Δανία – Σφαγή εκατομμυρίων μινκ λόγω φόβου μετάλλαξης του Covid-19

American mink in Denmark

Στην ανακοίνωση ότι θα θανατωθούν περισσότερα από 15 εκατομμύρια μινκ προχώρησε η Δανία, ο μεγαλύτερος εκτροφέας των ζώων αυτών στον κόσμο. Ο λόγος δεν είναι άλλος από τον φόβο πιθανής μετάλλαξης του Covid-19, που μεταδίδεται από τα μινκ στους ανθρώπους και θα ήταν πιθανό να θέσει σε κίνδυνο την παρασκευή εμβολίων στο μέλλον.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου η Mette Frederiksen, πρωθυπουργός της Δανίας, ανακοίνωσε πως έχουν ήδη 12 άτομα μολυνθεί από τον μεταλλαγμένο ιό, ενώ τα μινκ θεωρούνται πια επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Μάλιστα, η αστυνομία, ο στρατός και η εθνική υπηρεσία έκτακτης ανάγκης θα δράσουν άμεσα ώστε να υποστηρίξουν τις φάρμες με την επικείμενη σφαγή.

«Ο μεταλλαγμένος ιός μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την αποτελεσματικότητα ενός μελλοντικού εμβολίου», δήλωσε μεταξύ άλλων η Mette Frederiksen. Σύμφωνα με το Reuters, ο υπουργός Υγείας της Δανίας ανέφερε πως περίπου τα μισά από τα 783 μολυσμένα άτομα της βόρειας Δανίας, έχουν προσβληθεί από μολύνσεις προερχόμενες από τις φάρμες.

«Έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στον δικό μας πληθυσμό, αλλά με τη μετάλλαξη που έχει βρεθεί, έχουμε ακόμη μεγαλύτερη ευθύνη και για τον υπόλοιπο κόσμο», προσέθεσε η πρωθυπουργός. Με την είδηση για τη σφαγή των μινκ εξαιτίας της μετάλλαξης του Covid-19 να απασχολεί τις τελευταίες ώρες το ενδιαφέρον των παγκόσμιων media, σύμφωνα με το Reuters εντοπίστηκαν στελέχη του ιού στον άνθρωπο και στο μινκ που εμφανίζουν μειωμένη ευαισθησία έναντι αντισωμάτων από τις υγειονομικές αρχές.

Τα ευρήματα που δόθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, έγιναν βάσει εργαστηριακών δοκιμών από το κρατικό ινστιτούτο State Serum Institute, τη δανική αρχή που ασχολείται με μολυσματικές ασθένειες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ