χώρων ασφαλούς τελικής διάθεσης (ταφής), για το μεταβατικό διάστημα στο οποίο θα είναι αναγκαία η ύπαρξή τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ