Κρούσματα σήμερα: Δραματική αύξηση των λοιμώξηεων σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα


Αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού προβλέπει σχετικό μοντέλο υπολογισμού του ΑΠΘ, σε περίπτωση που δεν τηρηθούν τα μέτρα κατά την διάρκεια του ανοίγματος της αγοράς

Όπως σημειώνεται η μείωση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να μετατραπεί σε αύξηση των λοιμώξεων, ιδιαίτερα μετά τη νέα άρση των περιοριστικών μέτρων, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα και οι προβλέψεις του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας πλησιάζοντας τις μέρες των εορτών.

«Εάν εξακολουθούσαμε να τηρούμε τα μέτρα του lockdown, μετά τις 15 Γενάρη θα είχαμε ουσιαστικά ελάχιστές ή και μηδενικές λοιμώξεις. Ωστόσο όμως οι εορτές, φέρνουν στους πολίτες μια χαλάρωση στην τήρηση των μέτρων προστασίας και στην κυβέρνηση το άγχος να αναζητά ένα τρόπο για να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση και να δώσει μια ένεση στην αγορά. Οι δυο αυτοί λόγοι είναι ιδιαίτερα επίφοβοι για τον πολλαπλασιασμό των λοιμώξεων και κρουσμάτων. Έτσι, είναι σίγουρο ότι εάν δεν τηρηθούν πολύ αυστηρά τα μέτρα μετακίνησης και προστασίας των πολιτών τις επόμενες βδομάδες θα έχουμε δραματική επιδείνωση των κρουσμάτων, το μέγεθος των οποίων θα εξαρτηθεί από τον βαθμό χαλάρωσης των πολιτών,την αυστηρότητα των ελέγχων της αστυνομίας, και από τον αριθμό και εύρος των μέτρων που θα άρει η κυβέρνηση», εξηγεί ο επικεφαλής του Εργαστηρίου, καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Όπως είχε επισημάνει η ερευνητική ομάδα του Εργαστηρίου Νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ «σε ότι αφορά τις λοιμώξεις ή τα κρούσματα, αυτά παρουσίασαν το μέγιστο τους γύρο από τις 16 Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζεται μέχρι και τώρα η ελάττωσή τους στην Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε εξαιρετικά υψηλό ιικο φορτίο στις αρχές Νοεμβρίου. Αντίστοιχα, η μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ και σε όλο το σύστημα υγείας παρατηρήθηκε στο τέλος Νοεμβρίου και τις αρχές Δεκεμβρίου, ενώ ο μέγιστος αριθμός των θυμάτων της πανδημίας σημειώθηκε μια βδομάδα περίπου αργότερα, και ευχή όλων μας είναι να μην έλθουν ξανά αυτές οι δύσκολες μέρες της τεράστιας πίεσης που ασκήθηκε στο σύστημα υγείας και τις ΜΕΘ».

«Οι επιστήμονες εκτιμούν, αναλύουν και προβλέπουν με τις μελέτες τους, αλλά τις αποφάσεις, για το άνοιγμα της αγοράς και των σχολείων, ή τις μετακινήσεις και τον βαθμό επιτήρησης ή χαλάρωσης των μέτρων τον λαμβάνει μόνον η Πολιτεία. Το κρίσιμο, για όλη την περίοδο των εορτών είναι να τηρηθούν με ευλάβεια όλα τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους και δρόμους με συνωστισμό, να περιορισθούν οι άσκοπες μετακινήσεις αλλά και η διάρκεια τους και η παραμονή σε κλειστούς χώρους, και να αποφευχθούν οι μετακινήσεις μεταξύ νομών, και οι πολίτες να χρησιμοποιούν όσο το δυνατόν καλύτερη ποιότητα μασκών σε κάθε έξοδο τους, ώστε να περιορισθεί ο αριθμός των κρουσμάτων και των απωλειών», εξηγεί ο καθηγητής Στέργιος Λογοθετίδης.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ