Ναζιστικά συνθήματα στο Εβραϊκό Νεκροταφείο – Έντονες αντιδράσεις (pics)

Άγνωστοι βεβήλωσαν με ναζιστικά συνθήματα το Εβραϊκό Νεκροταφείο Αθηνών – Άμεση αντίδραση από τον δήμο Αθηναίων που έσβησε όσα γράφτηκαν, καταδικάζει ο πολιτικός κόσμος.

Μπροστά σε ένα άθλιο θέαμα βρέθηκαν πριν από λίγες ώρες όσοι αντίκρισαν την είσοδο του Εβραϊκού Νεκροταφείου Αθηνών. Άγνωστοι βανδάλισαν με ναζιστικά συνθήματα τον χώρο, γράφοντας με σπρέι στους τοίχους αντισημιτικές φράσεις.

«Εβραίοι δρόμο» και σύμβολα των SS γράφτηκαν με μαύρο σπρέι, με τον δήμο Αθηναίων να προχωρά άμεσα σε αποκατάσταση της εισόδου. Ο τοίχος βάφτηκε προκειμένου να σβηστούν τα συνθήματα και να καθαριστεί η είσοδος.

Η αστυνομία έχει ξεκινήσει έρευνες για το εντοπισμό των δραστών ενώ το σύνολο του πολιτικού κόσμου έχει καταδικάσει το ακραίο περιστατικό κάνοντας λόγο για «μηδενική ανοχή στον ναζισμό» και για συναίσθημα αποτροπιασμού που γεννάται σε κάθε δημοκρατικό πολίτη.

«Ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με ναζιστικά συνθήματα προκαλεί τον αποτροπιασμό κάθε δημοκρατικού πολίτη. Ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός και οι οπαδοί τους δεν έχουν θέση στην Ελλάδα και δεν πρόκειται να υπάρξει καμία ανοχή απέναντί τους», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, και πρόσθεσε: «Η Πολιτεία λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και για την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη».

«Θλίψη και αποτροπιασμό προκαλεί ο βανδαλισμός του εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα. Ο ναζισμός και οπαδοί του δεν έχουν θέση στην κοινωνία μας και σε καμία κοινωνία», ήταν το μήνυμα του υπουργού εξωτερικών, Νίκου Δένδια.

ΚΙΣΕ: «Δεν θα τους φοβηθούμε – Μηδενική ανοχή στον Ναζισμό»

Άμεση ήταν η αντίδραση και από το Κεντρικό Ισραηλίτικο Συμβούλιο Ελλάδος για το περιστατικό. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο Ναζισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία και υπογραμμίζει πως όλοι μαζί, πολίτες, διωκτικές αρχές και Δικαιοσύνη οφείλουν να επαγρυπνούν για να μην επιτρέψουν την επανάληψη των εγκλημάτων που έγιναν από τους ναζιστές κατά της ανθρωπότητας.

Η ανακοίνωση αναφέρει:

«Οι οπαδοί των νεοναζιστικών μορφωμάτων ξανακτυπούν και υπενθυμίζουν το μίσος τους εναντίον των Εβραίων.

Νέο-ναζί βανδάλισαν τους εξωτερικούς τοίχους του Εβραϊκού νεκροταφείου στην Αθήνα με συνθήματα που χρησιμοποίησαν οι ίδιοι οι ναζί πριν από 80 χρόνια για να εκτοπίσουν εκατομμύρια Εβραίους από τις εστίες τους και να εξοντώσουν 6.000.000 στους θαλάμους αερίων, ανάμεσά τους 60.000 Έλληνες Εβραίους.

Χαιρετίζουμε την άμεση αντίδραση του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο οποίος ενεργοποίησε τις υπηρεσίες του Δήμου που διέγραψαν τα επαίσχυντα συνθήματα.

Ο ναζισμός δεν έχει θέση στη δημοκρατία μας γιατί ακριβώς προάγει τη κατάλυσή της και την επιβολή της ολοκληρωτικής παραβίασης κάθε ανθρωπίνου δικαιώματος. Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι η Ελληνική πολιτεία θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

Δεν θα τους φοβηθούμε. Μηδενική ανοχή στο Ναζισμό.

Όλοι μαζί, πολίτες ανεξαρτήτως θρησκεύματος, διωκτικές αρχές και Δικαιοσύνη, οφείλουμε να επαγρυπνούμε για να μην επιτρέψουμε την επανάληψη των εγκλημάτων του ναζισμού κατά της ανθρωπότητας. Ο αντισημιτισμός, είναι στη ρίζα του “απόλυτου κακού” που εκφράζει ο ναζισμός. Ξεκινάει εναντίον των Εβραίων, αλλά δεν σταματάει στους Εβραίους.

Ο αντισημιτισμός πλήττει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία η Ευρώπη οφείλει να θωρακίσει με συγκεκριμένα μέτρα τόσο στο επίπεδο της Δικαιοσύνης, όσο και στο επίπεδο της εκπαίδευσης».


Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here