Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις – Ποιοι δικαιούχοι θα κάνουν δωρεάν διακοπές


Κοινωνικός Τουρισμός 2021: Οδηγός του ΟΠΕΚΑ για τους δικαιούχους – Πώς θα κάνετε «φθηνές» διακοπές

Χιλιάδες πολίτες θα έχουν και φέτος τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν τα voucher κοινωνικού τουρισμού. Το πρόγραμμα θα «τρέξει» κατά την περίοδο 1η Αυγούστου 2021 – 31 Ιουλίου 2022.

Ο ΟΑΕΔ αύξησε τη συμμετοχή του στο κόστος διαμονής, μειώνοντας έτσι το κόστος για τους δικαιούχους, οι οποίοι θα έχουν τη δυνατότητα να κάνουν διακοπές οικονομικά, ακόμη και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ -ποσό που καλύπτει 300.000 επιταγές- προκειμένου να δοθεί επιπλέον ώθηση στον ελληνικό τουρισμό και προβλέπονται αυξημένες επιδοτήσεις στους δικαιούχους (έως και το 100% σε ορισμένες περιπτώσεις),καθώς και μειωμένη έως μηδενική ιδιωτική συμμετοχή στο κόστος της διανυκτέρευσης στα τουριστικά καταλύματα που λαμβάνουν μέρος.

Ειδικά για τον Αύγουστο, το ποσοστό της επιδότησης του ΟΑΕΔ θα αυξηθεί κατά 20%, ώστε να υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη στήριξη του τουριστικού κλάδου.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι – Πώς θα κάνετε αίτηση

Η αίτηση για τα προγράμματα Κοινωνικού Τουρισμού γίνεται μέσα από την πλατφόρμα: www.gov.gr/ipiresies/ergasia-kai-asphalise/apozemioseis-kai-parokhes/programmata-koinonikou-tourismou

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους/-ες κατά το προηγούμενο έτος από την έναρξη του προγράμματος:

  • Πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/-ες πενήντα (50) ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του e-ΕΦΚΑ (τ. ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας ή
  • Έλαβαν από τον ΟΑΕΔ πενήντα (50) ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας ή
  • Έλαβαν επιδότηση ανεργίας τουλάχιστον δύο (2) μηνών (πενήντα – 50 – ημερήσια επιδόματα) ή
  • Συγκέντρωσαν πενήντα (50) ημέρες αθροιστικά από τα παραπάνω (ημέρες εργασίας, ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και επιδότησης ανεργίας) ή
    είναι εγγεγραμμένοι/-ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής των αιτήσεων

Επιπλέον, ο δικαιούχος:

  • Δεν πρέπει να έχει λάβει Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού κατά το αμέσως προηγούμενο πρόγραμμα. Μόνο οι δικαιούχοι ΑμεΑ ή οι δικαιούχοι που έχουν δηλώσει ωφελούμενο μέλος ΑμεΑ στην αίτησή τους μπορούν να λαμβάνουν Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού σε συνεχόμενα προγράμματα.
  • Δεν πρέπει να έχει λάβει συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο.
Ο οδηγός του ΟΠΕΚΑ για τους δικαιούχους κοινωνικού τουρισμού και των προγραμμάτων ΛΑΕ 2021

Ποιοι έχουν δικαίωμα υποβολής αίτησης συμμετοχής στα προγράμματα του ΟΠΕΚΑ;

α) οι συνταξιούχοι του e- ΕΦΚΑ (πρώην ΟΓΑ) και οι συνταξιούχοι του Λογαριασμού Ανασφάλιστων Υπερηλίκων του άρθρου 1 του Ν.1296/1982.

β) οι ασφαλισμένοι του e-ΕΦΚΑ (ΟΓΑ) που είναι ασφαλιστικά ενήμεροι κατά την 31/12 του προηγούμενου έτους (2020) της υποβολής της αίτησης συμμετοχής.

Τα μέλη των οικογενειών των παραπάνω προσώπων με δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από δικαιούχο παροχών του ΛΑΕ/ΟΠΕΚΑ

Αναλυτικότερες πληροφορίες για τους δικαιούχους ανά κατηγορία προγράμματος αναφέρονται στο αναρτημένο στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ, Δελτίο Τύπου.

Πώς και πότε υποβάλλω αίτηση συμμετοχής;

Από τη Δευτέρα 24 Μαΐου 2021 μέχρι και την Τρίτη 15 Ιουνίου 2021 στα ΚΕΠ όλης της χώρας για όλα τα προγράμματα με εξαίρεση το Παιδικό Κατασκηνωτικό για το οποίο η υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης συμμετοχής γίνεται στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΑ (www.opeka.gr).

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Eίμαι ασφαλισμένος στον e-ΕΦΚΑ-ΟΓΑ. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις ένταξής μου στο Μητρώο των δυνάμει δικαιούχων του ΛΑΕ;

  • Συμπεριλαμβάνεστε στο Μητρώο του 2021, εφόσον έχετε εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές σας που αφορούν στο έτος 2020 ή έχετε ρυθμίσει ληξιπρόθεσμες εισφορές και πληρούνται οι όροι της ρύθμισης.
  • Μία επιπλέον απαραίτητη προϋπόθεση για όλες τις κατηγορίες ασφαλισμένων είναι να έχετε και ασφαλιστική ικανότητα, ενεργή, που απορρέει από την ασφάλισή σας στον ΟΓΑ και όχι από άλλα Ταμεία.
  • Τα μέλη της οικογένειάς σας επίσης, για να συμμετέχουν, πρέπει να έχουν δικαίωμα περίθαλψης απορρέον από εσάς ως δικαιούχο του ΛΑΕ.
  • Αν δεν έχετε συμπεριληφθεί στο Μητρώο, σημαίνει ότι, είτε οφείλετε εισφορές στον e-ΕΦΚΑ – ΟΓΑ ή ότι έχετε ασφαλιστική ικανότητα από άλλα ταμεία, όπως ΙΚΑ ή ΟΑΕΕ γιατί έχετε παράλληλη ή περιστασιακή απασχόληση σε άλλα ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Οι δικαιούχοι ΛΑΕ καταβάλλουν εισφορά υπέρ ΛΑΕ που αποτυπώνεται και στο εκκαθαριστικό του e-ΕΦΚΑ.

Το ΚΕΠ ή ο e-ΕΦΚΑ με ενημέρωσαν ότι έχω ασφαλιστική ενημερότητα. Γιατί δεν συμπεριλαμβάνομαι στο Μητρώο και δεν μπορώ να υποβάλλω αίτηση συμμετοχής;

  • Το μητρώο δικαιούχων ασφαλισμένων δημιουργήθηκε από την αρμόδια υπηρεσία στις 5/5/2021. Συμπεριλαμβάνονται συνεπώς όσοι έχουν εξοφλήσει το 2020 ή έχουν ρυθμίσει οφειλόμενες εισφορές μέχρι την ημερομηνία αυτή και έχουν ενεργή ασφαλιστική ικανότητα ΟΓΑ και κράτηση υπέρ ΛΑΕ.
  • Οποιαδήποτε αλλαγή ή εξόφληση μετά τις 5/5/2021 δεν αποτυπώνεται, ούτε μπορεί να ληφθεί υπόψη ώστε να ενταχθείτε εκ των υστέρων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δεν μπορεί να γίνει οποιαδήποτε προσθήκη από τον ΟΠΕΚΑ, όταν δεν βρίσκεται ο αριθμός ΑΜΚΑ ή ο αριθμός Μητρώου σας.

  • Ειδικά για τα ΚΕΠ που έχουν πλέον δυνατότητα έκδοσης ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ, ο ασφαλισμένος μπορεί να εμφανίζεται ως ενήμερος την ημέρα που προσέρχεται στα ΚΕΠ για την υποβολή της αίτησης, αλλά εάν η εξόφληση έλαβε χώρα μετά τις 5/5/2021, ο ασφαλισμένος δεν συμπεριλαμβάνεται στο Μητρώο και δεν υπάρχει δυνατότητα να ενταχθεί εκ των υστέρων.

Εάν θέλετε να ενημερωθείτε γιατί δεν έχετε συμπεριληφθεί στο μητρώο, μπορείτε να απευθυνθείτε σε οποιοδήποτε κατάστημα e-ΕΦΚΑ ή απευθείας από την ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ μπαίνοντας:

  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ
  • ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ
  • ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗΣ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑΣ
  • ΜΕ ΚΩΔΙΚΟΥΣ TAXISNET ΒΛΕΠΕΤΕ ΕΑΝ & ΤΙ ΟΦΕΙΛΕΤΕ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όταν απευθύνεστε στον ΕΦΚΑ δεν θα ρωτάτε γιατί δεν συμπεριλαμβάνεστε στα Προγράμματα του ΟΠΕΚΑ, καθώς θα σας παραπέμπουν (ορθά) στον ΟΠΕΚΑ. Οι ερωτήσεις σας θα πρέπει να αφορούν:

  • ΤΥΧΟΝ ΟΦΕΙΛΕΣ
  • ΕΑΝ ΕΙΣΤΕ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΡΩΗΝ ΟΓΑ Ή ΑΛΛΟΥ ΤΑΜΕΙΟΥ
  • ΕΑΝ ΚΑΤΑΒΑΛΕΤΕ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ ΛΑΕ
  • ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ή ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΣΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΙΚΑΝΟΤΗΤΑ
  • ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΟΓΑ

Είμαι συνταξιούχος ΕΦΚΑ-ΟΓΑ και δεν συμπεριλαμβάνομαι στο Μητρώο των δυνάμει δικαιούχων του ΛΑΕ.

  • Εάν η καταβολή της σύνταξής σας έχει τεθεί σε αναστολή από το μήνα Μάιο του 2021 ή διεκόπη το μήνα αυτό ΔΕΝ έχετε δικαίωμα συμμετοχής στα φετινά προγράμματα του ΛΑΕ.
  • Εάν έχετε υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης και δεν έχει ακόμα εκδοθεί η απόφαση συνταξιοδότησης ΔΕΝ είστε δικαιούχος προγραμμάτων ΛΑΕ μέχρι να καταστείτε συνταξιούχος.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ