Νύχτα-θρίλερ στη Μέση Ανατολή: Το Ισραήλ διέψευσε μετά από δυόμιση ώρες τη χερσαία επίθεση στη Γάζα


Νύχτα μεγάλης έντασης στη Λωρίδα της Γάζα και στο Ισραήλ – Ψυχολογικός πόλεμος, δοκιμή των αντανακλαστικών του εχθρού ή απλό λάθος;

Μετά από δυόμιση ώρες αφότου ανακοίνωσε λίγο μετά τα μεσάνυχτα πως χερσαίες δυνάμεις του είναι παρούσες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, ο ισραηλινός στρατός ανακάλεσε τα ξημερώματα της Παρασκευής (14/5) την επίθεση, επικαλούμενος «πρόβλημα επικοινωνίας», την ώρα που ο απολογισμός των θυμάτων στα πλήγματα που συνεχίζει να καταφέρνει στο παλαιστινιακό έδαφος αυτή την εβδομάδα έσπασε το φράγμα των 100 νεκρών.

«Η ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία και χερσαίες δυνάμεις διεξάγουν αυτή τη στιγμή επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε αρχικά το γενικό επιτελείο σε λακωνικό ανακοινωθέν του.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού, ο Τζόναθαν Κόνρικους, επιβεβαίωσε ότι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν μπει «μέσα» στον παλαιστινιακό θύλακα, τον οποίο κυβερνά το ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς, χωρίς να διευκρινίσει ούτε τον αριθμό τους, ούτε τη διάρκεια, ούτε την έκταση της επιχείρησης.

Στροφή 180 μοιρών και… «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας»

Ωστόσο περίπου δύο ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του στρατού διένειμε στα μέσα ενημέρωσης τη «διευκρίνιση» ότι «δεν βρίσκονται στρατιώτες μέσα στη Λωρίδα της Γάζας».

Όταν ζητήθηκε από τον εκπρόσωπο να εξηγήσει σε τι οφειλόταν η σύγχυση, αυτός ανέφερε πως υπήρξε «πρόβλημα εσωτερικής επικοινωνίας» και ότι χερσαίες δυνάμεις βομβαρδίζουν τη Λωρίδα της Γάζας, αλλά από το ισραηλινό έδαφος.

Στη διάρκεια της νύχτας, παλαιστινιακές ένοπλες οργανώσεις ανέφεραν πως εκτόξευσαν πάνω από 150 ρουκέτες εναντίον πόλεων του νότιου Ισραήλ.

Πάντως, Παλαιστίνιοι έχουν δημοσιεύσει βίντεο από τις ισραηλινές επιχειρήσεις στη Γάζα.

Στη διάρκεια της νύχτας η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία συνέχισε τους βομβαρδισμούς εγκαταστάσεων της Χαμάς, ενώ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους για να σωθούν από τα πλήγματα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Ο Τσαχάλ, ο ισραηλινός στρατός, ανέπτυξε την Πέμπτη άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα κατά μήκος του τείχους ασφαλείας που χωρίζει το Ισραήλ από τον παλαιστινιακό θύλακα, από όπου απέσυρε τις δυνάμεις του μονομερώς το 2005.

Ενώ το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας έδωσε πράσινο φως για να κληθούν, ανάλογα με τις ανάγκες, σε υπηρεσία χιλιάδες έφεδροι. Ήδη στάλθηκαν φύλλα πορείας σε 9.000 την Πέμπτη. Την Τρίτη είχαν κληθεί 5.000.

Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Αυτή η εξέλιξη έρχεται τη στιγμή που συνεχίζονται οι συγκρούσεις στη Λωρίδα της Γάζας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα οριακή στην ευρύτερη περιοχή, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (13/) επιβεβαιώθηκε η εκτόξευση ρουκετών από το Λίβανο προς το Βόρειο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε πως τρεις ρουκέτες εκτοξεύτηκαν από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ, αλλά προσγειώθηκαν στη Μεσόγειο, σημειώνοντας πως δεν υπήρξαν ζημιές ή τραυματισμοί ανθρώπων.

Το ισραηλινό τηλεοπτικό δίκτυο 13 TV μετέδωσε αρχικά τη ρίψη ρουκετών από τον Λίβανο προς το Ισραήλ. Δήμαρχος μιας ισραηλινής πόλης που βρίσκεται κοντά στα σύνορα Ισραήλ-Λιβάνου ανέφερε επίσης πως εκτοξεύτηκαν τρεις ρουκέτες, χωρίς να υπάρξουν τραυματισμοί.

Την ίδια ώρα, που φαίνεται να μπαίνει στο «παιχνίδι» και ο Λίβανος, από την πλευρά της Χαμάς ανακοινώθηκε πως υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με την Αίγυπτο. Ο Ισμαήλ Χανιγέ, πολιτικός ηγέτης της Χαμάς, δέχθηκε τηλεφώνημα από το Κάιρο στο οποίο συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στη Λωρίδα της Γάζας και την Ιερουσαλήμ σε μια εξέλιξη που εντείνει τον κίνδυνο ευρύτερης ανάφλεξης στην περιοχή.

Πύραυλοι πάνω από το Βόρειο Ισραήλ, με προέλευση τον ΛίβανοAP Images

Η χειρότερη κρίση από το 2014

Η πιο πρόσφατη επιχείρηση του στρατού ξηράς του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή όπου ζουν δύο εκατομμύρια κάτοικοι και όπου επιβάλλεται ισραηλινός αποκλεισμός επί δέκα χρόνια και πλέον, ανάγεται στο 2014.

Ο πόλεμος ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Χαμάς τότε είχε διαρκέσει 50 ημέρες και είχε στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 2.251 ανθρώπους στην παλαιστινιακή πλευρά, στην πλειονότητά τους άμαχους, και άλλους 74 στην ισραηλινή πλευρά, σχεδόν όλους στρατιωτικούς.

Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ

Μπροστά στη συνεχιζόμενη κλιμάκωση της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει δημόσια, μέσω βιντεοδιάσκεψης, μεθαύριο Κυριακή στις 17:00 (ώρα Ελλάδας).

Ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, ο νορβηγός διπλωμάτης Τορ Βένεσλαντ, εκπρόσωποι του Ισραήλ και των Παλαιστινίων θα συμμετάσχουν στη συνεδρίαση αυτή.

Νέα στήριξη Μπάιντεν στο Ισραήλ

Τη στιγμή που υπάρχουν εκκλήσεις από όλο τον πλανήτη για αποκλιμάκωση, και από τον ίδιο τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, σε ερώτηση που δέχθηκε σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη επί της ουσίας επανέλαβε τη στήριξή του στο Ισραήλ. «Δεν βλέπω μεγάλη υπερβολή στην αντίδραση του Ισραήλ στις επιθέσεις πυραύλων που ξεκίνησε το ισλαμικό κίνημα της Χαμάς», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος Μπάιντεν.

«Ένα από τα πράγματα που έχω δει μέχρι τώρα είναι ότι δεν υπήρξε δυσανάλογη αντίδραση. Τώρα το ερώτημα παραμένει πώς να φτάσουμε στο στάδιο της κλιμάκωσης των επιθέσεων, ειδικά των πυραύλων που εκτοξεύονται αδιακρίτως σε κατοικημένες περιοχές», ανέφερε ακόμη ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο ΜπάιντενAP Images

Πάνω από 100 νεκροί Παλαιστίνιοι

Ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν χάσει τη ζωή τους μέσα σε τρεις μέρες από αεροπορικές επιδρομές της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στην Λωρίδα της Γάζας ξεπέρασε τους 100, ανακοίνωσαν αργά σήμερα οι τοπικές αρχές.

Το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα ανέφερε πως 103 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 27 παιδιών και 11 γυναικών, έχουν σκοτωθεί και 580 έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων το βράδυ της Δευτέρας.

Στην ισραηλινή πλευρά, η εκτόξευση ρουκετών από την Χαμάς έχει αφήσει επτά νεκρούς και δεκάδες τραυματίες.

Παλαιστίνιοι μεταφέρουν παιδί που βρέθηκε σε συντρίμμια κτηρίου μετά από Ισραηλινή επίθεσηAP Images

Έχουν προειδοποιήσει οι Ισραηλινοί για χερσαία εισβολή

Ενώ εντείνονται τα πυρά του πυροβολικού προς τον παλαιστινιακό θύλακα που ελέγχεται από τους ισλαμιστές της Χαμάς, άρματα και άλλα θωρακισμένα οχήματα είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του τείχους ασφαλείας, όπως ανέφεραν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Είμαστε έτοιμοι και συνεχίζουμε να προετοιμαζόμαστε για διάφορα σενάρια», είπε νωρίτερα ο εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων, ο Τζόναθαν Κόνρικους, διευκρινίζοντας ότι μια χερσαία επέμβαση στη Γάζα είναι «ένα από τα σενάρια».

Την ίδια ώρα, ο υπουργός Άμυνας Μπένι Γκαντζ διέταξε την αποστολή ενισχύσεων στις δυνάμεις ασφαλείας των «μικτών» πόλεων, όπου ζουν μαζί Εβραίοι και Άραβες, καθώς από την Τρίτη σημειώνονται ταραχές.

Παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για αποκλιμάκωση και τις διπλωματικές προσπάθειες για να σταματήσει η βία, εκατοντάδες ρουκέτες εκτοξεύτηκαν και πάλι σήμερα από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ, ενώ τα ισραηλινά πλήγματα στον θύλακα συνεχίστηκαν.

«Θα χρειαστεί χρόνος αλλά θα αποκαταστήσουμε την ηρεμία στο Ισραήλ», είπε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα μια συστοιχία του αμυντικού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδηρούς Θόλος» στο κέντρο της χώρας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, βρέθηκε κοντά σε μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων της χώραςAP Images

Καταδίκη των τυφλών επιθέσεων από τον ΟΗΕ ζητά το Ισραήλ

Το Ισραήλ ζήτησε την Πέμπτη (13/5) από το Συμβούλιο Ασφαλείας και τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες «να καταδικάσουν απερίφραστα τις τυφλές επιθέσεις» από τη Λωρίδα της Γάζας, σε επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μία ημέρα αφότου οι Παλαιστίνιοι ζήτησαν να σταματήσουν οι ισραηλινές επιθέσεις.

«Καλώ τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει χωρίς αμφισημίες τις τυφλές επιθέσεις των τρομοκρατικών οργανώσεων στη Λωρίδα της Γάζας εναντίον Ισραηλινών πολιτών και κατοικημένων περιοχών και να στηρίξει το θεμελιώδες δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα», αναφέρει στην επιστολή του ο Γκιλάντ Ερντάν, ο Ισραηλινός πρεσβευτής στις ΗΠΑ και τον ΟΗΕ.

Ο Ισραηλινός διπλωμάτης τόνισε ότι το Ισραήλ δεν επιδιώκει την κλιμάκωση. «Ωστόσο, έχει το δικαίωμα και το καθήκον να υπερασπιστεί τον πληθυσμό του και την εθνική κυριαρχία του και θα συνεχίσει να το πράττει με σθένος», πρόσθεσε. Διαβεβαίωσε επίσης ότι το καθεστώς τον θρησκευτικών χώρων της Ιερουσαλήμ «δεν έχει αλλάξει και δεν θα αλλάξει».

* Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Al Jazeera, Anadolu

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ