Τέσσερα προγράμματα για «ζεστό» χρήμα σε επιχειρήσεις – Ποια είναι


Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, έχει εξασφαλίσει 4 “όπλα” για τις επιχειρήσεις που αναζητούν “ζεστό” χρήμα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την υγειονομική κρίση.

Ήδη ολοκληρώθηκε το πρώτα πρόγραμμα χρηματοδότησης ΜμΕ με επιδότηση τόκων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), ενώ έληξε τα μεσάνυχτα της Παρασκευής η επιστρεπτέα προκαταβολή που μπορεί να διαθέσει δάνεια έως 1,4 δισ ευρώ τα οποία θα επιστραφούν στο σύνολό τους ή εν μέρει στο κράτος.

Παράλληλα σε εξέλιξη βρίσκονται οι αιτήσεις για δάνεια μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, αλλά και η επιδότηση τόκων ενήμερων δανείων, ενώ σύντομα αναμένονται και οι μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ για όσους δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό.

Τέλος έρχεται δύο νέα προιόντα από την Αναπτυξιακή τράπεζα, το Ταμείο επιχειρηματικών Συμμετοχών και το Ταμείο διευκόλυνσης της έκδοσης εγγυητικών επιστολών από τις τράπεζες, μέσω της παροχής εγγυήσεων για επιχειρήσεις που έχουν αναλάβει ή θέλουν να αναλάβουν έργα που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ.

  • Ταμείο Εγγυοδοσίας: Το πρόγραμμα τέθηκε σε εφαρμογή στις 3 Ιουνίου 2020 και εγγυάται κατά 80% το ποσό  των δανείων που χορηγούνται σε επιχειρήσεις. Μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν υποβληθεί ήδη 80.000 αιτήσεις

από ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις και έχουν εγκριθεί 1.155 από αυτές που αφορούν δάνεια ύψους 1 δισ. ευρώ.

Τα δανειακά κεφάλαια ανέρχονται σε 7 δισ. ευρώ, με τις τράπεζες να έχουν δεσμευτεί για νέα δάνεια το 2020 ύψους 15 δισ. ευρώ.

Το ύψος του δανείου που μπορεί να ζητήσει μια επιχείρηση δεν μπορεί να υπερβαίνει το διπλάσιο του ετήσιου μισθολογικού κόστους της, ή το 25% του συνολικού κύκλου εργασιών της επιχείρησης κατά το έτος 2019.

  • Μικροπιστώσεις: Οι μικροπιστώσεις αποτελούν μια εναλλακτική μορφή χρηματοδότησης, ειδικά για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες και για άτομα που θέλουν να εκπαιδευτούν ώστε να μπουν στην αγορά εργασίας.

Η χρηματοδότηση των δικαιούχων δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 25.000 ευρώ, ενώ δεν θα χρειάζονται εξασφαλίσεις.

Η διάρκεια αποπληρωμής της χορηγηθείσας μικροχρηματοδότησης δεν μπορεί να είναι μικρότερη των 12 μηνών και δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 10 έτη.  Το επιτόκιο δεν θα είναι χαμηλό, καθώς αντίστοιχες εταιρειών του εξωτερικού θεωρείται υψηλό και αντίστοιχο των καταναλωτικών προιόντων (πιστωτικές κάρτες, δάνεις κλπ).

  • Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών: Μεταξύ των μοντέρνων προγραμμάτων χρηματοδοτήσεων, ανήκει και ένα νέο εργαλείο, το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών. Αφορά τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και έργα κρίσιμων υποδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο ταμείο θα ενεργοποιηθεί το επόμενο διάστημα μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ