Εμβόλιο κορονοϊού: Νωρίτερα η άδεια για τη Moderna – Δεν υπάρχει πρόβλημα διανομής λέει η Pfizer


Εμβόλιο κορονοϊού: Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκου θα συνεδριάσει νωρίτερα για να ελέγξει αν θα δώσει άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης σε αυτό της Moderna. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε περισσότερες δόσεις από την Pfizer που αρνείται ότι υπάρχει πρόβλημα διανομής.

Με μεγαλύτερη ταχύτητα κινούνται οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές για να εγκριθούν οι άδειες χρήσης έκτακτης ανάγκης των εμβολίων κατά του κορονοϊού και να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της πανδημίας. Πάνω σε αυτή τη λογική κινείται και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ο οποίος αποφάσισε να συνεδριάσει νωρίτερα έτσι ώστε να εξετάσει την αίτηση που έχει καταθέσει η Moderna για το δικό της εμβόλιο.

Η εν λόγω εταιρία έστειλε επιπλέον δεδομένα νωρίτερα από το αναμενόμενο και ο ΕΜΑ θα συνεδριάσει στις 6 Ιανουαρίου, έξι ημέρες νωρίτερα από την προγραμματισμένη ημερομηνία, έτσι ώστε να αποφασίσει αν θα εγκρίνει το εμβόλιο.

Αν αυτό συμβεί, τότε θα πρόκειται για το δεύτερο εμβόλιο που θα πάρει άδεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα, το εμβόλιο της Moderna εξετάζεται την Πέμπτη και από τη ρυθμιστική αρχή των ΗΠΑ, τον FDA, αναμένοντας κι εκεί τα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη να αγοράσει περισσότερες δόσεις εμβολίου των Pfizer/BioNTech κάνοντας χρήση της δυνατότητας που έχει. Σε μια τέτοια περίπτωση, η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να πάρει περίπου 100 εκατ. δόσεις εμβολίου περισσότερες.

Με αφορμή την απόφαση της ΕΕ την Τρίτη, υπήρξαν δημοσιεύματα και αναφορές για προβλήματα στη διανομή του εμβολίου από πλευράς Pfizer, τη στιγμή που η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει ανακοινώσει ότι στις 27 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο CEO της εταιρίας, Άλμπερτ Μπουρλά, αρνήθηκε πως η Pfizer δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες. Μάλιστα με μήνυμά του στο Twitter ανέφερε πως δεν υπάρχει καμία εκκρεμής αποστολή ενώ παρέπεμψε στην επίσημη ανακοίνωση της εταιρίας που διαψεύδει τα δημοσιεύμτα.

«Η Pfizer δεν αντιμετωπίζει προβλήματα παραγωγής με το εμβόλιο κατά της Covid-19 και καμία αποστολή δεν βρίσκεται σε αναμονή ή καθυστέρηση», αναφέρεται στην ανακοίνωση και προσθέτει: «Έχουμε εκατομμύρια δόσεις που βρίσκονται στις αποθήκες μας, αλλά μέχρι σήμερα, δεν έχουμε λάβει οδηγίες παράδοσης για επιπλέον δόσεις».

«Παραμένουμε βέβαιοι στην ικανότητά μας να παραδώσουμε έως και 50 εκατομμύρια δόσεις παγκοσμίως αυτόν τον χρόνο και έως 1,3 δισεκατομμύρια δόσεις τον επόμενο χρόνο» τονίζει η Pfizer καταλήγοντας.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ