Πως θα καταλάβω ότι είμαι έτοιμος να τρέξω μαραθώνιο;

ÌÁÑÁÈÙÍÉÏÓ ÁÈÇÍÁÓ--ÅÊÊÉÍÇÓÇ ÁÐÏ ÔÏÍ ÔÕÌÂÏ ÌÁÑÁÈÙÍÏÓ--ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ//EUROKINISSIS

Tο φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για την προπόνηση ενός δρομέα λόγω της πτώσης της θερμοκρασίας, ενώ αρκετοί μαραθώνιοι διεξάγονται αυτή την περίοδο παγκοσμίως με αποτέλεσμα οι ευκαιρίες για συμμετοχή σε αγώνες να είναι πολλές.

Ταυτόχρονα δεν είναι λίγοι αυτοί που ξεκινούν την προετοιμασία τους τώρα, προκειμένου να προετοιμαστούν για έναν μαραθώνιο την άνοιξη.

Ετσι, το μεγάλο ερώτημα που γεννιέται είναι ένα. Πως μπορώ να καταλάβω ότι είμαι έτοιμος για να συμμετέχω σε μαραθώνιο; Το ερώτημα αυτό απαντά ο προπονητής και ιδρυτής της εταιρίας Body Lab, Kevin Hanover, δείχνοντας μερικά βήματα που θα σας βοηθήσουν να ελέγξετε τον βαθμό ετοιμότητάς σας.

Αυτό που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχνάτε είναι ότι κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετική μηχανή που έχει διαφορετική απόδοση. Σε έναν Μαραθώνιο, ειδικά για τους αρχάριους, δεν πρέπει να υπάρχει ανταγωνισμός. Το ζητούμενο είναι ο τερματισμός.

1.Αυξήστε σταδιακά τις αποστάσεις που τρέχετε
Το παραπάνω ισχύει τόσο για όσους δεν έχουν εμπειρία από τρέξιμο όσο και γι’ αυτούς που έχουν ασχοληθεί με τις μικρές αποστάσεις.

«Ο κάθε δρομέας έχει διαφορετικό τρόπο τρεξίματος και διαφορετικές αντοχές. Μην ανησυχήσετε αν δεν είστε γρήγοροι στο ξεκίνημα. Το ζητούμενο είναι η αντοχή και όχι η ταχύτητα», εξηγεί ο Hanover.

Επίσης αυτό που πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους, είναι ότι δεν ξυπνάμε ένα πρωί, 10 ημέρες πριν από τον αγώνα και λέμε: Αχ, τι ωραία. Θα πάω να τρέξω 42,195 μ. Απαιτούνται μήνες σκληρής δουλειάς και σωστής προετοιμασίας.

2.Να έχετε σχέδιο για ότι και να κάνετε
Ανεξάρτητα αν κάποιος είναι έμπειρος ή άπειρος το να έχει πλάνο είναι σημαντικό για να ξέρει που βαδίζει. Ο Hanover σημειώνει πως είτε κάποιος γυμνάζεται με προπονητή ή μόνος του πρέπει να εξετάζει την βελτίωσή του, προκειμένου να καταστρώσει τα σχέδιά του με μεγαλύτερη ακρίβεια, αλλά και να γλιτώσει τραυματισμούς και ασκήσεις που δεν του προσφέρουν κάτι.

Θα πρέπει να είστε υγιείς και σε καλή κατάσταση. Μην είστε αμελείς και μην αντιμετωπίζεται με αφέλεια έναν τέτοιο αγώνα. Θα πρέπει να έχετε κάνει πρόσφατα εξετάσεις και αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα να έχετε συμβουλευτεί τον γιατρό σας. Ο Μαραθώνιος δεν είναι παιχνίδι.

3.Δοκιμαστείτε σε συνθήκες αγώνα
Οταν ολοκληρώσετε την βασική σας προπόνηση, δοκιμάστε να δηλώσετε συμμετοχή σε έναν αγώνα. Όχι Μαραθώνιο, αλλά μεγάλης απόστασης από Ημιμαραθώνιο και πάνω. Ετσι, θα δείτε τις αδυναμίες σας στην πράξη, αλλά και το τι πρέπει να κάνετε κατά την διάρκεια αγώνων.

Παραδείγματος χάριν, θα δείτε τι πρέπει να τρώτε πριν ή πόσα υγρά πρέπει να λαμβάνετε μέσα σε αγώνες, προκειμένου να μπορείτε να αναπληρώνετε τις δυνάμεις σας χωρίς να φορτώνετε υπερβολικά τον οργανισμό σας.

Να ακούτε το σώμα σας πάντα. Σε κάθε προπόνηση, σε κάθε αγώνα το σώμα σας στέλνει μηνύματα. Μην τα αγνοείτε. Ένας μικρός πόνος, μια ενόχληση θα παραμείνει μικρό πρόβλημα, αν του δώσετε μεγάλη σημασία στο ξεκίνημά του.

Επιπλέον, θα μπορέσετε να δείτε τον ρυθμό που πρέπει να έχετε κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ετσι, θα μπορέσετε να δουλέψετε ακόμα περισσότερο στις προπονήσεις, αυξάνοντας τα χιλιόμετρα που τρέχετε, κάτι που θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τις επιδόσεις σας και να είστε καλύτεροι τόσο σωματικά όσο και ψυχικά.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ