Εφηβική μητρότητα: Αιτίες και συνέπειες

Διάφορες μελέτες προσπάθησαν να αποκαλύψουν τις κύριες αιτίες αυτού του φαινομένου.  Το 1999, η Catriona Macleod, από το Πανεπιστήμιο του Zululand (Νότια Αφρική), προσπάθησε να βρει τις μεταβλητές που προέβλεπαν καλύτερα την εφηβική εγκυμοσύνη. Η Macleod διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους παράγοντες που έχουν συμβάλει στην επιδημία της μητρότητας είναι: Αναπαραγωγική άγνοια: Η Macleod περιγράφει την άγνοια των εφήβων σε θέματα όπως η εμμηνόρροια, η συνουσία, η γονιμότητα και οι μέθοδοι αντισύλληψης. Συγγραφείς όπως οι Boult και Cunningham (1992) διαπίστωσαν ότι τα 2/3  μιας ομάδας 245 εφήβων είχαν πολύ κακή γνώση των ζητημάτων που συζητήθηκαν παραπάνω. Η Macleod παρουσιάζει επίσης τα αποτελέσματα μιας μελέτης των Craig και Richter-Strydom (1983), στην οποία το 82% των εφήβων κοριτσιών δεν είχε επαρκείς πληροφορίες για τη σεξουαλικότητα.

Επικίνδυνες Συμπεριφορές. Η σεξουαλική επαφή μεταξύ εφήβων θεωρείται επικίνδυνη συμπεριφορά για την εφηβική εγκυμοσύνη. Ο κίνδυνος μπορεί να παρατηρηθεί στο ότι, σύμφωνα με τον Nicholas (1994), περισσότερο από το 30% των εφήβων δεν χρησιμοποιούν καμία μέθοδο αντισύλληψης στην πρώτη σεξουαλική τους εμπειρία .
Πρώιμη έναρξη της εφηβείας. Χάρη στο γεγονός ότι, σε γενικές γραμμές, η διατροφή στην παιδική ηλικία έχει αυξηθεί σε ποιότητα, η εμμηνόρροια έχει προγενέστερη έναρξη. Αν και οι ιατρικές επιπλοκές είναι ιδιαίτερα σχετικές, η εφηβική εγκυμοσύνη μπορεί να έχει τεράστιο αντίκτυπο στη ζωή ενός εφήβου.

Μιλάμε για επιπτώσεις ή συνέπειες που υπερβαίνουν την άφιξη ενός νέου παιδιού. Μεταξύ των κύριων ψυχοκοινωνικών συνεπειών βρίσκουμε την εγκατάλειψη του σχολείου. Αυτό, ιδίως στις αναπτυσσόμενες χώρες , έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στις δυνατότητες εξόδου από τη φτώχεια. Σε έρευνα του 2008 διαπίστωσαν ότι, στη Χιλή, σχεδόν όλες οι έφηβες έγκυοι γυναίκες εγκατέλειψαν τις σπουδές τους. Οι λόγοι είναι το αίσθημα ντροπής και ενοχής και οι ιατρικές επιπλοκές που προκύπτουν από τη νέα του κατάσταση.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here