Αυτοφροντίδα: Εξερεύνηση για την απώλεια της ταυτότητας του εαυτού

Τι είναι η Ταυτότητα;

Όλοι έχουμε μια συγκεκριμένη εικόνα του εαυτού μας. Διαμορφώνουμε την ταυτότητά μας από τις ετικέτες που βάζουμε στον εαυτό μας, με βάση τους ρόλους που αναλαμβάνουμε και τις δραστηριότητες που ολοκληρώνουμε. Μερικές φορές, παίρνουμε τα στοιχεία της ταυτότητάς μας με βάση τον τρόπο με τον οποίο μας καθορίζουν οι άλλοι γύρω μας. Η αυτο-ταυτότητα είναι ένας συνδυασμός χαρακτηριστικών της προσωπικότητας, ικανοτήτων, φυσικών και διανοητικών ιδιοτήτων, επιλογών σταδιοδρομίας, ενδιαφερόντων, χόμπι και των ρόλων που επιλέγουμε για να ταυτιστούμε.

Μπορεί να δείτε τον εαυτό σας ως σύζυγο / σύζυγο, μητέρα / πατέρα, κόρη / γιο, υπάλληλο, φίλο, μέλος της κοινότητας κ.λπ. Η ταυτότητά σας αποτελεί την αίσθηση της ατομικότητάς σας και σας παρέχει αυτοπεποίθηση για το ποιοι είστε . Ίσως μπορείτε να απαριθμήσετε εύκολα τα χαρακτηριστικά που σας κάνουν μοναδικούς.

Μερικά παραδείγματα χαρακτηριστικών θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αίσθηση του χιούμορ σας, την ικανότητά σας να επιλύετε προβλήματα, το επίπεδο ενσυναίσθησης, τιμιότητας και πίστης σας, την επιθυμία σας να βοηθήσετε άλλους, την αγάπη σας για τη μουσική ή άλλες τέχνες, μια ισχυρή αίσθηση ανεξαρτησίας, τη διάθεση να εξερευνήσετε τον κόσμο και ούτω καθεξής.

Οι κοινωνικές σας συνδέσεις βοηθούν επίσης στον καθορισμό της ταυτότητάς σας. Συχνά επιλέγετε να συνδεθείτε με άτομα και ομάδες που μοιράζονται κοινούς στόχους, προσωπικά χαρακτηριστικά, εκπαίδευση, ενδιαφέροντα σταδιοδρομίας ή θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αυτές οι αλληλεπιδράσεις συμβάλλουν στη διαμόρφωση του τρόπου με τον οποίο σκέφτεστε και νιώθετε και δείχνετε τι εκτιμάτε. Μια ισχυρή αίσθηση ταυτότητας δημιουργεί άνεση και ασφάλεια.

Ωστόσο, ένα εγκεφαλικό επεισόδιο για παράδειγμα, μπορεί να επηρεάσει πολλές πτυχές της ζωής σας, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας ή της αλλαγής της σταδιοδρομίας σας και να επιφέρει τελικά μια τροποποίηση πολλών από τους προηγούμενους ρόλους σας. Τελικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγές στον τρόπο που βλέπετε τον εαυτό σας. Μπορεί επίσης να χάσετε πολλές από τις σημαντικές κοινωνικές συνδέσεις που έχετε κάνει.

Αυτό το κενό μπορεί να σας οδηγήσει να αμφισβητήσετε μεγάλο μέρος της ταυτότητάς σας. Ποιος είμαι τώρα; Τι κάνω τώρα? Πού ταιριάζω; Πριν από το δικό μου εγκεφαλικό επεισόδιο, ως νοσοκόμα, σύζυγος και μητέρα, ένιωσα πολύτιμη, χρήσιμη, ανεξάρτητη και σίγουρη για τον σκοπό της ζωής μου. Μετά το εγκεφαλικό επεισόδιο, ένιωσα χαμένη, άχρηστη, φοβισμένη, ανασφαλής, ηλίθια, τεμπέλα και αναξιόπιστη. Πέρασα από το να είμαι ευγενική και χαρούμενη, στο θυμό και την αυτολύπηση. Αυτή η ξαφνική απώλεια της ταυτότητας οδήγησε σε αυξημένο άγχος, χαμηλή αυτοεκτίμηση, κατάθλιψη και μειωμένη αυτοπεποίθηση. Ένιωσα σαν να ήμουν βάρος για την οικογένειά μου και ένιωσα παγιδευμένη στο σπίτι μου με σπάνια κοινωνική αλληλεπίδραση.

Όμως όταν χάνετε, για οποιονδήποτε λόγο, την ταυτότητά σας και την αίσθηση του εαυτού σας, καλό θα ήταν να μην μπείτε στον πειρασμό να στραφείτε σε άλλους για να βρείτε τον εαυτό σας. Οι απόψεις και οι γνώμες άλλων ανθρώπων για εσάς μπορεί ξαφνικά να γίνουν εξαιρετικά σημαντικές και μπορεί να βρείτε τον εαυτό σας να ζητάει διαβεβαίωση και επαίνους από άλλους για να αισθανθείτε εντάξει για τον εαυτό σας. Η συναισθηματική σας ευημερία μπορεί να βασίζεται σε αυτήν την επικύρωση, αλλά μια τέτοια εξάρτηση από την εξωτερική επικύρωση είναι εξαιρετικά επιζήμια. Η αλήθεια είναι ότι η αίσθηση του εαυτού σας δεν πρέπει να προέρχεται από άλλους ανθρώπους αλλά από μέσα. Η πιο σημαντική σχέση που θα έχετε ποτέ είναι με τον εαυτό σας.

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here