«Συρρικνώνεται» η Πειραιώς στην επαρχία, γυρίζει την πλάτη στους αγρότες


Τι κι αν ο δισεκατομμυριούχος Αριστοτέλης Μυστακίδης, τρίτος πλουσιότερος Έλληνας σύμφωνα με τη λίστα του Forbes, εισήλθε δυναμικά στην Τράπεζα Πειραιώς, κάνοντας δικό του ποσοστό άνω του 5%; Τι και αν τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας, για το α’ τρίμηνο είναι εξόχως ενθαρρυντικά, με θετικό πρόσημο που αντανακλάται στην αύξηση της κερδοφορίας και στην ενίσχυση της κεφαλαιακής της θέσης; Τίποτα απ’ όλα τα παραπάνω δεν μπορούν να συγκρατήσουν, να βάλουν φραγμό, στη συρρίκνωση του δικτύου της Τράπεζας Πειραιώς.

Το κλείσιμο των υποκαταστημάτων της Πειραιώς, κυρίως στην επαρχία, συνεχίζεται με τη μορφή ντόμινο, και παρά τη δεδηλωμένη διαμαρτυρία με επίσημο και έντονο τρόπο, περιφερειακών αρχών, τοπικών παραγόντων αλλά και απλών κατοίκων. Η πολιτική «λουκέτου» σε πληθώρα τραπεζικών υποκαταστημάτων, έχει ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών ιδίως στην Πελοπόννησο, όπου το πρόβλημα έχει οξυνθεί το τελευταίο διάστημα.

Το μείζον θέμα που απασχολεί την περιφέρεια, έφτασε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο, καθώς βουλευτές της επαρχίας και δη της Πελοποννήσου, απ’ όλο το φάσμα των πολιτικών αποχρώσεων, εξέφρασαν τη διαμαρτυρία τους για το συνεχιζόμενο κλείσιμο των υποκαταστημάτων.

Η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τους επικριτές της, δεν επιδεικνύει την απαιτούμενη ευαισθησία και αδιαφορεί παντελώς για τα ανυπέρβλητα προβλήματα που δημιουργούν οι ενέργειές της στην επαρχία, κυρίως σε «ευαίσθητες» κατηγορίες πολιτών όπως οι ηλικιωμένοι.

Διαρρηγνύει τους δεσμούς με τους αγρότες

Δεν ανταποκρίνεται στους ιστορικούς και συνάμα ισχυρούς δεσμούς που έχει με τον αγροτικό κόσμο της επαρχίας, καθ’ όσον αποτελεί τον θεσμικό διάδοχο της Αγροτικής Τράπεζας, γεγονός που αποδεικνύεται από το ότι οι αγρότες αποτελούν σημαντικό μέρος του πελατολογίου της. Εξαιτίας αυτής της διαχρονικής σύνδεσης με τον αγροτικό τομέα, η Πειραιώς όφειλε να σταθεί αρωγός στην υποστήριξη της πρωτογενούς παραγωγής και των αγροτών, ωστόσο επιδεικνύει τάσεις εγκατάλειψής τους, και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα δυσμενή περίοδο συνολικά για την πραγματική οικονομία της χώρας.

Δεν πρέπει να λησμονείται και το εξής σημαντικό, πως η Πειραιώς έχει υπό την κατοχή της το μεγαλύτερο εγχώριο δίκτυο καταστημάτων, χάρις κυρίως της Αγροτικής Τράπεζας. Σ’ αυτούς, λοιπόν στους αγρότες, που αποτελούν ένα σπουδαίο κεφάλαιο του πελατολογίου της, με ειδικό βάρος και σημασία, η Πειραιώς συνειδητά και βάσει πλάνου, γυρίζει την πλάτη.

Τα τροχιοδεικτικά πυρά εκτοξεύονται προς τους ιθύνοντες της Τράπεζας, στους οποίους καταλογίζεται έλλειψη ευαισθησίας, κατανόησης των αναγκών της επαρχίας και εμμονική προσήλωση στους αριθμούς και τους επιχειρηματικούς στόχους.

Δεν είναι, μάλιστα, λίγοι εκείνοι που κατηγορούν για υποκρισία τους ιθύνοντες της Πειραιώς και δη τον πρόεδρο Γιώργο Χαντζηνικολάου και τον διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου, οι οποίοι ενώ υπόσχονται επενδύσεις και διοχέτευση κεφαλαίων προς την επαρχία, εντούτοις την ίδια στιγμή εγκρίνουν το κλείσιμο κι άλλων υποκαταστημάτων.

Ο… μετασχηματισμός φέρνει συρρίκνωση δικτύου και προσωπικού

Τίποτε, ωστόσο, δεν μοιάζει να πτοεί τα «αφεντικά» της Πειραιώς, που σχεδιάζουν την παύση λειτουργίας περισσότερων από 100 καταστημάτων σ’ όλη τη χώρα, στο πλαίσιο του πολυθρύλητου μετασχηματισμού που έχει προαναγγελθεί και λίαν συντόμως θα λάβει σάρκα και οστά. Άρρηκτα συνυφασμένη με την περαιτέρω συρρίκνωση του δικτύου- με έμφαση στην επαρχία- είναι και η πιθανή συνέχιση των προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

Στο πλαίσιο ή για την ακρίβεια υπό την «ομπρέλα» του ισχυρού άλλοθι του μετασχηματισμού και της ψηφιοποίησης των υπηρεσιών, που υποκρύπτουν το πλάνο για μείωση των λειτουργικών εξόδων, η Πειραιώς προετοιμάζει το έδαφος για να λανσάρει νέα προγράμματα εθελούσιας εξόδου.

Την ίδια στιγμή, βεβαίως, τρέχει τα project μεταφοράς των εργαζομένων στη διαχείριση «κόκκινων» δανείων εκτός της τραπεζικής δομής, όπως έγινε με τους εργαζόμενούς της που μεταφέρθηκαν στη σουηδική Intrum.

Η Πειραιώς ευδοκιμεί σ’ ό,τι αφορά την κερδοφορία και την εκπλήρωση οικονομικών στόχων, αλλά με τη στάση και τις ενέργειες της Διοίκησής της, έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια και έντονο προβληματισμό στην επαρχία και δη στους αγρότες, που αποτελούν κορυφαία συνισταμένη στο πελατολόγιό της.

Δυσαρέσκεια που μπορεί εύκολα να μεταβληθεί σε θυμό, αν οι διοικούντες της τράπεζας, συνεχίσουν απαρέγκλιτα την ίδια πολιτική συρρίκνωσης του δικτύου της, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις και εν γένει τις συνέπειες των πράξεών τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ