Ελληνοτουρκικά: Τα σύννεφα στον ορίζοντα και τα μηνύματα Μητσοτάκη


Οι νέες «ψηφίδες» που άρχισε η Τουρκία να προσθέτει στο «μωσαϊκό» της έντασης δικαιώνουν την ανάλυση που γίνεται από την πρώτη στιγμή στο τραπέζι των κυβερνητικών συσκέψεων, ιδίως όσων διεξάγονται μετά την απόσυρση του Όρουτς Ρέις, και θέλουν ως αιχμή της ελληνικής στρατηγικής να εκπέμπεται το μήνυμα «συνέπεια και συνέχεια».

Δυο λέξεις που ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευλαβικά συμπεριλαμβάνει σε όλες τις δημόσιες τοποθετήσεις του. Το πρωθυπουργικό…«σλόγκαν» συμπληρώνει ακόμη μια και μάλιστα ειδικού βάρους: εμπιστοσύνη. Συνομιλητές του πρωθυπουργού έχουν καταγράψει ακόμη και κατά τις στιγμές κορύφωσης της ελληνοτουρκικής κρίσης, τη συγκράτηση με την οποία ο Κυριάκος Μητσοτάκης διέβλεπε ότι εντέλει θα επέλθει η αποκλιμάκωση. Η απόσυρση των τουρκικών καραβιών και φυσικά του τουρκικού ερευνητικού δεν σήμανε και την λήξη του συναγερμού.

Η πρόγνωση που γίνεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα από έμπειρους παρατηρητές δεν θέλει τον ορίζοντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων να είναι ανέφελος. Ουδείς άλλωστε έβλεπε αυτό το πρώτο βήμα «έμπρακτης αποκλιμάκωσης» που η Αθήνα ζητούσε και κέρδισε, ως το παράθυρο για τη μετάβαση των ελληνοτουρκικών σχέσεων από τον αστερισμό της σύγκρουσης στο μήνα του μέλιτος. Το καλάθι που κρατάει η Αθήνα ήταν και παραμένει πάντα μικρό. Απέφυγε το καλοκαίρι την τουρκική παγίδα «για το πρώτο πάτημα της σκανδάλης», και πλέον στις νέες συνθήκες που ορισμένα στελέχη θεωρούν ότι προσομοιάζει με περιβάλλον «ελεγχόμενης κλιμάκωσης».

Αυτό μαρτυρούν τόσο οι προσεγμένες προκλήσεις, με τις αντι-navtex για τις ελληνικές ασκήσεις, οι σκληρές αερομαχίες στον ουρανό του Αιγαίου την ώρα που στην Αθήνα βρισκόταν ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Μια κίνηση που επιδέχεται αρκετών ερμηνειών αλλά σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, βρίσκει απάντηση και στην ξεκάθαρη «σύσταση» του Γένς Στόλτενμπεργκ στην τουρκική ηγεσία για το θέμα του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400. Στο ίδιο πεδίο εντάσσεται και η ακραία κλιμάκωση που συνιστά η απόφαση Ερντογάν για τα Βαρώσια.

Παρά την όξυνση η Αθήνα, έχοντας στη φαρέτρα της και τα όπλα που αποτιμά ότι έχει κερδίσει από το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, διατηρεί ακέραια τη στρατηγική της για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών. Έχει ήδη διαμηνύσει στην Άγκυρα σε όλους τους τόνους και σε όλα τα fora, ότι το κόστος για την καθυστέρηση στην ανακοίνωση ημερομηνίας βαραίνει την ίδια. Σε κάθε περίπτωση όπως λένε κυβερνητικά στελέχη, η Αθήνα δεν θα πατήσει «την μπανανόφλουδα» που η Άγκυρα θέλει να ρίξει στην ελληνική πλευρά, σε διαφορετικά πεδία, εφαρμόζοντας και την γνωστή τακτική του blame game.

Η ελληνική πλευρά επίσης δεν σκοπεύει να εμπλακεί και στα επικοινωνιακά παιχνίδια της Άγκυρας. Τελευταίο κρούσμα η προαναγγελία για το κλεισμένο, όπως παρουσιαζόταν από τουρκικής πλευράς, ραντεβού Δένδια – Τσαβούσογλου σήμερα στην Μπρατισλάβα. Κάτι που όπως έχει γράψει το NewsBomb.gr μέχρι και το βράδυ της Τετάρτης δεν είχε κλειδώσει. Αλλά δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί, στο πλαίσιο των διμερων συναντήσεων που όπως ανακοινώθηκε θα έχει ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας, Νίκος Δένδιας. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα επιδιώκει να ισχυροποιήσει περαιτέρω το μέτωπο που διαμορφώθηκε στην τελευταία σύνοδο και να αλλάξει προς το ευνοϊκότερο για τις ελληνικές θέσεις τη στάση και άλλων ευρωπαϊκών πρωτευουσών.

Ήταν άλλωστε ξεκάρο το μήνυμα του πρωθυπουργού κατά τη χθεσινή εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, όπου με παρόντα τον επίτιμο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Φαν Ρομπέι, τόνισε εμφατικά ότι: «ορισμένες αδράνειες αποθρασύνουν αυτόκλητους τρίτους που σπεύδουν να δράσουν αυθαίρετα σε περιοχές όπου η Ευρώπη έχει στρατηγικά συμφέροντα. Είναι προκλήσεις τις οποίες οφείλουμε να δούμε κατάματα και να αντιμετωπίσουμε».

Σε αυτό το πεδίο αναμένεται να ενταθούν οι διπλωματικές πρωτοβουλίες τόσο στο προσκήνιο όσο και στο παρασκήνιο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ