Λευκορωσία: «Πέντε επιβάτες δεν έφτασαν ποτέ» λένε οι λιθουανικές αρχές για την πτήση της Ryanair


Πέντε επιβάτες που βρίσκονταν στην πτήση της Ryanair η οποία αναχαιτίστηκε από λευκορωσικό μαχητικό και αναγκάστηκε να προσγειωθεί στο Μινσκ την Κυριακή δεν έφτασαν ποτέ στον τελικό τους προορισμό, δήλωσε τη Δευτέρα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιθουανικής αστυνομίας.  

Η ενέργεια της Λευκορωσίας, που είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση του αντικαθεστωτικού δημοσιογράφου Ρομάν Προτάσεβιτς, ο οποίος επέβαινε στην πτήση, προκάλεσε έντονες διεθνείς αντιδράσεις. Το αεροπλάνο πετούσε από την Ελλάδα στη Λιθουανία.

Ο Ρολάντας Κίσκις, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της λιθουανικής αστυνομίας, είπε ότι δεν θα προέβαινε σε σχόλια για τις ταυτότητες των ανθρώπων που παρέμειναν στο Μινσκ.

Ο Μάικλ Ο’ Λίρι, επικεφαλής της Ryanair, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει το περιστατικό ως κρατική αεροπειρατεία, δήλωσε νωρίτερα τη Δευτέρα πως πίστευε ότι στην πτήση βρίσκονταν πράκτορες, που επίσης αποβιβάστηκαν στο Μινσκ. Αυτό θα σήμαινε πως η επιχείρηση είχε συντονιστεί με πράκτορες που επιχειρούσαν στην Ελλάδα.

Ένα λευκορωσικό πανεπιστήμιο στο Βίλνιους είπε πως μία από τις φοιτήτριές του, η Σοφία Σαπέγκα, 23 ετών, που ταξίδευε με τον Προτάσεβιτς, είχε τεθεί επίσης υπό κράτηση όταν έγινε η εκτροπή της πτήσης. Το πανεπιστήμιο απαίτησε την απελευθέρωσή της.

Η λιθουανική αστυνομία ανέκρινε τους επιβάτες που αργότερα αποβιβάστηκαν στο Βίλνιους, αφού η πτήση έφτασε εν τέλει στον προορισμό της, και εξετάζει το αεροσκάφος, είπε ο Κίσκις. Η έρευνα θα μπορούσε να διαρκέσει μήνες, ανέφερε ο αναπληρωτής γενικός εισαγγελέας της Λιθουανίας.

Αυστηρές κυρώσεις στη Λευκορωσία για το ζήτημα του αεροπλάνου της Ryanair ζητούν πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ- και το θέμα αναμένεται να κυριαρχήσει στο δείπνο των Ευρωπαίων ηγετών, όπου θεωρείται ότι πρόκειται να καθοριστεί η απάντηση της Ευρώπης στο συμβάν.

Με πληροφορίες από Reuters

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ