Κορωνοϊός Βλάβες: Με ποιο τρόπο ο νέος ιός “χτυπάει” τον εγκέφαλο

Κορωνοϊός Βλάβες: Η γερμανική μελέτη εστιάζει στα νευρολογικά προβλήματα που μπορεί να δημιουργήσει ο ιός. Μία γερμανική έρευνα εξηγεί πως ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει νευρολογικά προβλήματα, «χτυπώντας» τον εγκέφαλο έχοντας εισέλθει από την μύτη. Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Neuroscience, από την επιστημονική ομάδα του Frank Heppner του Πανεπιστημίου του Βερολίνου, διατυπώνει πώς ο κορωνοϊός δεν επηρεάζει μόνο το αναπνευστικό σύστημα, αλλά και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Με αυτόν τον τρόπο ο κορωνοϊός προκαλεί την απώλεια της όσφρησης, την απώλεια της γεύσης, τους πονοκεφάλους, την κόπωση και τη ναυτία.

Στη μελέτη δεν γίνεται σαφές πώς εισέρχεται ο ιός και πώς διανέμεται στον εγκέφαλο, όμως η έρευνα εστίασε στον ρινοφάρυγγα, το άνω μέρος του λαιμού που συνδέεται με τη ρινική κοιλότητα, η οποία είναι και η πιθανή πρώτη περιοχή εισόδου της ιογενούς λοίμωξης και αναπαραγωγής του ιού.

Οι επιστήμονες έκαναν 33 νεκροψίες σε ασθενείς που πέθαναν από κορωνοϊό, με μέση ηλικία θανάτου 71,6 έτη.

«Αυτά τα δεδομένα υποστηρίζουν την ιδέα ότι ο κορωνοϊός μπορεί να χρησιμοποιήσει τον οσφρητικό βλεννογόνο ως θύρα εισόδου στον εγκέφαλο», λέει ο καθηγητής Heppner.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ