Οι καθηγητές αντιδρούν στην απόφαση της Κεραμέως να αφανίσει τα καλλιτεχνικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση 

Σαν βόμβα έσκασε η είδηση στους χώρους της εκπαίδευσης, ότι με απόφασή της η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, καταργεί το μάθημα Καλλιτεχνικής Παιδείας από το Λύκειο, ενώ αφήνει ως μονόωρα μαθήματα στο Γυμνάσιο τα εικαστικά και την μουσική.

Η απόφαση αυτή που προκαλεί σπαζοκεφαλιά καθώς έγινε γνωστή λίγο μετά την ανακοίνωση των θεμάτων στο μάθημα της Έκθεσης για τις Πανελλαδικές εξετάσεις, όπου οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν το ποίημα του βραβευμένου Έλληνα ποιητή Τίτου Πατρίκιου, με τίτλο «Σε βρίσκει η ποίηση».  Μια απόφαση που πάρθηκε με πρωτοφανή παραλογισμό και αφήνει έκθετη την υπουργό Παιδείας τη στιγμή μάλιστα που καλεί τους μαθητές να διαγωνισθούν σχολιάζοντας την τέχνη της ποίησης. 

Από τον 19ο αιώνα το μάθημα των καλλιτεχνικών κρατήθηκε ζωντανό στους κόλπους της εκπαίδευσης, με όποιες θυσίες, σε μια χώρα που φημίζεται για την γέννηση του πολιτισμού και δεν έπαψα να προβάλλει παγκοσμίως με περηφάνια, τη σημασία της Τέχνης στην κοινωνία.

Εκτός από τον εξοστρακισμό των καλλιτεχνικών, για τους μαθητές της Γ΄Λυκείου, αποφασίστηκε η κατάργηση της διδασκαλίας του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου, μάθημα υποχρεωτικό για την Αρχιτεκτονική, αφήνοντας ως μοναδικό μέσο εκπαίδευσης τα φροντιστήρια! Στο στόχαστρο μπήκαν και τα μαθήματα Κοινωνικών Επιστημών όπως και μαθήματα Οικιακής Οικονομίας ενώ επιστρέφει διδασκαλία των Λατινικών.

Οι καθηγητές κόντρα στον θάνατο των καλλιτεχνικών

Οι καθηγητές αντιδρούν στις αλλαγές που αποφάσισε το Υπουργείο Παιδείας και κάνουν λόγο για 17.000 μόνιμους και αναπληρωτές καθηγητές οι οποίοι θα επηρεαστούν από το Ωρολόγιο Πρόγραμμα του Λυκείου και θα βρεθούν αντιμέτωποι με την ανεργία και τη διαθεσιμότητα. 

Με ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΟΛΜΕ καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη, 23 Ιουνίου, έξω από το υπουργείο Παιδείας «ενάντια στην υποβάθμιση και τον εξοβελισμό των ειδικοτήτων Καλλιτεχνικών, Κοινωνικών Επιστημών, Οικονομίας και Πολιτικών Μηχανικών – Αρχιτεκτόνων από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση».

Στη διαμαρτυρία συμμετέχουν δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, καλλιτεχνικές ενώσεις και σύλλογοι γονέων, ενώ αναμένονται παρόμοιες συγκεντρώσεις σε όλη την επικράτεια.

 

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here