Τσάι με γάλα: Επιστήθιοι φίλοι ή άσπονδοι εχθροί

Τρόφιμα υψηλά σε αντιοξειδωτικά όπως τσάι, καφές και φρούτα έχουν συνδεθεί με πολλά οφέλη για την υγεία. Αρκετές μελέτες ωστόσο έχουν διαπιστώσει ότι η προσθήκη γάλακτος στο τσάι μειώνει την αντιοξειδωτική του ικανότητα ή πόσο αποτελεσματικά είναι τα αντιοξειδωτικά του στην πρόληψη της οξείδωσης. Αυτό το αποτέλεσμα πιστεύεται ότι συμβαίνει επειδή η καζεΐνη πρωτεΐνης γάλακτος συνδέεται με αντιοξειδωτικά, μειώνοντας την ικανότητά τους να καταπολεμούν τις επιβλαβείς ελεύθερες ρίζες.

Ωστόσο, τα αποτελέσματα ήταν αντικρουόμενα. Ενώ ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το γάλα μειώνει την αντιοξειδωτική ικανότητα του τσαγιού, άλλες μελέτες δείχνουν ότι δεν έχει καμία επίδραση ή ακόμη και θετική επίδραση. Για παράδειγμα, μια μελέτη αξιολόγησε δύο διαφορετικά μέτρα αντιοξειδωτικής ικανότητας στο τσάι. Μια δοκιμή διαπίστωσε ότι η προσθήκη πρωτεΐνης γάλακτος στο τσάι μείωσε την αντιοξειδωτική του ικανότητα κατά 11-27%. Mια άλλη δοκιμή με διαφορετικό μέτρο διαπίστωσε ότι η πρωτεΐνη γάλακτος βελτίωσε την αντιοξειδωτική ικανότητα από 6% σε 75%.

Δύο άλλες μελέτες διαπίστωσαν ότι το γάλα δεν είχε καμία επίδραση στην αντιοξειδωτική ικανότητα του τσαγιού στους ανθρώπους που συμμετείχαν. Τα αποτελέσματα ποικίλλουν πιθανώς λόγω του τύπου του τσαγιού, του τύπου και της ποσότητας του γάλακτος, του τρόπου παρασκευής του τσαγιού και του τρόπου μέτρησης της αντιοξειδωτικής ικανότητας.

Είναι ενδιαφέρον ότι παρόμοια αποτελέσματα έχουν βρεθεί με καφέ, σοκολάτα και βατόμουρα, παρά το γεγονός ότι δεν περιέχουν τους ίδιους τύπους αντιοξειδωτικών. Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα μείωσε την αντιοξειδωτική ικανότητα της σοκολάτας κατά περίπου 30%, ενώ μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι το γάλα αναιρεί εντελώς τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις της σοκολάτας. Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι η κατανάλωση βατόμουρων με γάλα μείωσε την απορρόφηση των πολυφαινολών τους και εμπόδισε τις αντιοξειδωτικές επιδράσεις τους. Ομοίως, η αντιοξειδωτική ικανότητα διαφόρων τύπων καφέ αποδείχθηκε ότι μειώνεται με την προσθήκη γάλακτος. Επιπλέον, όσο περισσότερο γάλα προστέθηκε, τόσο μικρότερη ήταν η αντιοξειδωτική ικανότητα του καφέ.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ