Κορονοϊός – ΓΕΕΘΑ: Πολύτιμη βοήθεια από τα στρατιωτικά νοσοκομεία – Κλίνες, γιατροί και νοσηλευτές


Στην πρώτη γραμμή της μάχης οι Ένοπλες Δυνάμεις και για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Πολύτιμη και αποτελεσματική, είναι η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Σε αυτή τη δύσκολη περίσταση για τη Χώρα μας, οι Ένοπλες Δυνάμεις δείχνουν και πάλι πως πέρα από την προάσπιση της εδαφικής μας κυριαρχίας, στέκονται αρωγοί στην προσπάθεια της Πολιτείας για ανάσχεση της πανδημίας του κορονοϊού.

Από την αρχή της πανδημίας, το στρατιωτικό προσωπικό της χώρας μας τέθηκε στη διάθεση της Πολιτείας, με το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων να μπαίνει στην πρώτη γραμμή της μάχης, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό.

Το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, σε συνεννόηση και συνεργασία πάντα με τον υπουργείο Εθνικής, παρακολουθεί, συντονίζει και συμμετέχει ενεργά με δράσεις που αφορούν στον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού στις Ένοπλες Δυνάμεις και στην Πολιτεία. Σε επίπεδο Στρατιωτικών Νοσοκομείων δημιουργήθηκαν κλινικές νοσηλείας περιστατικών COVID και εξασφαλίστηκαν οι κατάλληλοι χώροι, υλικά και μέσα για την υψηλού επιπέδου παροχή υπηρεσιών υγείας στο προσωπικό των ΕΔ και των οικογενειών τους καθώς και στη διάθεση κλινών στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Την τρέχουσα χρονική περίοδο για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών περιστατικών COVID-19 διατίθενται στο Υπουργείο Υγείας 35 απλές κλίνες νοσηλείας και 18 κλίνες ΜΕΘ στα 401 ΓΣΝΑ, 424 ΓΣΝΕ, ΝΝΑ, 251 ΓΝΑ Στρατιωτικά Νοσοκομεία. Παράλληλα συνεχίζεται η διάθεση κλινών – ΜΕΘ για την κάλυψη γενικών περιστατικών του ΕΚΑΒ.

Επιπλέον στο πλαίσιο συνδρομής για την υγειονομική κρίση στη Θεσσαλονίκη: Στο 424 ΓΣΝΕ διατίθενται 2 κλινικές των 28 κλινών κάθε μία για τη μεταφορά των περιστατικών των Αγγειοχειρουργικών- Νευροχειρουργικών-Χειρουργικών κλινικών (μη COVID) του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, προκειμένου οι αντίστοιχες κλινικές του ΑΧΕΠΑ να διατεθούν για ασθενείς με λοίμωξη από κορονοιό. Διατίθεται ασθενοφόρο του 424 ΓΣΝΕ για την υποστήριξη του ΕΚΑΒ στη μεταφορά μη COVID περιστατικών (όπως αιμοκαθερόμενοι ασθενείς).

Σε εξέλιξη είναι η ανάπτυξη της 300 Κινητής Υγειονομικής Μονάδας Εκτάκτων Αναγκών στον προαύλιο χώρο του 424 ΓΣΝΕ. Επιπρόσθετα τηρείται άμεση ετοιμότητα στην παροχή συνδρομής σε θέματα διάθεσης εξειδικευμένου προσωπικού, μέσων μεταφοράς, χώρων νοσηλείας και απαιτούμενων υλικών στην Πολιτεία από την αρχή της πανδημίας ως και σήμερα με τις ακόλουθες ενέργειες: Διάθεση στελεχών Υγειονομικού που ανέρχονται έως τώρα στα διακόσια τριάντα δύο (232) άτομα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, στον ΕΟΔΥ, στα Εργαστήρια Αναφοράς Κορονοϊού Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Ανατολικής και Δυτικής Μακεδονίας, στην Ομάδα Διαχείρισης Κρίσεως Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, Γενικό Νοσοκομείο Καστοριάς, στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης, στο Κέντρο Υγείας Εχίνου καθώς και στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίσης συνεχίζεται η παρασκευή και διάθεση αντισηπτικών διαλυμάτων, για την κάλυψη αναγκών του Υπουργείου Υγείας (και των ΕΔ). Υπενθυμίζουμε πως τα κρούσματα στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι ελάχιστα, σε σχέση και με τον αριθμό των δεκάδων χιλιάδων στελεχών που υπηρετούν, αλλά και σε σχέση με τον γενικό πληθυσμό. Στις στρατιωτικές Σχολές οι σπουδαστές είναι εσώκλειστοι και διενεργούνται συνεχώς τεστ, ενώ αν εντοπιστεί κρούσμα απομονώνεται και παρακολουθείτε στενά από τους ιατρούς της Μονάδας.

Ανάλογοι αυστηροί έλεγχοι διενεργούνται και στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Οι στρατιώτες, πριν εισέλθουν στο χώρο του στρατοπέδου υποβάλλονται σε rapid tests και όσοι είναι θετικοί απομονώνονται σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους. Σε όλα τα στρατόπεδα τηρούνται κατά γράμμα οι εντολές του ΕΟΔΥ, ενώ το ΓΕΕΘΑ έχει δώσει επιπλέον διαταγές για αντιμετώπιση της διασποράς εντός των Μονάδων.

«Δεν υπάρχει καμία ανησυχία, αλλά δεν υπάρχει και εφησυχασμός», τονίζουν με νόημα στρατιωτικές πηγές. Οι Ένοπλες Δυνάμεις έχουν βγει αλώβητες μέχρι στιγμής από το κύμα της πανδημίας του κορονοϊού, με ελάχιστα κρούσματα σε όλη τη χώρα.

Ταχύτατα, υπεύθυνα και αποτελεσματικά θωράκισαν τα στρατόπεδα και τις στρατιωτικές σχολές προχωρώντας στη λήψη ενδεδειγμένων μέτρων, ακολουθώντας πάντοτε πιστά τις οδηγίες των επιστημόνων. Όλα τα στρατόπεδα, οι σχολές και τα φυλάκια έχουν απολυμανθεί ενώ τα «ύποπτα» κρούσματα απομονώνονται αμέσως και μπαίνουν σε καραντίνα.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ