Δρ. Χριστάκης-Yale: Η περίοδος μετά-πανδημικού ηδονισμού βρίσκεται καθ’ οδόν

Δρ. Χριστάκης-Yale: Η περίοδος μετά-πανδημικού ηδονισμού βρίσκεται καθ’ οδόν. Ο κορυφαίος καθηγητής κοινωνικών και φυσικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Yale,υποστηρίζει ότι η κοινωνία θα αφήσει πίσω της την πανδημική ζωή με παράδοξους τρόπους. 

Στο βιβλίο του: Apollo’s Arrow: The Profound and Enduring Impact of Coronavirus on the Way We Live, ο καθηγητής προβλέπει μια κοσμοβριθή περίοδος ανοχής και υπερβολών, βασισμένη σε συμπεριφορές που έχουν προκύψει μετά από πανδημίες σε όλη την ιστορία. Κατά τη διάρκεια των επιδημιών, αυξάνονται η θρησκευτικότητα, οι άνθρωποι γίνονται κάνουν αποχή, εξοικονομούν χρήματα, παίρνουν ρίσκο και τα βλέπουμε όλα αυτά τώρα, όπως τα βλέπουμε για εκατοντάδες χρόνια κατά τη διάρκεια επιδημιών”, ανέφερε ο Χριστάκης στην Guardian.

Μετά το COVID-19, όλες αυτές οι τάσεις θα αντιστραφούν σε μια προσπάθεια να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο, προβλέπει. “Ο κόσμος θα αναζητήσει αδυσώπητα κοινωνικές αλληλεπιδράσεις”, δηλώνει ο ίδιος, κατονομάζοντας τη “σεξουαλική εγκαρδιότητα”, θα προσφύγει στις υπέρογκες δαπάνες και θα εναντιωθεί στη θρησκευτικότητα. Το 2024, όλες αυτές οι πανδημικές τάσεις θα αντιστραφούν.” Τα καλά νέα είναι ότι ο Χριστάκης είναι αρκετά βέβαιος ότι η πρόβλεψή του είναι σωστή. Αν και η λέξη “άνευ προηγουμένου” ήταν η θερμή λέξη αυτής της πανδημίας, ο Χριστάκης τονίζει ότι οι πανδημίες απέχουν πολύ από το να αποτελούν μυθιστόρημα καθ’ όλη τη διάρκεια της ανθρώπινης ιστορίας, και ακολουθούνται αξιόπιστα από μια εποχή αντιδραστικής αμαρτίας και ξεφαντώματος. “Ένα από τα επιχειρήματα στο βιβλίο είναι ότι αυτό που συμβαίνει σε εμάς μπορεί να φαίνεται σε τόσους πολλούς ανθρώπους εξωγήινο και αφύσικο αλλά οι πανδημίες δεν είναι καινούργιες για το είδος μας”. “Είναι κάτι νέο για εμάς.”

 

 

“Αν ζούσαμε σαν ερημίτες, δεν θα κινδυνεύαμε από μεταδοτική ασθένεια. Όμως τα μικρόβια, που μας σκοτώνουν κατά τη διάρκεια μιας επιδημίας, συχνά εξαπλώνονται επειδή είμαστε αυτοί που είμαστε. Κι έτσι, επί αιώνες η αντίδρασή μας σε μια επιδημία ήταν να ανακαλύπτουμε ξανά το πόσο αναγκαίο είναι να εγκαταλείπουμε για λίγο αυτές τις ανθρώπινες πτυχές μας”, προσθέτει.

*Ο Νικόλας Χριστάκης είναι κοινωνικός επιστήμονας και ιατρός ο οποίος διεξάγει έρευνα για κοινωνικούς παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία, την υγεία και τη μακροζωία. Διευθύνει το Εργαστήριο Ανθρώπινης Φύσης στο Πανεπιστήμιο του Yale, και είναι συνδιευθυντής του Ινστιτούτου Επιστημών Δικτύου του Yale. Είναι ο Καθηγητής Κοινωνικών και Φυσικών Επιστημών της οικογένειας Sol Goldman στο Πανεπιστήμιο του Yale.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here