Γιατί ένας γιγάντιος ρομποτικός Μινώταυρος βγήκε «βόλτα» στους δρόμους της Τουλούζης


Η «La Machine» είναι μια ομάδα Γάλλων δημιουργών που, κατά πώς αναφέρουν στον ιστότοπό τους, «διαβάζουν την κίνηση ως μια γλώσσα, ως μια πηγή συναισθήματος». Προσφάτως, παρουσίασαν στην Τουλούζη την τελευταία δημιουργία τους, έναν ύψους 14 μέτρων μηχανικό Μινώταυρο.

Το ρομπότ έκανε βόλτες στους λαβυρινθώδεις δρόμους της παλιάς πόλης, συνοδεία μιας ύψους σχεδόν 13 μέτρων αράχνης-ρομπότ.

Οι δύο μηχανές παρουσίασαν μια οπερατική ερμηνεία του μύθου της Αριάδνης, της κόρης του Μίνωα που βοήθησε τον Θησέα να κατανικήσει τον Μινώταυρο. Η παραγωγή φέρει το όνομα «Ο Φύλακας του Ναού» και τα όσα διεκτραγωδούνται συνοδεύει ζωντανή μουσική.

Η μηχανική αράχνη κατασκευάστηκε σε διάστημα δύο χρόνων από μία ομάδα περίπου 60 ατόμων. Ο μυθικός Μινώταυρος κινείται με ηλεκτροκίνηση αλλά και καύση ορυκτών καυσίμων, και διατρέχει την πόλη με τη βοήθεια 17 χειριστών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Αν και το βάρος του είναι περί τους 4,6 τόνους, η κίνησή του ανάμεσα στα κτίρια του ιστορικού κέντρου είναι ρευστή και αρκετά ρεαλιστική, και βγάζει καπνό από τα τεράστια ρουθούνια του. Η περφόρμανς δόθηκε με αφορμή τα εγκαίνια της αναπροσανατολισμένης ως προς τη χρήση συνοικίας Toulouse Aerospace.

Οι κατασκευές των «La Machine» μετατρέπουν τις πόλεις σε ονειρικούς κόσμους. Έχοντας παρουσιάσει τη δουλειά τους στη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ιταλία, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Ιαπωνία, την Κίνα και το Καναδά, επόμενοι σταθμοί των καλλιτεχνών-μηχανικών είναι η Νάντη και το Καλέ στη Γαλλία.

«Δουλεύουμε πάντα πάνω στην κίνηση» τονίζει η επικεφαλής μάρκετινγκ αυτής της πρωτότυπης εταιρείας θεάτρου δρόμου Φρεντέτ Λαμπρ.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ