Λευκορωσία: Έτοιμη για κυρώσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση – Τα 4 πιθανότερα σενάρια


Στην αντεπίθεση ετοιμάζεται να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το θρίλερ της κρατικής αεροπειρατείας και τη σύλληψη του αντιφρονούντα δημοσιογράφο Ρομάν Προτάσεβιτς.

Διπλωματικό θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη μετά τη σύλληψη του δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς έπειτα από την πρωτοφανή κίνηση των λευκορωσικών αρχών να προσγειώσουν αναγκαστικά αεροσκάφος της Ryanair για να τον συλλάβουν.

Οι αντιδράσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι οργισμένες και το ζήτημα θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια της σημερινής Συνόδου Κορυφής.

Επί της ουσίας, όπως μετέδωσε ο τηλεοπτικός σταθμός OPEN, τέσσερα είναι τα σενάρια αντίδρασης που θα τεθούν επί τάπητος κατά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο:

  • Πλήρης απαγόρευση υπερπτήσεων πάνω από τον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας
  • Απαγόρευση πτήσεων λευκορωσικών αεροσκαφών στην Ευρώπη καθώς επίσης και απαγόρευση στάθμευσης σε ευρωπαϊκά αεροδρόμια.
  • Απαγόρευση πτήσεων transit.
  • Μέτρα κατά προσώπων που εμπλέκονται στη σύλληψη του δημοσιογράφου καθώς επίσης και λευκορωσικών οντοτήτων.

Στο αεροπλάνο ήταν πράκτορες της KGB

Τον όρο «κρατική αεροπειρατεία» για όσα συνέβησαν στη Λευκορωσία με το αεροπλάνο της Ryanair που εκτελούσε το δρομολόγιο Αθήνα – Βίλνιους εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας.

«Πρόκειται για περίπτωση κρατική αεροπειρατείας, κρατικής πειρατείας» δήλωσε ο Μάικλ Ο’ Λίρι στο ραδιόφωνο Irish Newstalk.

«Φαίνεται ότι η πρόθεση των αρχών ήταν να απομακρύνουν έναν δημοσιογράφο και την κοπέλα με την οποία ταξίδευε. Πιστεύουμε στο αεροπλάνο βρίσκονταν και πράκτορες της KGB οι οποίοι αποβιβάστηκαν (σ.σ. στο αεροδρόμιο του Μινσκ)»« πρόσθεσε ο Ο’ Λίρι.

Η «πράξη κρατικής αεροπειρατείας», όπως χαρακτηρίστηκε από το υπουργείο Εξωτερικών η αναγκαστική προσγείωση της πτήσης της Ryanair FR 4978 στο Μινσκ της Λευκορωσίας, προκάλεσε προβληματισμό στις «ειδικές υπηρεσίες» των ελληνικών Αρχών.

Οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες προσπαθούν να συνθέσουν το παζλ των προπαρασκευαστικών ενεργειών που μπορεί να έκαναν ξένοι πράκτορες σε ελληνικό έδαφος, μέχρι να επιβιβαστεί ο Λευκορώσος δημοσιογράφος στο αεροπλάνο της Ryanair στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η ομάδα πρακτόρων που τον παρακολουθούσε εικάζεται ότι ήταν αυτή που μπορεί να ειδοποίησε τις ειδικές υπηρεσίες της Λευκορωσίας για την ημέρα και ώρα αναχώρησης του Προτάσεβιτς από την Αθήνα.

Ένα άλλο ερώτημα είναι πόσες ημέρες παρέμειναν στην Αθήνα οι Λευκορώσοι πράκτορες που παρακολουθούσαν τον δημοσιογράφο και που διέμεναν. Οι ίδιες πηγές ενημέρωσης σημειώνουν ότι θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι είχαν πάνω τους έγγραφα που δεν αντιστοιχούσαν στα πραγματικά στοιχεία ταυτότητάς τους. Βέβαιο επίσης θα πρέπει να θεωρείται ότι επρόκειτο για καλά εκπαιδευμένους πράκτορες με ειδικές γνώσεις στην αντιπαρακολούθηση. Ο Ραμάν Προτάσεβιτς είχε μπει εδώ και καιρό στο στόχαστρο του λευκορωσικού καθεστώτος και γνώριζε ότι μπορεί να τον παρακολουθούν οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του. Έτσι ήταν υποψιασμένος και αυτό ανέβαζε το επίπεδο δυσκολίας της παρακολούθησής του.

Ρωσία: Σοκαριστικές οι κατηγορίες της Δύσης

Η Ρωσία χαρακτήρισε «σοκαριστικές» τις κατηγορίες της Δύσης εναντίον της Λευκορωσίας, μετά την αναγκαστική προσγείωση αεροσκάφους της Ryanair στο Μινσκ.

«Είναι σοκαριστικό που η Δύση χαρακτηρίζει ‘σοκαριστικό’ το περιστατικό στον εναέριο χώρο της Λευκορωσίας», σχολίασε σήμερα, Δευτέρα, στο Facebook η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας Μαρία Ζαχάροβα, καταγγέλλοντας ότι στο παρελθόν δυτικές χώρες έχουν επιδοθεί «σε απαγωγές, αναγκαστικές προσγειώσεις αεροσκαφών και παράνομες συλλήψεις».

«Είτε θα πρέπει να θεωρούν τα πάντα σοκαριστικά: από την αναγκαστική προσγείωση το αεροπλάνου του προέδρου της Βολιβίας στην Αυστρία έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, ως την αναγκαστική προσγείωση λευκορωσικού αεροσκάφους που μετέφερε ακτιβιστές κατά των κινητοποιήσεων στην πλατεία Μαϊντάν στην Ουκρανία μόλις 11 λεπτά μετά την απογείωσή του. Είτε δεν θα πρέπει να σοκάρονται από αντίστοιχες συμπεριφορές άλλων», πρόσθεσε η Ζαχάροβα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ