«Μαστιχοπόλεμος» με την Τουρκία: Προσπαθούν να κατοχυρώσουν μια… απομίμηση της περίφημης μαστίχας Χίου!


Από τη δεκαετία του 1990 οι Τούρκοι καταβάλλουν προσπάθειες να καλλιεργήσουν μαστίχα στην περιοχή απέναντι από τη Χίο, ωστόσο τώρα προχωρούν στην επόμενη κίνηση, με σκοπό να κατοχυρώσουν την απομίμηση της ελληνικής μαστίχας ως προϊόν γεωγραφικής ένδειξης, με την ονομασία Cesme Damla Sakizi!

Όπως ανακοινώθηκε από τον προϊστάμενο της Περιφερειακής Διεύθυνσης Γεωργίας του Τσεσμέ, η υπηρεσία υπέβαλε στις 15 Ιουνίου σχετικό αίτημα στο Τουρκικό Ινστιτούτο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας. Ο ίδιος έκανε λόγο σε συνέντευξή του για εγκατάλειψη της καλλιέργειας μαστίχας από μεγάλο μέρος των παραγωγών στα Μαστιχοχώρια της Χίου και για μείωση της παραγωγής στο ελληνικό νησί.

«Στη Χίο οι νέοι φεύγουν από το νησί και εγκαταλείπουν τα δέντρα. Υπάρχει μια σοβαρή μείωση της παραγωγής. Πρέπει να το εκμεταλλευτούμε και να φυτεύουμε σχίνους όσο το δυνατό περισσότερο για την κάλυψη των δικών μας αναγκών και έπειτα να εξάγουμε», είπε ο Τούρκος προϊστάμενος.

Στον αντίποδα, ο πρόεδρος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, Γιώργος Τούμπος κάνει λόγο για προπαγάνδα της απέναντι πλευράς. «Όχι μόνο δεν είχαμε μείωση, αλλά και σημαντική αύξηση της παραγωγής. Φέτος φτάσαμε στους 183 τόνους, από 150 πέρυσι! Το προϊόν πηγαίνει καλά, η τιμή παραγωγού ανεβαίνει, φυτεύονται συνεχώς νέα δέντρα και υπάρχει συνεχής ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Τούμπος.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ