Ποια προγράμματα ενίσχυσης «τρέχουν» και για ποιους κλάδους


Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα προγράμματα ενίσχυσης των επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία καθώς άνοιξαν οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την υποβολή αιτήσεων ένταξης και χρηματοδότησης των πάγιων δαπανών αλλά και της ενίσχυσης γυμναστηρίων και παιδότοπων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται και το πρόγραμμα για την εστίαση. 

Παράλληλα ανοίγει σήμερα και η ηλεκτρονική πλατφόρμα 2ης ευκαιρίας για τη ρύθμιση οφειλών – σύμφωνα με τον νέο πτωχευτικό νόμο – που προβλέπει έως και 240 δόσεις για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία και έως 420 προς τράπεζες.

Ειδικότερα τρέχει ήδη η πρώτη φάση του μέτρου ενίσχυσης με τη μορφή επιδότησης πάγιων δαπανών επιχειρήσεων μέσω πιστωτικού, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τις επιχειρήσεις έως το τέλος του έτους, για την αποπληρωμή τρεχουσών φορολογικών οφειλών ή και ασφαλιστικών εισφορών που καθίστανται πληρωτέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021. Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος είναι στα 500 εκατ. ευρώ και οι αιτήσεις μπορούν να υποβληθούν έως τις 17 Ιουνίου 2021 στην πλατφόρμα myBusinessSupport της ΑΑΔΕ.

Ανοιξε χθες και η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την ενίσχυση για κεφάλαιο κίνησης έως 18.000 ευρώ σε γυμναστήρια και παιδότοπους, ενώ, όπως δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης, είναι η πρώτη φορά στο ΕΣΠΑ που μπορεί κανείς να χρηματοδοτηθεί μόλις με τρία δικαιολογητικά. «Καταθέτεις μόνο την άδεια, το Ε3 και την υπεύθυνη δήλωση. Το πολύ σε τέσσερις εβδομάδες θα έχουν πάρει τα χρήματά τους» δήλωσε ο υπουργός.

Την ίδια στιγμή, στο πρόγραμμα ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης ύψους 354 εκατ. ευρώ που «τρέχει», σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα, έχουν υποβληθεί πάνω από 30.000 αιτήσεις και σχεδόν 10.000 αιτήσεις έχουν ήδη εγκριθεί.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης αναφέρθηκε και στο θέμα των μειωμένων ενοικίων που αφορά το μεγαλύτερο μέρος των επιχειρήσεων και η παράταση του μέτρου αποτελεί και αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρηματιών. Οπως είπε «για τις επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Μάιο ή για επιχειρήσεις που είναι κλειστές και τον Ιούνιο θα συνεχιστεί. Σιγά σιγά το μέτρο όμως αρχίζει να αίρεται για τους προηγούμενους».

Επίσης σήμερα ξεκινά η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Οι ρυθμίσεις θα γίνονται πλέον αυτόματα, χωρίς δηλαδή την παρέμβαση υπαλλήλου, με έναν αλγόριθμο μέσα από τον υπολογιστή. Προβλέπονται έως 240 δόσεις, αλλά και κούρεμα κεφαλαίου, εφόσον αυτό αποφασίσει ο συμβιβασμός μεταξύ των μερών.


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ