Oruc Reis: «Τραβάνε το σχοινί» οι Τούρκοι αξιωματούχοι – Απειλές και εμπρηστικές δηλώσεις


Oruc Reis: Προκλητικές δηλώσεις από Τούρκου αξιωματούχους στην προσπάθειά τους να πυροδοτήσουν ακόμα περισσότερο το κλίμα

Προκαλούν σε κάθε ευκαιρία, με δηλώσεις κατά της Ελλάδας οι Τούρκοι αξιωματούχοι μετά την έκδοση της παράνομης NAVTEX και την αναχώρηση του ερευνητικού Orus Reis από το λιμάνι της Αττάλειας.

Σημειώνεται ότι το τουρκικό ερευνητικό βρίσκεται αυτή την ώρα στο βορειοανατολικότερο άκρο της περιοχής ερευνών της τουρκικής NAVTEX εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Χαρακτηριστικές του κλίματος που προσπαθούν να δημιουργήσουν για ακόμα μια φορά οι Τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι οι δηλώσεις του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ ο οποίος μέσω twitter επιρρίπτει ανυπόστατες κατηγορίες κατά της Ελλάδας, λέγοντας ότι έχει εγκαταλείψει το τραπέζι του διαλόγου.

«Όσοι θέλουν να διαπραγματευτούν είμαστε το καλύτερο κράτος για να διεξάγει κάποιος διαπραγματεύσεις. Αλλά δεν κάνουμε παραχωρήσεις σε όσους επιδιώκουν την επιβολή».

Ο ίδιος συμπληρώνει στη συνέχεια, «πάντα δίνουμε απάντηση σε εκείνους που το βάζουν στα πόδια από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ενώ τονίζει παράλληλα, «σε όσους καταφεύγουν σε απειλές, δεν έχουμε ούτε ένα βότσαλο, ούτε μία σταγόνα νερό να τους χαρίσουμε».

«Όσοι θέλουν να λύσουν τα προβλήματα με την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, η Τουρκία ως κράτος διαθέτει υψηλή διαπραγματευτική δεινότητα. «Όπως επίσης διαθέτει αντίστοιχη δύναμη για να προστατεύσει τα δικαιώματά της έναντι όσων την απειλούν αντί να προάγουν τη διπλωματία», σημειώνει ο Ομέρ Τσελίκ.

Από την πλευρά του ο γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, ο οποίος είναι ο επικεφαλής της τουρκικής οικονομίας, επαναλαμβάνει ένα παλαιότερο μήνυμά του στο twitter με τις «ευχές» του στη νέα εξόρμηση του τουρκικού ερευνητικού στην ανατολική Μεσόγειο.

«Λάδι στη φωτιά» από Ντονμέζ

Την ίδια ώρα «Λάδι στη φωτιά» ρίχνει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος αφού ενημέρωσε μέσω tweet ότι το Oruc Reis, αναχώρησε από το λιμάνι της Αττάλειας, μεταβαίνει στην περιοχή της παράνομης NAVTEX που βρίσκεται μόλις 6,5 μίλια από το Καστελόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «το πλοίο ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου, ενώ συμπλήρωσε ότι «αν υπάρχει (φυσικό αέριο) σίγουρα θα το βρούμε».

«Οι εργασίες συντήρησης του σεισμικού ερευνητικού σκάφους μας έχουν ολοκληρωθεί. Το πλοίο ξεκίνησε με σκοπό να κάνει την ακτινογραφία της Μεσογείου. Θα συνεχίσουμε να ερευνούμε, να σκάβουμε και να προστατεύουμε τα δικαιώματά μας. Αν υπάρχει (φυσικό αέριο), σίγουρα θα το βρούμε»

Πολεμικά πλοία θα προστατεύουν τo Oruc Reis

Την ώρα που το Oruc Reis έχει ξεκινήσει για νέες προκλήσεις νοτίως του Καστελορίζου, ο Χουλουσί Ακάρ μιλά για προστασία των δυνάμεων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όπως δήλωσε, χαρακτηριστικά, ο Τούρκος υπουργός: «έχουμε ζώνες επιρροής στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Αυτό δεν απειλεί κανέναν. Αυτοί (σ.σ. οι Έλληνες) κάνουν τα πάντα για να αυξήσουν την ένταση. Το Πολεμικό Ναυτικό μας θα συνεχίσει να συνοδεύει και να εγγυάται την ασφάλεια των ερευνητικών μας πλοίων, όπως είναι αναγκαίο».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ