Νεφρική Ανεπάρκεια: Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη νεφρική νόσο τελικού σταδίου


Νεφρική Ανεπάρκεια: Η νεφρική νόσος τελικού σταδίου (ESRD) είναι το τελευταίο στάδιο χρόνιας ή μακροχρόνιας νεφρικής νόσου. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία για ESRD, αλλά ορισμένες θεραπείες και χειρουργικές επεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στην επέκταση του προσδόκιμου ζωής κάποιου. Αυτό το άρθρο ασχολείται με σημαντικές πληροφορίες σχετικά με το ESRD, όπως τα σχετικά σημεία και συμπτώματα, ορισμένες αιτίες και λεπτομέρειες για το προσδόκιμο ζωής. Το ESRD μπορεί να προκαλέσει ένα ευρύ φάσμα σημείων και συμπτωμάτων, καθώς τα απόβλητα, τα υγρά, οι ηλεκτρολύτες και τα μέταλλα συσσωρεύονται στο σώμα.

Η αποτυχία των νεφρών μπορεί επίσης να μην είναι σε θέση να εκπληρώσει άλλες σημαντικές σωματικές λειτουργίες, όπως να βοηθήσει στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης, στην ενίσχυση των οστών και στη δημιουργία νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων. Κάποιος με νεφρική ανεπάρκεια μπορεί να εμφανίσει: πρήξιμο των ποδιών και των αστραγάλων, μειωμένη όρεξη ή ακούσια απώλεια βάρους, ναυτία και έμετο, κνησμό, κράμπες στους μύες, δυσκολία στον ύπνο, μη ούρηση, αρκετό πόνο, δυσκαμψία και πρήξιμο στις αρθρώσεις, αδυναμία ή μούδιασμα, ανεξήγητη εξάντληση, πονοκεφάλους, απώλεια της αίσθησης της γεύσης ρινορραγίες, σύγχυση, προβλήματα μνήμης ή δυσκολία συγκέντρωσης, μώλωπες εύκολα Κάποιος με ESRD μπορεί να εμφανίσει τα περισσότερα ή όλα τα παραπάνω συμπτώματα. Μερικά ή όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι σοβαρά και να εμφανίζονται είτε όλες είτε τουλάχιστον τις περισσότερες φορές. Αιτίες: Οι αιτίες της ESRD είναι συνήθως καταστάσεις που βλάπτουν ή εξασθενίζουν τα νεφρά με την πάροδο του χρόνου, προκαλώντας τελικά αρκετή βλάβη για να μειώσει σημαντικά τη λειτουργία τους.

Για παράδειγμα, μια κοινή αιτία του ESRD είναι ο διαβήτης. Τα νεφρά φιλτράρουν απόβλητα, ηλεκτρολύτες και νερό από το αίμα χρησιμοποιώντας μονάδες φιλτραρίσματος που περιλαμβάνουν μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία. Εάν αυτά τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία έχουν έκθεση σε υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, μπορεί τελικά να στεγνώσουν και να φράξουν. Χωρίς σωστή ροή αίματος, οι νεφροί καταστρέφονται. Ο διαβήτης μπορεί επίσης να βλάψει τα νεύρα που λένε στον εγκέφαλο πότε να αδειάσει την κύστη, με αποτέλεσμα την πίεση από μια πλήρη ουροδόχο κύστη που μπορεί να βλάψει τα νεφρά. Εάν τα ούρα παραμείνουν στην ουροδόχο κύστη πολύ καιρό, αυξάνεται επίσης ο κίνδυνος βακτηρίων που προκαλούν λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος, η οποία μπορεί να εξαπλωθεί και να βλάψει τα νεφρά.

Μια άλλη κοινή αιτία νεφρικής ανεπάρκειας είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση. Τα σώματα των ατόμων με υψηλή αρτηριακή πίεση ωθούν το αίμα στα αιμοφόρα αγγεία με πολλή δύναμη, η οποία μπορεί να βλάψει μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία στους νεφρούς.

Μερικές λιγότερο συχνές αιτίες του ESRD περιλαμβάνουν: γενετικές καταστάσεις όπως η πολυκυστική νόσος των νεφρών, συνθήκες ή προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, νεφρωτικό σύνδρομο, αυτοάνοσες καταστάσεις, όπως η νεφροπάθεια IgA και ο λύκος σπειραματονεφρίτιδα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα νεφρά μπορεί να αποτύχουν ξαφνικά, ακόμη και εντός 2 ημερών. Μερικές κοινές αιτίες οξείας ή αιφνίδιας νεφρικής ανεπάρκειας περιλαμβάνουν: σοβαρά προβλήματα του ουροποιητικού συστήματος, έμφραγμα, κατάχρηση φαρμάκων και χρήση φαρμάκων χωρίς συνταγή γιατρού, μειωμένη ροή αίματος στα νεφρά.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ