«Βρέχει» φθηνό χρήμα για τις τράπεζες – Στα 36 – 38 δισ. οι αγορές


Συνέχεια στο φθηνό δανεισμό για τις ελληνικές τράπεζες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση στα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) αλλά και στην χρονική επέκταση της διάρκειας αυτού έως το Μάρτιο του 2022.

Η παραπάνω απόφαση δημιουργεί τις προϋποθέσεις για να συνεχίσει η χώρα μας να δανείζεται φθηνά από τις αγορές και το 2021, ενώ ταυτόχρονα τα ελληνικά ομόλογα θα γίνονται αποδεκτά από την ΕΚΤ, παρόλο που δεν ανήκουν στην επενδυτική βαθμίδα. Επίσης μέχρι τη λήξη του προγράμματος είναι σχεδόν βέβαιο πως η ελληνική οικονομία θα έχει φτάσει σε επενδυτική βαθμίδα, καθώς οι οίκοι αξιολόγησης θα έχουν προχωρήσει σε αναβαθμίσεις.

Εάν συμβεί αυτό είναι πολύ πιθανό από τον Απρίλιο του 2022 τα ελληνικά ομόλογα να μπορούν να ενταχθούν στο QE της ΕΚΤ και τα οφέλη από μία τέτοια εξέλιξη θα είναι σημαντικά και για την οικονομία και για τις τράπεζες.

Σύμγωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, με δεδομένο ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα το σύνολο του 2021, οι εκδόσεις που προγραμματίζει το ελληνικό δημόσιο είναι ήδη καλυμμένες. Σημειώνεται πως φέτος η Ελλάδα έχει δανειστεί 13 δισ. ευρώ με πολύ χαμηλά επιτόκια, αυξάναντας σημαντικά τα ταμειακά διαθέσιμα.

Στα 36-38 δισ. οι αγορές

Βάσει της χθεσινής απόφασης της ΕΚΤ το ποσό των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που μπορεί να αγοράσει αυξάνεται σε περίπου 37-38 δισ. ευρώ, από 27 δισ. ευρώ που ήταν έως τώρα. Ήδη από την αρχή του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (PEPP) έως και το τέλος Νοεμβρίου οι αγορές ελληνικών ομολόγων ανέρχονται στα 16,3 δισ. ευρώ ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις επενδυτικών οίκων το ποσό αυτό μπορεί να αυξηθεί κοντά στα 18 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους.

Και φυσικά η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πορεία των ελληνικών ομολόγων, οι αποδόσεις των οποίων συνέχισαν να κινούνται πτωτικά και τις προηγούμενες ημέρες.

Νέες εκταμιεύσεις

Αξίζει να αναφερθεί πως κατά τη διάρκεια του έτους το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει αντλήσει φθηνό χρήμα 40 δισ. ευρώ με αρνητικά επιτόκια. Ο φθηνός δανεισμός μέσω του ευρωσυστήματος και η αύξηση των καταθέσεων κατά 14,5 δισ. αποτελούν τα όπλα των τραπεζών στη μάχη της ρευστότητας.

Τον Οκτώβριο καταγράφηκε νέα αύξηση των καταθέσεων κατά 2,5 δισ. ευρώ, οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 155,7 δισ. ευρώ από 153,1 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο, σημειώνοντας αύξηση κατά 1,7% σε ένα μόλις μήνα. Συνολικά από την αρχή της κρίσης, δηλαδή τα τέλη Μαρτίου, οι καταθέσεις στις τράπεζες έχουν αυξηθεί κατά 10,6 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 7,6% παρά την ύφεση στην οικονομία.

Πάντως τα παραπάνω εργαλεία έχουν δώσει τη δυνατότητα στα τραπεζικά ιδρύματα να προχωρήσουν σε νέες εκταμιεύσεις ύψους 17 δισ. ευρώ μέχρι τώρα, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα διοχετεύσουν άλλα 2 δισ. ευρώστις επιχειρήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά από το 2010 να ενισχθυθεί η πιστωτική επέκταση προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις με ρυθμό 8,5% και η καθαρή ροή προς τις επιχειρήσεις να διαμορφωθεί σε θετικό έδαφος για 10 διαδοχικούς μήνες.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ