Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σημάδια παρουσίας του


Υποθυρεοειδισμός: Συμπτώματα και σημάδια παρουσίας του.  Ορισμένα άτομα άνω των 60 ετών έχουν λίγα, αν υπάρχουν, συμπτώματα ενός ανενεργού θυρεοειδούς αδένα (υποθυρεοειδισμός), ενώ άλλα παρουσιάζουν τα ίδια συμπτώματα με αυτά που βιώνουν οι νέοι.

Ωστόσο, κάποιοι έχουν συμπτώματα υποθυρεοειδισμού τα οποία δεν είναι καθόλου τυπικά, καθιστώντας τη διάγνωση ακόμα πιο δύσκολη. Οποιοδήποτε από τα ακόλουθα σημεία και συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν υποθυρεοειδισμό σε ηλικιωμένο άτομο. Ανεξήγητη υψηλή χοληστερόλη. Η υψηλή χοληστερόλη είναι μερικές φορές η μόνη ένδειξη ενός ανενεργού θυρεοειδούς σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Επειδή αυτό το σημείο μπορεί να είναι αυτόνομο, η υψηλή χοληστερόλη δικαιολογεί την αξιολόγηση του θυρεοειδούς.

 

Καρδιακή ανεπάρκεια. Μειωμένος όγκος αίματος, ασθενέστερες συσπάσεις του καρδιακού μυός, και βραδύτερος καρδιακός ρυθμός -που προκαλείται από χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών—μπορεί να συνεισφέρουν στην καρδιακή ανεπάρκεια, όταν η καρδιά σας δεν μπορεί να αντλήσει αίμα όσο αποτελεσματικά θα έπρεπε Η αναποτελεσματική άντληση μπορεί να προκαλέσει διακριτικά συμπτώματα όπως αίσθημα λιγότερης ενέργειας ή απλά περπάτημα πιο αργά. Σε πιο προχωρημένα στάδια, το υγρό μπορεί να επανέλθει στους πνεύμονες και τα πόδια προκαλώντας δύσπνοια και οίδημα στα πόδια.

Η κίνηση του εντέρου αλλάζει. Ένα ηλικιωμένο άτομο με υποθυρεοειδισμό μπορεί να έχει δυσκοιλιότητα επειδή τα κόπρανα κινούνται πιο αργά μέσα στα έντερα. Πόνος στις αρθρώσεις ή στους μύες. Ο αόριστος πόνος στις αρθρώσεις είναι ένα κλασικό σύμπτωμα υποθυρεοειδισμού. Μερικές φορές είναι το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού σε ένα ηλικιωμένο άτομο. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν γενικούς μυϊκούς πόνους, ιδιαίτερα σε μεγάλες μυϊκές ομάδες όπως αυτές στα πόδια. Ψυχιατρικά προβλήματα. Η κλινική κατάθλιψη—ένα κοινό σύμπτωμα σε νεότερους ανθρώπους µε υποθυρεοειδισμό—µπορεί επίσης να επηρεάσει ηλικιωμένους µε την κατάσταση. Η διαφορά είναι ότι στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι το μόνο σύμπτωμα του υποθυρεοειδισμού. Μερικοί μεγαλύτεροι ενήλικες αναπτύσσουν επίσης ψύχωση με παραληρητική συμπεριφορά ή ψευδαισθήσεις.

Γνωσιακή παρακμή. Ηλικιωμένοι με πολύ ανενεργό θυρεοειδή αδένα μπορεί μερικές φορές να διαγνωστούν λάθος ως άνοια. Γι’ αυτό οι γιατροί παραγγέλνουν τεστ θυρεοειδούς σε ανθρώπους με νέα γνωσιακή μείωση. Εάν εσείς ή κάποιος αγαπημένος σας αξιολογείτε για άνοια, βεβαιωθείτε ότι η δοκιμασία του θυρεοειδούς αποτελεί μέρος της αξιολόγησης.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ