Εμβόλιο κορονοϊού: «V day» στη Βρετανία – Αρχίζει από σήμερα ο μαζικός εμβολιασμός

Εμβόλιο κορονοϊού – Όλες οι ειδήσεις: Η Βρετανία ετοιμάζεται να ξεκινήσει σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, μια «ιστορική» εκστρατεία εμβολιασμού κατά του νέου κορονοϊού, την πρώτη σε μια δυτική χώρα –  Βρετανοί πολιτικοί εκφράζουν ανησυχία μήπως πωλούνται πλαστά πιστοποιητικά υγείας εάν απαιτούνται για την είσοδο στα κέντρα εστίασης

Η Βρετανία, που έχει πληγεί πιο σκληρά στην Ευρώπη από την πανδημία με τουλάχιστον 61.000 νεκρούς, είναι η πρώτη χώρα στο κόσμο που ενέκρινε το εμβόλιο το οποίο ανέπτυξαν οι Pfizer και BioNTech. Η Ρωσία άρχισε να χορηγεί, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το δικό της εμβόλιο, το Sputnik V.

Αν η βρετανική βιασύνη να εγκριθεί το εμβόλιο επικρίθηκε από ορισμένους επιστήμονες, η επικείμενη εκστρατεία προμηνύεται κρίσιμη για τη συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον. Η διαχείριση της πανδημίας από τον πρωθυπουργό δέχτηκε πολλές επικρίσεις και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με αυξανόμενη οργή για τους περιορισμούς που έχουν επιβληθεί σε ένα μεγάλο μέρος της χώρας, οι οποίοι προκαλούν τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Για τον υπουργό Υγείας Ματ Χάνκοκ, ο οποίος χαρακτήρισε την πρώτη ημέρα της εκστρατείας εμβολιασμού ως “V day”, ημέρα της νίκης, «η εβδομάδα που έρχεται είναι μια ιστορική στιγμή».

Το πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Κρόιντον, νότια του Λονδίνου, είναι ένα από τα 50 νοσοκομειακά “κέντρα” που στήθηκαν στην Αγγλία τα οποία άρχισαν να παραλαμβάνουν στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου τις πρώτες 800.000 αρχικές δόσεις του εμβολίου που προέρχονταν από το βελγικό εργοστάσιο του Πιίρς. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα στηθούν επίσης 1.000 κέντρα εμβολιασμού.

Κατά την άφιξή τους, τα εμβόλια αφαιρέθηκαν από τα κουτιά τους με τον ξηρό πάγο από έναν τεχνικό φαρμάκων που φορούσε προστατευτικό εξοπλισμό, και τοποθετήθηκαν σε ένα ψυγείο όπου πρέπει να διατηρηθούν σε θερμοκρασία -70 βαθμών.

«Το να ξέρουμε ότι είναι εδώ, ότι είμαστε ανάμεσα στους πρώτους στη χώρα που παίρνουμε το εμβόλιο, και άρα οι πρώτοι στον κόσμο, είναι απλώς απίθανο», ομολογεί η Λουίζ Κάφλαν, επικεφαλής φαρμακοποιός του νοσοκομειακού ομίλου.

Όλα ειναι έτοιμα

Σε πυρετώδεις ρυθμούς κινούνται οι προετοιμασίες για τον εμβολιασμό στη Βρετανία, ωστόσο ελλοχεύει ο φόβος για το θέμα της «ταυτότητας Covid», καθώς πιθανό μοιάζει το σενάριο οι Βρετανοί να χρησιμοποιούν πλαστές ταυτότητες, που ενδεχομένως να πωλούνται στη μαύρη αγορά, εάν στα κέντρα εστίασης απαιτείται η προβολή των πιστοποιητικών υγείας.

Η Ντάουνινγκ Στριτ, ωστόσο, διευκρινίζει ότι το συγκεκριμένο αποδεικτικό στοιχείο έχει σχεδιαστεί για όσους έχουν λάβει την πρώτη και αναμένουν τη δεύτερη χορήγηση της δόσης.

Από την πλευρά τους, οι βουλευτές των Συντηρητικών επιμένουν να θεσπιστεί νομοθεσία που θα προβλέπει οι εν λόγω κάρτες να μπορούν να χρησιμοποιηθούν με άλλο όνομα.

Οι επικριτές του σχεδίου υποστηρίζουν, ωστόσο, ότι εάν οι επιχειρήσεις απαιτήσουν την κατοχή των «ταυτοτήτων Covid», τότε μπορεί ναυπάρξουν κρούσματα πλαστογραφίας.

Η κάρτα θα αρχίσει να διανέμεται από αύριο, οπότε θα αρχίσουν οι εμβολιασμοί, όμως πρώην Βρετανοί υπουργοί, ανάμεσά του και ο Ντέιβιντ Ντέιβις, υποστήριξαν μιλώντας στην Daily Mail, ότι οι Βρετανοί προκειμένου να ζήσουν στην κανονικότητα και να μην υποστούν στέρηση ελευθεριών μπορεί να καταφύγουν στην πλαστογραφία ώστε να εξασφαλίσουν ελεύθερη πρόσβαση παντού.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για μια ειδική ταυτότητα εμβολιασμού για τον Covid-19, την οποία θα έχουν όσοι έχουν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού στη Βρετανία.

H ειδική ταυτότητα εμβολιασμού για τον Covid-19AP Photo

Το συγκεκριμένο πιστοποιητικό υγείας θα έχει μέγεθος όσο μία πιστωτική κάρτα, όπου θα αναγράφονται πληροφορίες σχετικά με τα στοιχεία ταυτότητας του πολίτη, τον τύπο εμβολίου που έκανε, τον αριθμό παρτίδας του εμβολίου και την ημερομηνία χορήγησής του. Δεν είναι σαφές, πάντως, εάν οι ταυτότητες Covid θα είναι υποχρεωτικές ή εάν θα χρησιμοποιηθούν ως ένα είδος «διαβατηρίου ανοσίας».

Μετά τον εμβολιασμό, τα στοιχεία της ταυτότητας, μαζί με τα προσωπικά στοιχεία του ασθενούς θα καταχωρούνται στη συνέχεια σε μια βάση δεδομένων του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS). Για τον επικεφαλής του συστήματος (NHS), η έναρξη των εμβολιασμών σηματοδοτεί «την αρχή του τέλους» του νέου κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Ματ Χάνκοκ, όλη τη βρετανική επικράτεια έχει προμηθευτεί με δόσεις του εμβολίου της Pfizer, πριν από την ημέρα των εμβολιασμών, την περίφημη V-Day.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Οι ηλικιωμένοι άνω των 80 ετών, εργαζόμενοι σε γηροκομεία και υγειονομικοί θα είναι στους πρώτους που θα εμβολιαστούν.

Οι πρώτες 800.000 δόσεις έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα από το Βέλγιο, με φορτηγά και υπό άκρα μυστικότητα, προς αποφυγή επιθέσεων μετά και την προειδοποίση της Interpol για πιθανά χτυπήματα.

Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της υγείας υποστηρίζουν ότι στο Ηνωμένο Βασίλειο θα φτάσουν 4 εκατομμύρια δόσεις πριν από το τέλος του έτους, γεγονός που σημαίνει ότι θα έχουν εμβολιαστεί δύο εκατομμύρια άνθρωποι. Υπενθυμίζεται ότι απαιτείται απόσταση 21 ημερών από τη χορήγηση της πρώτης στη δεύτερη δόση εμβολιασμού.

Η Βρετανία συνολικά έχει παραγγείλει 40 εκατομμύρια δόσεις, ενώ οι ειδικοί ελπίζουν να εγκριθεί πριν από τα Χριστούγεννα και το εμβόλιο της Οξφόρδης.

Η βασίλισσα και οι… ρόκσταρ

Σύμφωνα με βρετανικές εφημερίδες, η βασίλισσα Ελισάβετ Β’, 94 ετών, και ο σύζυγός της πρίγκιπας Φίλιππος, 99 ετών, θα εμβολιαστούν προσεχώς.

Μπορεί μάλιστα να εμβολιαστούν δημοσίως προκειμένου να ενθαρρύνουν τους πολίτες να εμβολιασθούν και να αντικρούσουν όσους τάσσονται κατά των εμβολίων.

Άλλες διασημότητες μπορεί να συμβάλουν επίσης, σύμφωνα με τη Sunday Mirror, όπως ο τραγουδιστής Μπομπ Γκέλντορφ ή ο κιθαρίστας των Rolling Stones, Ρόνι Γουντ.

Προκειμένου να αποφευχθεί οποιαδήποτε περιπλοκή που συνδέεται με το Brexit μετά το τέλος της μεταβατικής περιόδου στις 31 Δεκεμβρίου, η κυβέρνηση προβλέπει να καταφύγει στη χρήση αεροπλάνων του στρατού σε περίπτωση καθυστερήσεων στα σύνορα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ