Κορονοϊός: Κρίσιμο 10ήμερο – Έρχεται η μάσκα παντού – Πόσο μακριά είναι το lockdown


Η πορεία του ιού στην Ελλάδα προκαλεί ακόμη ανησυχία. Η κυβέρνηση εξετάζει κάθε ενδεχόμενο, απεύχεται, όμως το lockdown που θα αφήσει ισχυρό αποτύπωμα στην οικονομία

Τα 229 κρούσματα που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, μπορεί να μην έχουν καμμία σχέση με τα 450+ που κατέγραψε ο ΕΟΔΥ κάποιες μέρες την προηγούμενη εβδομάδα, ωστόσο δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός.

Στελέχη της κυβέρνησης που παρακολουθούν την διαχείριση της πανδημίας στην Ελλάδα, μιλώντας στο Newsbomb.gr, σημειώνουν πως «τα Σαββατοκύριακα είχαμε και τους προηγούμενους μήνες λιγότερα κρούσματα, στρέφουμε την προσοχή μας τις ημέρες Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή».

Με τους διασωληνωμένους να βρίσκονται πλέον στα επίπεδα της καρδιάς της πανδημίας την Άνοιξη, η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή την απόδοση των μέτρων που έχει λάβει αναμένοντας μείωση των κρουσμάτων τις επόμενες εβδομάδες. Ωστόσο, εάν αυτό δεν συμβεί, τότε, όπως σημειώνουν στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου, τότε θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε κάθε μέτρο που προτείνεται από τους λοιμωξιολόγους.

Σε δηλώσεις του, το πρωί της Παρασκευής, ο καθηγητής μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος εκτίμησε, ότι αρκετά σύντομα η μάσκα θα γίνει υποχρεωτική και μέσα και έξω.

«Ήδη έχει χτυπήσει το “καμπανάκι”, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσα μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει, και αρκετά σύντομα, η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση. Όλα αυτά έχουν συζητηθεί στην επιτροπή, όχι για να παρθεί απόφαση, για ανταλλαγή απόψεων. Αντικειμενικά η μάσκα δε θα προσφέρει πολλά πράγματα, όσο σε ψυχολογικό επίπεδο», τόνισε ο καθηγητής.

Σε συνέντευξή του στο Open ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας τόνισε ότι «τα μέτρα που έχουμε πάρει είναι ήδη πολλά» υπογραμμίζοντας την ανάγκη τήρησής τους από όλους. Σημείωσε ότι σε αυτή τη φάση φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιες συρροές, οι οποίες μένουν, είτε σε μονάδες κοινωνικής φροντίδας όπως είναι τα γηροκομεία, κάτι που είναι εγκληματικό σε σχέση με τις ευθύνες που έχουμε όλοι μας ιδίως απέναντι στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας, είτε σε χώρους εργασίας, όπως είναι το εργοστάσιο στη Σκύδρα.

Σε ερώτηση για ενδεχόμενο lockdown στην Αττική, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κι αυτό μας κάνει συγκρατημένα αισιόδοξους». Τέλος, επισήμανε ότι υπάρχει σαν σκέψη η υποχρεωτική χρήση μάσκας και σε εξωτερικούς χώρους, αλλά δεν είμαστε ακόμη σε αυτό το σημείο.

Πόσο μακριά είναι το lockdown

Οι γνωρίζοντες των ενδοκυβερνητικών συζητήσεων σημειώνουν πως στην κυβέρνηση απεύχονται την ανάγκη λήψης μέτρων τύπου lockdown. Άλλωστε και από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης , το μεσημέρι του Σαββάτου, απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός δεύτερου γενικού lockdown, παραπέμποντας στις δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας απόφασης.

Σε παρελθόντα χρόνο μπορεί ο Χρήστος Σταϊκούρας να έχει καθησυχάσει τους πολίτες λέγοντας πως η κυβέρνηση διαθέτει τα ταμειακά διαθέσιμα για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ωστόσο από το οικονομικό επιτελείο τονίζουν πως στόχος δεν είναι μόνο η διαχείριση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της αλλά η εφαρμογή του προεκλογικού σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας.

«Εάν οι πληγές είναι μεγάλες από τον κορονοϊό, τότε θα χάσουμε χρόνο για να τις επουλώσουμε. Χρόνο που θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε εφαρμόζοντας φιλελεύθερες πολιτικές ελάφρυνσης των βαρών των πολιτών οι οποίες σε συνδυασμό με τις επενδύσεις που έρχονται στην Ελλάδα, όπως αυτή της Microsoft, θα έχει ευεργετικές συνέπειες για όλους», σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο.

Εάν μπορεί, ωστόσο κάποιος να τοποθετήσει χρονικά μία τέτοια εξέλιξη, δηλαδή γενικό κλείσιμο των πάντων στην Αττική, τότε αυτή δεν θα έρχόταν πριν τον Νοέμβριο. Από όταν δηλαδή ξεκινούν πιο έντονα καιρικά φαινόμενα τα οποία ευνοούν και την περαιτέρω μετάδοση των ιών.

Όπως προειδοποίησε την Παρασκευή ο Γκίκας Μαγιορκίνης, το β’ κύμα στην Ελλάδα παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, με τα ημερήσια κρούσματα να ξεπερνούν σε σταθερή βάση τα 300. Παρατήρησε δε, ότι η πανδημία είναι δυσανάλογη στη χώρα, με την Αττική να «κρατά τα σκήπτρα» σε σχέση με τη περιφέρεια. Κάλεσε δε, όλους τους πολίτες να θεωρούν εαυτό εν δυνάμει κρούσμα, ενώ απηύθυνε έκκληση για χρήση μάσκας και τήρηση των αναγκαίων αποστάσεων.

Κρίσιμο θεωρείται το διάστημα Νοέμβριος-Φεβρουάριος όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως καθώς τότε αναμένεται η κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας, με την ελπίδα ωστόσο πως οι εργαστηριακοί έλεγχοι θα έχουν προχωρήσει τόσο έτσι ώστε να είμαστε κοντά στην κυκλοφορία ενός εμβολίου.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ