Συνάντηση Σακελλαροπούλου με Ισπανίδα ΥΠΕΞ: Στο επίκεντρο κορονοϊός και Τουρκία


Tην υπουργό Εξωτερικών της Ισπανίας, Αράντσα Γκονζάλεθ Λάγια, υποδέχτηκε νωρίτερα σήμερα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή της για τις πρόσφατες αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, προσθέτοντας ότι η σκυτάλη περνάει τώρα στα κράτη-μέλη για την ταχεία αξιοποίηση των κονδυλίων.

Παράλληλα, η Ισπανίδα υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ότι κατά την χθεσινή επίσκεψή της στην Τουρκία επανέλαβε τη θέση της χώρας της κατά των μονομερών ενεργειών της γείτονος, ενώ τάχθηκε υπέρ του διαλόγου που δεν μπορεί, όμως, να διεξαχθεί υπό καθεστώς απειλών.

Από την πλευρά της, η κυρία Σακελλαροπούλου εστίασε στην αποτελεσματική αντιμετώπιση από τη χώρα μας του πρώτου κύματος της πανδημίας του νέου κορωνοϊού και στο σταδιακό άνοιγμα στον τουρισμό, ενώ συμφώνησε στην ανάγκη στήριξης των ευρωπαϊκών οικονομιών με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΕ.

Για την κατάσταση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο επεσήμανε ότι μονομερείς ενέργειες, απειλές και παραβιάσεις των κανόνων του διεθνούς δικαίου δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος συνεργασίας καθώς και στη διασφάλιση της ειρήνης στην περιοχή.

Η Αν. Μεσόγειος στο επίκεντρο της συνάντησης Μητσοτάκη – Λάγια

Ο πρωθυπουργός και η υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας επαναβεβαίωσαν το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν στην ανάγκη εμβάθυνσης και διεύρυνσης των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον τομέα των επενδύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, μεγάλο μέρος της συνάντησης απασχόλησε η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο κ. Μητσοτάκης, αφού παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις, επεσήμανε την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας, ενώ συζητήθηκε και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενέργειες που έχουν καταδικαστεί και από την Ευρωπαϊκή Ένωση τις προηγούμενες ημέρες.

Επίσης, συζητήθηκε η συνεργασία των δύο χωρών σε ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής και κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερη συζήτηση έγινε για την ανάγκη συνεργασίας των δύο πλευρών, προκειμένου να ανταλλάξουν ιδέες για την καλύτερη και ταχύτερη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, που αποφασίστηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σημειώνεται ότι η Ισπανίδα υπουργός ήρθε στην Ελλάδα από την Άγκυρα, όπου τη Δευτέρα είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό της Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Κατά της διάρκεια της κοινής τους συνέντευξης Τύπου, η ΥΠΕΞ της Ισπανίας αναφέρθηκε στην Αγία Σοφία, τονίζοντας ότι είναι σημαντικό να παραμείνει μέρος της κοινής κληρονομιάς της ανθρωπότητας, μετά την μετατροπή της σε τζαμί την προηγούμενη εβδομάδα.

Για το ίδιο θέμα, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε παράπονα για τη στάση της Ελλάδας και μετά τη συνάντησή του με την Ισπανίδα υπουργό δήλωσε: «Δεν είναι δυνατόν να κατανοήσουμε την αντίδραση της Ελλάδας. Οι αδύναμες συμπεριφορές όπως το κάψιμο της τουρκικής σημαίας αρμόζουν στην Ελλάδα. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε την Αγία Σοφία ως πολιτιστική κληρονομιά».

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ