OHE: Ανησυχητικό «ράλι» στις τιμές των τροφίμων – Ρεκόρ δεκαετίας λόγω πανδημίας


Οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως έχουν αυξηθεί περισσότερο από ποτέ σε μια δεκαετία, με την τιμή να καταγράφεται στο 40% τον Μάιο. Είναι η μεγαλύτερη αύξηση από τον Οκτώβριο του 2010.

Οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν με τον ταχύτερο μηνιαίο ρυθμό εδώ και μία δεκαετία, σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ, που κάνουν λόγο για ένα ανησυχητικό φαινόμενο που πλήττει κατά βάση τις φτωχότερες χώρες.

Ο δείκτης τιμών τροφίμων του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) παρακολουθεί τις τιμές μιας σειράς βασικών διατρφικών ειδών σε ολόκληρο τον κόσμο, όπως είναι τα δημητριακά, τα γαλακτοκομικά, το κρέας και η ζάχαρη.

Οι προμηθευτές έχουν επηρεαστεί από τα προβλήματα παραγωγή, την εργασία και τις μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Μέσα στο κλίμα αυτό εντείνεται η ανησυχία για την εκτόξευση του πληθωρισμού και για το πώς οι «υψηλότεροι λογαριασμοί» στα σούπερ-μάρκετ θα επηρεάσουν την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.

Αυτό εντείνει τους φόβους ότι ο πληθωρισμός που προκαλείται από την πανδημική κρίση επιταχύνεται. Ο υψηλότερος πληθωρισμός θα πλήξει τις φτωχότερες χώρες, που βασίζονται στις εισαγωγές βασικών αγαθών. Για τις πλουσιότερες χώρες, το κόστος των πρώτων υλών αντιπροσωπεύει μόνο ένα μέρος της συνολικής τιμής που καταβάλλεται για προϊόντα σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια.

Οικονομολόγοι και αναλυτές προειδοποιούν επίσης ότι η επιστροφή του κόσμου στα εστιατόρια καθώς αίρονται τα lockdown σε ολόκληρο τον κόσμο θα αυξήσει τις πιέσεις στις τιμές.

«Η άνοδος της βάσης του κόστους μεταφοράς με τις αυξήσεις των τιμών του πετρελαίου προκαλούν τεράστια ανοδική πίεση στις τιμές του συστήματος», δήλωσε η Caroline Bain στην Capital Economics.

Μεγάλες προμηθευτικές εταιρείες λένε ότι οι τιμές των πρώτων υλών ήταν πάνω από 15% υψηλότερες, ενώ παράλληλα υπάρχουν και αυξήσεις του κόστους στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας, των συσκευασιών και της εργασίας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη, ο πληθωρισμός στις τιμές των τροφίμων ήταν σχετικά περιορισμένος, αλλά η βρετανική κοινοπραξία λιανικής πώλησης αυτή την εβδομάδα προειδοποίησε ότι οι τιμές θα μπορούσαν να αυξηθούν το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ