Τουρκία: Αυστηρό «όχι» της κυβέρνησης Ερντογάν σε συγκέντρωση στο πάρκο Γκεζί


Λιγοστοί διαδηλωτές κατέβηκαν τη Δευτέρα (31/5) στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης για να τιμήσουν την επέτειο από το ξέσπασμα των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων πριν από οκτώ χρόνια, με έναυσμα το σχέδιο ανάπλασης του πάρκου Γκεζί, ενός από τους λιγοστούς χώρους πρασίνου που απέμεναν στο κέντρο της μεγαλούπολης.

Η διαδήλωση έγινε τη στιγμή που οι αρχές είχαν προειδοποιήσει πως αυτού του είδους οι συγκεντρώσεις απαγορεύονται επί του παρόντος, εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Οι οργανωτές ήλπιζαν να πραγματοποιηθεί μεγάλη συγκέντρωση κοντά στην πλατεία Τάξιμ.

Όγδοη επέτειος από την έναρξη των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων

Το 2013, αυτή που άρχισε ως διαδήλωση μερικών οικολόγων εναντίον της καταστροφής του πάρκου για να οικοδομηθεί εμπορικό κέντρο μετατράπηκε σε αντικυβερνητικό ξεσηκωμό εθνικής κλίμακας, που διήρκεσε ημέρες, προτού καταπνιγεί στο αίμα από τις δυνάμεις ασφαλείας. Χιλιάδες πολίτες είχαν τραυματιστεί· τουλάχιστον πέντε σκοτώθηκαν.

Στέλεχος του δήμου ενημέρωσε τους οργανωτές τη Δευτέρα ότι με βάση τους τρέχοντες περιορισμούς, δεν μπορούσε να δοθεί άδεια για τη συγκέντρωση. Ο χώρος αποκλείστηκε αργότερα με μπαριέρες.

Η απαγόρευση επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι μερικά εικοσιτετράωρα νωρίτερα εγκαινιάστηκε, σε μικρή απόσταση, μεγάλο τέμενος, με παρόντα τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Δεν εξηγήθηκε από τις αρχές γιατί ενώ επιτράπηκε η τελετή εγκαινίων του τεμένους απαγορεύθηκε η κινητοποίηση.

Ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου, στέλεχος του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), πιθανός αντίπαλος του Ερντογάν στις προσεχείς προεδρικές εκλογές, ανέφερε πάντως σε ανάρτηση στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter ότι «η χώρα δεν θα ξεχάσει ποτέ όσους υπερασπίστηκαν αυτή την ιστορική πόλη και το περιβάλλον μας».

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει αποκαλέσει στο παρελθόν όσους συμμετείχαν στις διαδηλώσεις στο πάρκο Γκεζί «τρομοκράτες» και την κινητοποίηση «άνανδρη επίθεση» εναντίον της κυβέρνησής του και του ιδίου προσωπικά.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ