Κορωνοϊός Ρευματοπάθειες: Σχέση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων με τον νέο ιό

Κορωνοϊός Ρευματοπάθειες: Ο κίνδυνος σοβαρής λοίμωξης, επιπλοκών ή ακόμα και θανάτου λόγω κορωνοϊού ήταν άγνωστος για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ρευματικές παθήσεις, εκ των οποίων αρκετοί λαμβάνουν θεραπεία με ανοσοκατασταλτικά φάρμακα, που τους καθιστά περισσότερο ευάλωτους σε μια ενδεχόμενη μόλυνση. Νέα επιστημονική μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του Αμερικανικού Κολεγίου Ρευματολογίας αποκαλύπτει πως τα ποσοστά μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό είναι χαμηλά σε άτομα με ρευματικές παθήσεις. Κάποιες μελέτες που βρίσκονται σε αρχικό στάδιο μάλιστα, υποστηρίζουν ότι αυτά τα φάρμακα θα μπορούσαν να λειτουργήσουν προστατευτικά.

Οι ερευνητές διεξήγαγαν μια συστηματική ανασκόπηση μελετών που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ ασθενών με ρευματοπάθειες που λάμβαναν βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες. Οι ερευνητές ανέλυσαν μελέτες από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο του 2020 που ανέφεραν τις επιδράσεις της Covid-19 μεταξύ των ασθενών με ρευματική νόσο. «Όταν ξεκίνησε η πανδημία, υπήρχε ανησυχία για το εάν θα συνεχιστεί ή θα πραγματοποιηθεί ανοσοθεραπεία μεταξύ ασθενών με ρευματικές ασθένειες, επειδή διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης», αναφέρει ο συνσυγγραφέας της μελέτης, Δρ. Akhil Sood από το University of Texas Medical Branch. «Θέλαμε να δούμε αν αυτοί οι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης και εάν τελικά μολυνθούν θέλαμε να μάθουμε τη σοβαρότητα της κλινικής τους πορείας» συμπληρώνει.

Η τελική ανασκόπηση περιελάμβανε 6.095 ασθενείς με ρευματικές παθήσεις από οκτώ μελέτες παρατήρησης ομάδας πληθυσμού, με το 28% να αντιμετωπίζει ρευματοειδή αρθρίτιδα και το 7% ψωριασική αρθρίτιδα. Από τους 6.095 ασθενείς, μόνο 123 ή 2% ήταν θετικοί ή είχαν «ύποπτα« συμπτώματα της Covid-19. Σε όλες τις μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν για την ανασκόπηση, μεταξύ των ασθενών που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό, το 91 ή 73% δεν χρειάστηκε να νοσηλευτεί. Δεκατρείς ασθενείς που νοσηλεύτηκαν απαιτούσαν εισαγωγή σε ΜΕΘ και τέσσερις ασθενείς πέθαναν. «Στην ανάλυσή μας, υπήρχε μικρός αριθμός ατόμων που λάμβανε βιολογικές και στοχευμένες θεραπείες για να μπορούμε να πούμε ότι οδηγούμαστε σε απόλυτα συμπεράσματα» επισημαίνει ο Δρ. Akhil Sood. «Ένας άλλος τομέας που μας ενδιαφέρει είναι η εξέταση παραγόντων κινδύνου για σοβαρή μόλυνση εξαιτίας του κορωνοϊού σε ασθενείς με ρευματική νόσο. Ελπίζουμε ότι αυτό θα μας βοηθήσει να εντοπίσουμε ποιοι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται προσεκτικά», καταλήγει.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here