Μήπως η μύτη σου υποβαθμίζει τον ύπνο σου;


Πιθανόν δεν το υποψιάζεσαι, αλλά ένας από τους λόγους που μπορεί να μην κοιμάσαι καλά το βράδυ, αδυνατώντας να εξασφαλίσεις στον εαυτό σου ποιοτικό ύπνο, μπορεί να είναι η μύτη σου. Δυσκολία στην αναπνοή, ξηροστομία και διαταραχές στον ύπνο είναι μόνο μερικές από τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσει η απόφραξη της ρινικής αναπνοής, ιδιαίτερα το βράδυ που ξαπλώνεις στο κρεβάτι σου για να κοιμηθείς. Η αδυναμία αναπνοής από τη μύτη αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για έναν αναζωογονητικό, ξεκούραστο και ανενόχλητο ύπνο. Όπως εξηγεί ο Δρ. Γεώργιος Μοιρέας, χειρουργός προσώπου – ΩΡΛ, πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της νύχτας μπορεί η μύτη μας να «μπουκώσει», παρόλο που κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν έχουμε κανένα σύμπτωμα.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου, επειδή είσαι ξαπλωμένος, η θέση σου επιτείνει το πρόβλημα λόγω της οπισθορινικής ροής των εκκρίσεων. Επίσης, η ρινική αναπνοή διακόπτεται και μεταπίπτει σε στοματική αναπνοή, γεγονός που αποτελεί αίτιο πολλών δυσάρεστων συμπτωμάτων όπως ροχαλητό, ανήσυχο ύπνο και ξηροστομία. Πιο συγκεκριμένα, η μύτη παράγει 1 έως 2 γραμμάρια βλέννας κάθε μέρα, σκοπός της οποίας είναι η διατήρηση της υγρασίας στη μύτη και η παγίδευση των ξένων σωμάτων που υπάρχουν στον αέρα (π.χ. βακτηρίων), ώστε να μην εισέλθουν στον οργανισμό μέσω της αναπνοής. Όσο ο άνθρωπος είναι όρθιος, η ρινική βλέννα είτε ρέει μπροστά είτε προς το πίσω μέρος του λαιμού και καταπίνεται. Όταν βρίσκεται, όμως, σε ύπτια θέση, η βλέννα συσσωρεύεται στο λαιμό και στο πίσω μέρος της μύτης και, λόγω της επιβράδυνσης της κατάποσης, οι παχύρρευστες εκκρίσεις δυσκολεύουν την αναπνοή. Να σημειωθεί ότι το αντανακλαστικό της κατάποσης καταργείται εντελώς κατά τη διάρκεια του ύπνου, οπότε η επιβάρυνση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Όπως όμως εξηγεί ο Δρ. Μοιρέας, υπάρχουν κι άλλα αίτια για το μπούκωμα της μύτης το βράδυ κατά τη διάρκεια του ύπνου. Ορίστε ποια είναι αυτά:

Διαβάστε πάνω από 9000 ιατρικά αρθρα και 500 επιστημονικές απόψεις στο HealthOnline.gr

1.Το κλιματιστικό

Ένας σημαντικός παράγοντας που προκαλεί επιδείνωση ή εμφάνιση του μπουκώματος της μύτης είναι η έλλειψη υγρασίας στο δωμάτιο που προκαλεί η χρήση κλιματιστικού ή καλοριφέρ το χειμώνα. Ενώ, όταν υπάρχει υγρασία, η βλέννα παραμένει ρευστή και ρέει με μεγαλύτερη ευκολία στο πίσω μέρος του λαιμού, όταν η ατμόσφαιρα είναι ξηρή, οι ρινικές δίοδοι γίνονται όλο και πιο ξηρές, οπότε οι ρινικοί ιστοί παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα βλέννας ως αντιστάθμισμα, σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί υγρή η μύτη. Αυτή η υπερπαραγωγή οδηγεί σε μπούκωμα της μύτης. Από την άλλη, ο εισπνεόμενος ξηρός αέρας που υπάρχει στους κλιματιζόμενους χώρους στεγνώνει τη ρινική βλέννα, με συνέπεια την πύκνωση της σύνθεσής της.

Τι σου προτείνει ο ειδικός: Απόφυγε την υπερχρήση κλιματιστικού ως μέτρο πρόληψης της ρινικής συμφόρησης. Χρησιμοποίησε ένα υγραντήρα στο δωμάτιό σου, ο οποίος εξασφαλίζει υγρασία στον αέρα. Επίσης, όταν υπάρχει ρινική συμφόρηση, βοηθά η χρήση ψηλών μαξιλαριών, ώστε να κοιμάσαι σε πιο όρθια θέση.

2.Τα αλλεργιογόνα στο υπνοδωμάτιο

Η ρινική συμφόρηση που παρουσιάζεται μόνο τη νύχτα είναι πιθανό να προκαλείται από την ύπαρξη κάποιου αλλεργιογόνου στο υπνοδωμάτιο. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένα τα κλινοσκεπάσματα, τα χαλιά, η γύρη και διάφορα άλλα αλλεργιογόνα, όπως η σκόνη και οι τρίχες των ζώων, μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Ο εντοπισμός και η απομάκρυνση λοιπόν των αλλεργιογόνων είναι ζωτικής σημασίας για την ύφεση των συμπτωμάτων.

Τι προτείνει ο ειδικός: Εάν η γύρη είναι η αιτία, τα παράθυρα – ιδιαίτερα της κρεβατοκάμαρας – πρέπει να παραμένουν κλειστά. Επίσης, καλό είναι να κάνεις ένα ο ντους ή μπάνιο μόλις μπαίνεις στο σπίτι και να απομακρύνεις τα ρούχα που φοράς την ημέρα πάνω στα οποία έχει επικαθίσει γύρη. Επίσης, οι ρινοπλύσεις βοηθούν στην απομάκρυνση των αλλεργιογόνων από τη μύτη. Αν πάντως η αλλεργική ρινίτιδα επιμένει, θα πρέπει να γίνει η κατάλληλη θεραπεία με αντισταμινικά, ειδικά σπρέι ή και ανοσοθεραπεία, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση στη μύτη θα μπορούσε να διευρύνει τις διόδους του αέρα, προκειμένου να διευκολυνθεί η αναπνοή σε άτομα που το βασικό τους πρόβλημα ρινικής απόφραξης είναι οι αλλεργίες. Ακόμη, αν έχεις ζωάκι, κράτα το μακριά από το υπνοδωμάτιο.

3.Στραβό ρινικό διάφραγμα

Άλλη μια πολύ συχνή αιτία ρινικής συμφόρησης κατά την κατάκλιση είναι τα ανατομικά προβλήματα της μύτης. Όταν το ρινικό διάφραγμα, το οποίο χωρίζει το εσωτερικό της μύτης, δεν βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο της ρινικής κοιλότητας, η αναπνοή γίνεται με δυσκολία. Ξέρεις ότι όταν δεν αναπνέεις σωστά επηρεάζεις τη μνήμη σου; Η συντριπτική πλειονότητα των ανθρώπων έχει στραβό διάφραγμα, όχι όμως σε βαθμό που να δημιουργεί σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα. Σε ανθρώπους όμως που η απόκλιση είναι μεγάλη, η κατάκλιση σε πλάγια θέση μπορεί να φράξει την «καλή» πλευρά της μύτης που είναι πιο ανοιχτή κι απ’ όπου ο αέρας περνά με μεγαλύτερη ευκολία. Τότε μπορεί να δημιουργηθεί βλέννα στη στενότερη πλευρά, με αποτέλεσμα τη ρινική απόφραξη.

Τι προτείνει ο ειδικός:

Η θεραπεία σε αυτή την περίπτωση είναι αποκλειστικά χειρουργική. Με την αφαίρεση ή τη μετακίνηση του διαφράγματος, σε συνδυασμό με την καυτηρίαση (ή αφαίρεση τμήματος) των κάτω ρινικών κογχών η ποσότητα του αέρα που μπορεί να περάσει από τη μύτη αυξάνεται σημαντικά. Η επέμβαση είναι ανώδυνη και δεν προκαλεί μώλωπες μετεγχειρητικά, αρκεί να γίνει με τη σωστή τεχνική. Η λειτουργική ρινοπλαστική συνδυάζεται και με το βέλτιστο αισθητικό αποτέλεσμα στη μύτη, προκειμένου ο ασθενής να αποκτήσει αυτό που επιθυμεί.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ