Σαρηγιάννης στον Alpha 98,9: 12 Δεκεμβρίου τα κρούσματα σε όλη την Ελλάδα θα πέσουν στα 1.000


Κορονοϊός| Ειδήσεις: Aισιοδοξία και επιφυλακτικότητα για την επιπέδωση της εκθετικής αύξησης εκφράζουν οι περισσότεροι επιστήμονες – Πού θα πέσουν τα κρούσματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου; 

Ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής στο ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha 98,9 και στους δημοσιογράφους Κώστα Τσιτούνα και Βίκυ Καρατζαφέρη τόνισε ότι σύμφωνα με τα δικά του μοντέλα θα έχουμε σημαντική μείωση των κρουσμάτων της Covid19 μέχρις τις 12 με 13 Δεκεμβρίου.

Συγκεκριμένα ο κ. Σαρηγιάννης εκτίμησε ότι για την περιοχή της Θεσσαλονίκης που όλο αυτό το διάστημα βρίσκεται στο «κόκκινο», τα κρούσματα θα πέσουν στα 300 μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ για όλη την Ελλάδα τα νούμερα αυτά θα κινηθούν περίπου στα 1.000. Βεβαίως πρόκειται για μια σημαντικότατη μείωση που γεμίζει με ελπίδα τους επιστήμονες, αλλά όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης για να συμβούν όλα αυτά πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα οι περιορισμοί και οι κανόνες του lockdown.

Μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου θα δούμε σημαντική αποσυμπίεση στα κρούσματα. Ως τις 12-13 του μήνα θα κρούσματα θα είναι λίγο πάνω από 1000. Αρχές του μήνα θα υπάρξει μείωση στους διασωληνωμένους, είπε στον Αlpha 98,9 ο καθηγητής περιβαλλοντικής μηχανικής Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

O καθηγητής του ΑΠΘ κ. Σαρηγιάννης παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της Covid 19 με μαθηματικά μοντέλα

Νωρίτερα η επιπέδωση στην Αθήνα

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου θα είμαστε στα 300 κρούσματα στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική 300 κρούσματα θα δούμε λίγο νωρίτερα, προς τις αρχές του επόμενου μήνα, δηλαδή του Δεκέμβρη. Για το 3ο κύμα της πανδημίας ο κ. Σαρηγιάννης είπε ότι θα το δούμε μετά τις γιορτές μέσα στον Ιανουάριο ή στο τέλος Ιανουαρίου. Αν προσέξουμε, αυτό είναι το καλό σενάριο, κατέληξε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα ο κ. καθηγητής τόνισε ότι ένα απότομο άνοιγμα της καραντίνας την περίοδο των εορτών θα είναι πισωγύρισμα και θα επιδεινώσει την κατάσταση επί τα χείρω. Πάντως παρά την μείωση του αριθμού των κρουσμάτων δεν πρόκειται να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων, αφού η παραμονή στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας είναι ένας αστάθμητος παράγοντας λόγω των πολλών ημερών νοσηλείας που χρήζουν αρκετοί ασθενείς, αλλά και λόγω των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων που γεννιούνται εντός των νοσοκομείων.

Όλα αυτά πρέπει να τα λάβουμε σοβαρά υπόψη μας είπε ο κ. Σαρηγιάννης και άφησε να διαφανεί μια χαραμάδα αισιοδοξίας περί περιορισμού του ιικού φορτίου: «Είμαστε σε μια φάση αποκλιμάκωσης του ιϊκού φορτίου, η οποία θα μεταφερθεί σε φάση αποκλιμάκωσης και των κρουσμάτων».

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ