Σταϊκούρας- Μέτρα στήριξης: 2 δισ. ευρώ επιπλέον για την ενίσχυση της πολιτείας


Σταϊκούρας- Μέτρα στήριξης: 2 δισ. ευρώ επιπλέον για την ενίσχυση της πολιτείας.  Τα νέα μέτρα στήριξη ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, τα οποία είναι συνολικού ύψους 3,3 δισ. ευρώ και αφορούν τη στήριξη της απασχόλησης, την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων και την τόνωση της κοινωνικής συνοχής.

Τα 2 δισ. ευρώ επιπλέον, με εξαιρετικά χαμηλό έως και μηδενικό κόστος δανεισμού, από το πρόγραμμα SURE.  Πρόγραμμα μέσω του οποίου θα καλυφθούν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών, τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή, με αποτελεσματικότητα, από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης. Τα άμεσα αντανακλαστικά και η επάρκεια των κυβερνητικών παρεμβάσεων, αναγνωρίστηκαν, χθες, εκ νέου, από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, στην 8η Έκθεση Ενισχυμένης Εποπτείας.

Την 3η θετική Έκθεση μέσα στην περίοδο της πρωτόγνωρης, σε παγκόσμιο επίπεδο, υγειονομικής κρίσης.
Η γρήγορη και αποτελεσματική ανταπόκριση της Κυβέρνησης επιβεβαιώνεται και στο πεδίο εφαρμογής των νέων, πρόσφατα εξαγγελθέντων μέτρων. Ειδικότερα:

1ον. Οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται, δύνανται να τεθούν σε προσωρινή αναστολή σύμβασης εργασίας.
Συνεπώς, είναι δικαιούχοι αποζημίωσης ειδικού σκοπού, αναλογικά με το διάστημα που τίθενται σε αναστολή.
Για αυτό το χρονικό διάστημα, καλύπτονται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, αναλογικά, και όλες οι ασφαλιστικές εισφορές, υπολογιζόμενες επί του ονομαστικού μισθού.

2ον. Για τις επιχειρήσεις που αναστέλλεται η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής, παρέχεται δυνατότητα αναστολής καταβολής του ΦΠΑ, καθώς και αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.
Για τους εργαζόμενους που η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή, δίνεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων ρυθμισμένων φορολογικών οφειλών.

3ον. Συνεχίζεται η αναστολή πληρωμής δόσεων τραπεζικών δανείων.
Επιπλέον, δανειολήπτες που πλήττονται, έχουν ήδη αρχίσει να επωφελούνται από τη στήριξη που τους παρέχει το πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ». Η καταβολή της επιδότησης από το Δημόσιο θα ξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες.
Ωστόσο, σημαντικός αριθμός δικαιούχων δανειοληπτών, ήδη ωφελείται. Και αυτό διότι οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει και προαφαιρούν το ποσό που αναλογεί στην κρατική επιδότηση του δανείου, με αποτέλεσμα το ποσό που καλούνται να καταβάλουν οι συνεπείς δανειολήπτες να είναι εξαιρετικά χαμηλό.

4ον. Οι επιχειρήσεις που πλήττονται, δικαιούνται υποχρεωτική μείωση ενοικίου κατά 40% στα επαγγελματικά τους ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για την κύρια κατοικία που μισθώνουν εργαζόμενοι που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας, αλλά και για τη φοιτητική κατοικία που μισθώνουν τα τέκνα τους.
Το μέτρο νομοθετήθηκε προχθές, δημοσιεύθηκε χθες βράδυ στο ΦΕΚ, και η σχετική Υπουργική Απόφαση θα υπογραφεί, μέχρι αύριο. Επιπλέον, από τον μήνα Νοέμβριο, για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν αυτά τα ακίνητα, το 1/2 της ζημίας τους θα τους καταβάλλεται άμεσα και απευθείας.

5ον. Αναστέλλονται κατά 75 ημέρες οι πληρωμές επιταγών, που λήγουν έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
Το μέτρο αφορά επιχειρήσεις που βρίσκονται σε αναστολή με κρατική εντολή ή έχουν πληγεί δραστικά από την πανδημία.  Ως πληγείσες επιχειρήσεις θεωρούνται αυτές που εμφανίζουν μειωμένο κύκλο εργασιών κατά το διάστημα Απριλίου – Σεπτεμβρίου 2020 μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με τον κύκλο εργασιών του αντίστοιχου διαστήματος του 2019.  Δεν καταχωρίζονται σε αρχεία δεδομένων οικονομικής συμπεριφοράς, αξιόγραφα από τις εν λόγω επιχειρήσεις, επί των οποίων έχει βεβαιωθεί αδυναμία πληρωμής από την πληρώτρια τράπεζα, από την 6η Νοεμβρίου έως τη δημοσίευση του Νόμου, εάν αποδεδειγμένα εξοφληθούν εντός 75 ημερών από τη σφράγιση ή τη λήξη τους.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ