Bitcoin: Μπαίνει «τάξη» στα κρυπτονομίσματα – Το νομοσχέδιο για το «ξέπλυμα» χρήματος

Να ξεκαθαρίσει το τοπίο των συναλλαγών που γίνονται με bitcoin και άλλα κρυπτονομίσματα, έρχεται το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται, πλέον οι ελεγκτικές αρχές θα δύνανται να ζητούν αναλυτικά στοιχεία για τις εν λόγω συναλλαγές, όταν και εφόσον υπάρχει υπόνοια για διακίνηση «μαύρου χρήματος».

Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατέθεσε στην Βουλή νομοσχέδιο «για την ενίσχυση της οικονομικής διαφάνειας και εποπτείας και των ελέγχων κατά της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες».

Στο νομοσχέδιο ενσωματώνεται η Οδηγία 2018/843, έτσι ώστε να τροποποιείται η ευρωπαϊκή νομοθεσία για το ξέπλυμα χρήματος και εισάγονται σημαντικές ρυθμίσεις για τα «κρυπτονομίσματα», συμπεριλαμβανομένου του bitcoin.

Μεταξύ άλλων στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το Ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ορίζεται ότι «η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναλαμβάνει εποπτικά καθήκοντα για τους παρόχους των υπηρεσιών ανταλλαγής εικονικών νομισμάτων και τους παρόχους υπηρεσιών θεματοφυλακής ψηφιακών πορτοφολιών».

Σε διάφορα άρθρα του νομοσχεδίου ορίζονται επίσης υποχρεώσεις των φορέων αυτών προς την Τράπεζα της Ελλάδος και τις ελληνικές Αρχές.

Εκτός από την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τα κρυπτονομίσματα το νομοσχέδιο για το ξέπλυμα χρήματος:

  • Ενισχύει τη διαφάνεια των εταιρικών δομών, διασφαλίζοντας τη δημόσια πρόσβαση σε ένα Κεντρικό Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων.
  • Παρέχει δυνατότητα στην εθνική Μονάδα Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (Αρχή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες) να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος πληροφοριών κατά την άσκηση των καθηκόντων της.
  • Ορίζει κριτήρια και δικλείδες ασφαλείας σχετικά με συναλλαγές από και προς τρίτες χώρες τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει ως υψηλού κινδύνου.
  • Θεσπίζει Μητρώα Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών ως κεντρικό αυτοματοποιημένο μηχανισμό για την έγκαιρη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα των κατόχων τραπεζικών λογαριασμών και λογαριασμών πληρωμών.
  • Προβλέπει στενότερη και πιο συστηματική συνεργασία των αρχών προληπτικής εποπτείας και των αντίστοιχων αρχών εποπτείας για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος, τόσο μεταξύ τους όσο και με τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ