Κορωνοϊός lockdown παράταση: Ποια καταστήματα ανοίγουν τη Δευτέρα


Κορωνοϊός lockdown παράταση: Παράταση του lockdown μέχρι τις 6:00 το πρωί της Δευτέρας 14 Δεκεμβρίου ανακοίνωσε η κυβέρνηση, η οποία βλέπει τα υγειονομικά δεδομένα να μην επιτρέπουν το ξεδίπλωμα του οδικού χάρτη για την άρση του

Και σήμερα ο αριθμός των διασωληνωμένων στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέγραψε νέο «μαύρο» ρεκόρ με 622 ασθενείς, συνεχίζοντας την πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα ακόμη «φρένο» στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι το γεγονός ότι σήμερα σημειώθηκαν άλλοι 100 θάνατοι, ενώ τα κρούσματα δεν μειώνονται με «ικανοποιητικό» ρυθμό, κινούμενα σταθερά στην περιοχή των 1.800 με 2.000.

Υψηλό είναι το ιικό φορτίο και στη Θεσσαλονίκη, που κατέγραψε 428 νέα κρούσματα, και την Αττική με 334 νέες μολύνσεις. Το μεσημέρι της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την παράταση του lockdown μέχρι και τις 6:00 το πρωί της 14ης Δεκεμβρίου, σημειώνοντας ότι το σταδιακό άνοιγμα της χώρας απομακρύνεται χρονικά, λαμβάνοντας υπόψη τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Όπως είπε, παρατηρείται μεν μια σταθεροποίηση ή και μείωση των κρουσμάτων, αλλά με πιο αργούς ρυθμούς απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε στην εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την παράταση του lockdown, τονίζοντας ότι «το σταδιακό άνοιγμα απομακρύνεται. Παρατείνονται τα μέτρα μέχρι και τη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Κατ’ εξαίρεση, από τη Δευτέρα επιτρέπεται η λειτουργία καταστημάτων εποχικών». Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας, η παράταση των γενικών μέτρων κρίνεται επιβεβλημένη, καθώς το ιικό φορτίο είναι υψηλό και προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής.

Άλλωστε και ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας επισήμανε σήμερα πως «δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο ΕΣΥ».

Τα 110 εποχικά καταστήματα που «δραπετεύουν» από το lockdown

Ωστόσο, τα εποχικά καταστήματα με χριστουγεννιάτικα είδη… δραπετεύουν από την καραντίνα την ερχόμενη Δευτέρα, σηματοδοτώντας το προσεκτικό και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς στη χώρα μας.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, από τη Δευτέρα «θα επιτρέπεται η λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης αμιγώς εποχικών χριστουγεννιάτικων ειδών, καθώς και η πώλησή τους από τα super markets».

Όπως είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης, «η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να ανοίξει τα αμιγώς εποχικά καταστήματα. Αυτά και μόνο. Όχι γενικώς όλα τα καταστήματα που πουλάνε και χριστουγεννιάτικα είδη».

Και συμπλήρωσε: «Αν πιστεύαμε ότι μπορούσαμε να πάρουμε μεγαλύτερο ρίσκο θα ανοίγαμε όλα τα καταστήματα που έχουν, μεταξύ άλλων, και εποχικά είδη. Ανοίγουμε αποκλειστικά αυτά που έχουν μόνον εποχικά είδη και πρέπει να δουλέψουν τώρα. Μιλάμε για ανθρώπους που αν δεν πουλήσουν αυτές τις ημέρες, θα ξαναπουλήσουν του χρόνου». Οι λεπτομέρειες για το ωράριο και τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων αυτών θα ανακοινωθούν αύριο, Παρασκευή, από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Παναγιώτη Σταμπουλίδη.

Σκέψεις για άνοιγμα των κομμωτηρίων στις 14 Δεκεμβρίου

Στις 14 Δεκεμβρίου αναμένεται να δοθεί το «πράσινο φως» και για το άνοιγμα των κομμωτηρίων, κάτι που θα εξαρτηθεί από τους αριθμούς των κρουσμάτων του κορωνοϊού.

Κικίλιας: Δεν μπορούμε να μιλάμε για άρση μέτρων με αυτά τα επιδημιολογικά δεδομένα και την πίεση στο ΕΣΥ

Σημειώνεται πως τα κομμωτήρια -για τα οποία υπενθυμίζεται πως όσο ήταν ανοιχτά τα μέτρα είχαν τηρηθεί και γι’ αυτό δεν ήταν εστίες διασποράς κορωνοϊού- αναμένεται να λειτουργήσουν κάτω από τις ίδιες συνθήκες.

Δηλαδή, με τέσσερα άτομα έως 100 τ.μ. και ένα άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον, απόσταση δύο μέτρων μεταξύ θέσεων εργασίας και εξυπηρέτηση πελατών μόνο με ραντεβού.

Αυστηρά μέτρα και… click away

Είναι ξεκάθαρο βέβαια ότι και στις δύο περιπτώσεις τόσο τα εποχικά καταστήματα όσο και τα κομμωτήρια θα λειτουργήσουν με πολύ αυστηρά μέτρα.

Στην πρώτη περίπτωση εξετάζεται ακόμα και η μέθοδος του «click away», δηλαδή οι καταναλωτές να κάνουν τις αγορές τους online και στη συνέχεια να πηγαίνουν στα καταστήματα προκειμένου να παραλαμβάνουν τις παραγγελίες τους.

Αν η κατάσταση το επιτρέψει, δεν αποκλείεται οι καταναλωτές να μπορούν να ψωνίζουν και στο κατάστημα, αλλά με πολύ αυστηρά μέτρα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ