Η Ευρώπη μπροστά στις αποφάσεις: Θα συνεχίσει να «χαϊδεύει» τον Ερντογάν ή θα πάρει επιτέλους μέτρα;


Η ώρα «μηδέν» για την Ευρώπη, πλησιάζει. Στην αυριανή κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κληθεί να λάβει ορισμένες πολύ σοβαρές αποφάσεις για το μέλλον της. Ανάμεσα σε αυτές, βρίσκεται και η στάση που θα κρατήσει απέναντι στην Τουρκία, μία χώρα που σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί υπόδειγμα «καλού» γείτονα.

Αντίθετα, η Άγκυρα μοιάζει περισσότερο με τον «τραμπούκο» της ευρύτερης περιοχής, εκμεταλλευόμενη και τις ταλαντεύσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής – κυρίως της Γερμανίας, που εμφανίζεται σαν ο «προστάτης» του Ταγίπ Ερντογάν. Τι θα κάνει, λοιπόν, η Ευρώπη σε αυτό το σταυροδρόμι; Θα εξακολουθήσει να χαϊδεύει την Τουρκία, δίνοντας της επί της ουσίας το «πράσινο φως» για να συνεχίσει την επεκτατική της πολιτική ή έστω και με καθυστέρηση θα προσπαθήσει να βάλει «φρένο» στις νεοθωμανικές βλέψεις της άρχουσας τάξης των γειτόνων μας;

Η απάντηση προφανώς και δεν είναι εύκολη. Άλλωστε, τα πολύπλοκα προβλήματα δεν λύνονται με απλοϊκές απαντήσεις, ειδικά όταν συζητάμε για αντιτιθέμενα συμφέροντα. Γιατί μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσπαθεί να παρουσιάζει ενιαία στάση -με τους απαραίτητους συμβιβασμούς κάθε φορά-, όμως στην πραγματικότητα αποτελεί μία συμμαχία διαφορετικών χωρών, που η καθεμία –ειδικά οι ισχυρές- κοιτάζουν πρώτα και κύρια το πώς θα ικανοποιήσουν τους δικούς τους «παίχτες».

Για να καταφέρουμε να φωτίσουμε λίγο παραπάνω το τι ακριβώς θα πρέπει να επιδιώξει η ελληνική διπλωματία το διήμερο 10/11 Δεκεμβρίου και ρεαλιστικά το τι μπορεί να πετύχει –λαμβάνοντας πάντα υπόψη τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης-, το Newsbomb.gr απευθύνθηκε σε έλληνες και κύπριους ευρωβουλευτές, δηλαδή στους ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά τις ζυμώσεις που λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ώστε να μεταφέρουν το κλίμα από την ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

«Επιβάλλονται οι κυρώσεις»

Αποτελεί αναντίρρητη αλήθεια πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αργήσει να τραβήξει το «αυτί» του Ερντογάν, είτε από πραγματική αδυναμία να τον συνετίσει, είτε από απροθυμία. Τη διάσταση αυτή περιγράφουν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης και οι κύπριοι συνάδελφοι τους Λουκάς Φουρλάς και Γιώργος Γεωργίου, που εκπροσωπούν τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ, αντίστοιχα.

Αν και προέρχονται από διαφορετικούς πολιτικούς χώρους, όλοι οι ευρωβουλευτές που ερωτήθηκαν, χρησιμοποιούν μία λέξη για να περιγράψουν τα «πρέπει» του διημέρου. Τις κυρώσεις. «Μόνο ένα πακέτο ισχυρών κυρώσεων από τη Σύνοδο στις 10-11 Δεκεμβρίου θα αναγκάσει τον Ερντογάν να σταματήσει τις συνεχιζόμενες προκλήσεις και τις μονομερείς ενέργειες, να σεβαστεί το διεθνές Δίκαιο και να κάτσει στο τραπέζι του διαλόγου», αναφέρει ο Δ. Παπαδημούλης. Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, προσέθεσε πως υπάρχουν όπλα στα χέρια της κυβέρνησης όπως «Το συντριπτικό Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για κυρώσεις στην Τουρκία, που εγκρίθηκε στις 26 Νοεμβρίου», παράλληλα, όμως, κρατάει χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, λέγοντας ότι «Θα είναι ευχάριστη έκπληξη, εάν η Σύνοδος Κορυφής πάρει αποφάσεις αντίστοιχες με αυτές που πήρε πρόσφατα το Ευρωκοινοβούλιο».

Ούσα αντιπρόεδρος της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου δηλώνει ότι οι κυρώσεις θα πρέπει να προχωρήσουν και η ΕΕ να είναι προετοιμασμένη για το κόστος που θα έχει αυτή η επιλογή. «Η Ευρώπη πρέπει να απαντήσει δυναμικά στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής. Αυτό φυσικά θα έχει κόστος. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Νο 1 εμπορικός εταίρος της Τουρκίας και η Τουρκία είναι ο 5ος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά. Και δεν στάθηκε απλά και μόνο στη διαπίστωση, αλλά ζήτησε από την Κομισιόν συγκεκριμένα νούμερα. «Με έναυσμα την επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Δένδια για το ενδεχόμενο συνολικής αναστολής της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ-Τουρκίας, κατέθεσα ερώτηση στην Επιτροπή προκειμένου να αποτυπωθεί το οικονομικό και εμπορικό κόστος που συνεπάγεται αυτή η επιλογή για την Τουρκία, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για συγκεκριμένα κράτη μέλη της. Για να δούμε ξεκάθαρα ποιος κερδίζει και ποιος χάνει!

Με βάση όμως την αρχή της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών, αλλά και του σεβασμού στο διεθνές δίκαιο και τη δημοκρατία, θα πρέπει επιτέλους η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει τις ευθύνες της και το κόστος που συνεπάγονται! Ήρθε η ώρα να περάσουμε από τις δηλώσεις στις κυρώσεις».

Οι κυρώσεις που θα μπορούσε να λάβει η Σύνοδος Κορυφής, πρέπει να είναι στοχευμένες, ακολουθώντας μία σειρά από προτάσεις που έχει ήδη υιοθετήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «όπως είναι το εμπάργκο όπλων, στοχευμένες κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες που εμπλέκονται στις παράνομες ενέργειες και μπορεί να φτάσουν ως και των περιορισμό των δραστηριοτήτων τουρκικών τραπεζών και επιχειρήσεων εντός Ευρώπης ή ακόμα και την αναστολή της Τελωνειακής Ένωσης», τονίζει ο Ν. Ανδρουλάκης.

Προσέθεσε, επίσης, πως «παρά τις όποιες διαφωνίες υπάρχουν από κάποιες χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Ισπανία, για το αποτέλεσμα που μπορεί να έχουν οι κυρώσεις, η επιβολή τουλάχιστον εμπάργκου όπλων είναι απαραίτητη. Δεν μπορεί να πωλούνται ευρωπαϊκά όπλα σε μια χώρα που απειλεί δύο κράτη μέλη της Ένωσης, αλλά και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής».

Μια διαφορετική διάσταση στην συζήτηση περί των κυρώσεων, δίνει ο Κ. Παπαδάκης. «Οι αλλεπάλληλες “διορίες” που δίνει η ΕΕ στην Τουρκία, στο πλαίσιο ενός επικίνδυνου παζαριού δικαιολογούν τη -μέχρι σήμερα- επιθετική στάση της τουρκικής αστικής τάξης και τροφοδοτούν τις διεκδικήσεις της. Εντάσσονται στο πλέγμα ισχυρών στρατηγικών σχέσεων και πολυπλόκαμων συναλλαγών των δύο πλευρών. Αυτές οι σχέσεις δεν αναιρούνται με τη συζήτηση για κυρώσεις».

Για να γίνει σαφέστερος, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ περιέγραψε με απλά λόγια, αυτό που αρκετοί καταλαβαίνουν, αλλά δυσκολεύονται να το εκφράσουν. Ότι κάθε χώρα εντός ΕΕ, κοιτάζει πρώτα και κύρια τα δικά της συμφέροντα. «Κάθε αστική κυβέρνηση καθορίζει τη στάση της με βάση τα δικά της συμφέροντα και σχεδιασμούς σε σχέση με την Τουρκία: εξοπλισμοί, εμπορικές σχέσεις και συμφωνίες, παρέμβαση στη Συρία και τη Λιβύη, προσφυγικό κοκ. Αυτό ισχύει για όλους τους εταίρους της ελληνικής κυβέρνησης και των άλλων κομμάτων τόσο γι’ αυτούς που αναβάλλουν τις κυρώσεις, όσο και γι’ αυτούς που τις επικαλούνται», ανέφερε ο Κ.Παπαδάκης.

«Η Ευρώπη έχει αργήσει χαρακτηριστικά»

Ακόμα μία κοινή διαπίστωση των ελλήνων και κυπρίων ευρωβουλευτών είναι πως η ευρωπαϊκή ηγεσία «χαϊδεύει» τον Τ.Ερντογάν, αφήνοντας να περάσει πολύτιμος χρόνος, ενισχύοντας επί της ουσίας την επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου. Εκτός από το Ουρούτς Ρέις που «βολτάρει» εδώ και μήνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, είχαμε ακόμα μία πρόκληση τεραστίων διαστάσεων, που δεν ήταν άλλη από την «περατζάδα» του τούρκου Προέδρου στο περίκλειστο τμήμα της Αμμοχώστου.

«Από τον Ιούνιο ακούμε για κυρώσεις αλλά κυρώσεις δεν βλέπουμε – αντ’ αυτού, η κυβέρνηση φαίνεται πως αρκείται σε πλατωνικές δηλώσεις συμπαράστασης και αλληλεγγύης και χλωμές επικρίσεις του Ερντογάν», δήλωσε ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ ο Ν.Ανδρουλάκης συμπλήρωσε πως «Στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Οκτωβρίου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να δώσουν μία ευκαιρία στην Τουρκία, να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειές και να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου λες και δε γνώριζαν που μπορεί να οδηγήσει αυτή η παρελκυστική τακτική».

«Η Τουρκία δεν αφουγκράστηκε τα πολιτικά μηνύματα του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου του Οκτωβρίου. Παρά τη θετική ατζέντα που της προσφέρθηκε δεν εισήλθε σε εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, συνέχισε να παραβιάζει τον ελληνικό εναέριο και θαλάσσιο χώρο και την κυπριακή ΑΟΖ και επιπλέον δημιούργησε ένα νέο τετελεσμένο με το «άνοιγμα» των Βαρωσίων και τον επαπειλούμενο εποικισμό του. Ο Ερντογάν συνέχισε να υβρίζει Ευρωπαίους ηγέτες και αποδόμησε την διαμεσολαβητική προσπάθεια της κυρίας Μέρκελ. Καθησυχαστικές κινήσεις της τελευταίας στιγμής εκ μέρους του κύριου Ερντογάν δεν μπορούν να χρυσώσουν το χάπι», δήλωσε ο Γιώργος Γεωργίου, ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι έφθασε η ώρα, έστω και τη δωδεκάτη, η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαφυλάξει το κύρος της προχωρώντας στη Σύνοδο Κορυφής με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στην Τουρκία. Άλλωστε αυτή είναι και η θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο με συντριπτική πλειοψηφία έκανε αποδεκτή την τροπολογία που κατέθεσε η Ελληνική και Κυπριακή ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για την επιβολή σκληρών κυρώσεων στην Άγκυρα κατά το ψήφισμα για τα Βαρώσια στην τελευταία Ολομέλεια», τόνισε ο Λουκάς Φουρλάς, από την πλευρά του ΔΗΣΥ. Συμπλήρωσε, βέβαια, πως «Μπορεί το ψήφισμα να μην είναι δεσμευτικό για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, ωστόσο θα πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψη η βούληση των Ευρωβουλευτών».

Το ζήτημα του επιχειρούμενου εποικισμού των Βαρωσίων είναι πολύ σημαντικό. Αν οι τούρκοι προχωρήσουν στο οριστικό άνοιγμα, συνεχίζοντας να αγνοούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, τότε η Ευρώπη θα πρέπει να εξηγήσει πως ανέχεται να συνεχίζει την «προέλαση» του ο «Αττίλα» σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Πάντως, από την πλευρά των ευρωβουλευτών της αντιπολίτευσης, υπάρχουν αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για την στάση της όλο αυτό το διάστημα.

Κατά τον Δ.Παπαδημούλη, για την Ελλάδα μια απόφαση που θα θέτει ξανά το ζήτημα των κυρώσεων στις καλένδες θα είναι σημαντική ήττα, «επιστέγασμα πρωτίστως του ελλείμματος ξεκάθαρης στρατηγικής και προσανατολισμού στην εξωτερική μας πολιτική. Εάν ο Κυρ. Μητσοτάκης επιστρέψει από μία ακόμα Σύνοδο Κορυφής -την τρίτη από τον Ιούνιο- μόνο με αφηρημένες αναφορές στην Τουρκία, καμία προσπάθεια εξωραϊσμού και επικοινωνιακής διαχείρισης από την πλευρά της κυβέρνησης δεν θα είναι αρκετή».

Για λάθος της κυβέρνησης να ξεκινήσει νέο γύρο διαλόγου με την Τουρκία, κάνει λόγο ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Η Ελληνική κυβέρνηση αν και στην αρχή πανηγύριζε, μετά κατάλαβε ότι την πρόθεση αυτή για διάλογο ο Ερντογάν την εξέλαβε ως αδυναμία με αποτέλεσμα όχι μόνο να συνεχίσει τις παράνομες Navtex σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, αλλά συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο του Αζερμπαϊτζάν κατά των Αρμενίων στο Νακγόρνο Καραμπάχ, μεταφέροντας τζιχαντιστές από τη Συρία και άνοιξε την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων στην Κύπρο. Αυτή τη φορά δεν πρέπει να κάνουν το ίδιο λάθος», δήλωσε ο Ν.Ανδρουλάκης.

Με τη σειρά του, ο Κ.Παπαδάκης προειδοποίησε ότι βρίσκονται στο τραπέζι σχέδια συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου, ρίχνοντας την ευθύνη στις ελληνικές κυβερνήσεις, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. «Η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σε τέτοια σχέδια κι οι σύμμαχοί της μας έφεραν ως εδώ. Οι ευθύνες τόσο της ΝΔ σήμερα όσο και του ΣΥΡΙΖΑ προηγούμενα είναι βαριές, κι ο κίνδυνος που προδιαγράφεται για το λαό με την επιζήμια κοινή στρατηγική τους που ευνοεί τα ευρωατλαντικά σχέδια της συνεκμετάλλευσης Αν. Μεσογείου και Αιγαίου, είναι μεγάλος. Η διέξοδος βρίσκεται στις σχέσεις αμοιβαίου οφέλους, την αξιοποίηση φυσικών πόρων με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες, την αποδέσμευση της Ελλάδας από τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες, με τον λαό να κάνει κουμάντο στον τόπο του», τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.


Πηγή


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Μητσοτακης και Δενδιας ειναι ακαταλληλοι και λιγοι για την εξωτερικη πολιτικη της Ελλαδας. Αυτο θα το πληρωσουμε στο εγγυς μελλον.

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ