Κορονοϊός: Τα αστέρια στη μάχη για τον εμβολιασμό- Από τον Ντέιβιντ Μπέκαμ στην Κλόντια Σίφερ


Εκατομμύρια δόσεις εμβολίων κατά της Covid-19 θα μπορούσαν να χαθούν αν οι πλούσιες χώρες στέλνουν αλόγιστα μεγάλες ποσότητες υπολειπόμενων δόσεων στις φτωχότερες χώρες, προειδοποιεί η Unicef. Στο πλευρό της οργάνωσης αστέρια απο τους χώρους του αθλητισμού, του θεάματος και της μουσικής βιομηχανίας που ενώνουν τη φωνή τους για την ισότιμη και ορθολογική διαχείριση των σκευασμάτων που θα βγάλουν τον πλανήτη απο την πανδημία

Η φιλανθρωπική οργάνωση τονίζει ότ πρέπει να υπάρχει σταθερή διάθεση εμβολίων καθ’όλη τη διάρκεια του χρόνου και αυτό γιατί οι φτωχές χώρες δεν έχουν πόρους για να τα χρησιμοποιήσουν ταυτόχρονα.

Την έκκληση της Unicef για την ορθολογική διαχείριση των εμβολίων συνυπογράφουν αστέρια του θεάματος, της μουσικής και του αθλητισμού όπως η ποπ σταρ Μπίλι Άϊλις, ο ποδοσφαιριστής Ντέιβιντ Μπέκαμ και η «ιέρεια» του Μπόλιγουντ Πριγιάνκα Τσόπρα.

O Nτέιβιντ ΜπέκαμΑ.Ρ

Οι διασημότητες υπέγραψαν επιστολή προς την ομάδα των επτά πλουσιότερων χωρών (G7)- ζητώντας τους να δωρίσουν το 20% των εμβολίων τους έως τον Αύγουστο. «Η πανδημία δεν θα τελειώσει παντού, μέχρι να τελειώσει παντού» δήλωσε ο Μπέκαμ.

Τα άλλα αστέρια που συνυπογράφουν την επιστολή είναι οι: Άντι Μάρεϊ, Ολίβια Κόουλμαν, Γιούαν ΜακΓκρέγκορ, Λίαμ Πέιν, Ορλάντο Μπλουμ, Κέιτι Πέρι, Γούπι Γκόλντμπεργκ, Κλόντια Σίφερ και Κρις Χόι.

Οι φτωχές χώρες πρέπει να εμβολιαστούν μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο

H επικεφαλής εμβολιασμού της Unicef, Λίλι Καπράνι δήλωσε στο BBC Newsnight ότι οι φτωχές χώρες πρέπει να εμβολιάσουν τους δικούς τους πληθυσμούς ταυτόχρονα με τον υπόλοιπο κόσμο.

«Σε κάποιο σημείο, χωρίς αμφιβολία, θα χρειαστεί να εμβολιάσουμε άτομα κάτω των 18 ετών. Αλλά η προτεραιότητα αυτή τη στιγμή πρέπει να είναι να διασφαλίσουμε ότι όλες οι ευάλωτες ομάδες και οι ομάδες προτεραιότητας σε όλο τον κόσμο θα λάβουν εμβόλια» είπε. Η διανομή πρέπει να ξεκινήσει τώρα, να διαρκέσει όλο το καλοκαίρι και να συνεχιστεί καθ’ολη τη διάρκεια της χρονιάς, τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Λέμε λοιπόν ότι χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η ομάδα G7 πρέπει να προωθήσουν τις δόσεις τους σε αυτές τις χώρες με χαμηλό εισόδημα τώρα, ενώ εξακολουθούν να εμβολιάζουν τους πληθυσμούς τους».

Unicef: Éχουμε έλλειψη 190 εκατομμυρίων δόσεων

Οι χώρες χαμηλού εισοδήματος χρειάζονται μια σταθερή προσφορά ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να εμβολιάσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

«Η ακούσια συνέπεια της συγκέντρωσης όλων αυτών των εμβολίων μέχρι την περίοδο των Χριστουγέννων είναι ότι οι χώρες αυτές δεν θα είναι σε θέση να τα απορροφήσουν και να τα διαθέσουν και επομένως θα μπορούσαν να καταλήξουν στα σκουπίδια. Θα μπορούσαμε να δούμε εκατομμύρια δόσεις εμβολίων που δεν χρησιμοποιούνται και λήγουν και αυτό θα ήταν μια τραγωδία» κατέληξε.

Την περασμένη εβδομάδα ωστόσο, ο Βρετανός υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ είπε ότι ο εμβολιασμός παιδιών στο Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει προτεραιότητα έναντι της αποστολής δόσεων στο εξωτερικό.

Στην επιστολή τους, οι διασημότητες δήλωσαν ότι η Unicef παραδίδει ήδη εμβόλια σε φτωχές χώρες – αλλά η φιλανθρωπική οργάνωση έχει έλλειψη 190 εκατομμυρίων δόσεων.

Η επιστολή ανέφερε ότι οι χώρες της G7 σύντομα θα έχουν αρκετές προμήθειες για να δωρίσουν το 20% των δόσεων τους μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου χωρίς σημαντική καθυστέρηση στην κυκλοφορία τους – και αυτό θα παρείχε περισσότερες από 150 εκατομμύρια δόσεις στο πρόγραμμα Covax.

Κίνδυνος να επιστρέψουμε στην αφετηρία της πανδημίας

«Ο ιός εξακολουθεί να εξαπλώνεται σε πολλές χώρες και παράγει νέες μεταλλάξεις, γεγονός που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στο σημείο από όπου ξεκινήσαμε» αναφέρει η επιστολή προς την ομάδα G7.

Ορισμένες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο που είχε παραγγείλει 400 εκατομμύρια δόσεις διαφόρων εμβολίων,έχουν ήδη εμβολιάσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού τους. Άλλες χώρες ωστόσο περιμένουν τις πρώτες αποστολές τους. Πολλές φτωχότερες χώρες βασίζονται σε παραδόσεις από την Covax.

Ορισμένες χώρες έχουν δεσμευτεί να προσφέρουν δόσεις μέχρι το τέλος του έτους – αλλά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ζήτησε από τα έθνη να μοιραστούν τα εμβόλια τους τώρα.
Οι ηγέτες της G7 (Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία και ΗΠΑ) συναντώνται στην Κορνουάλη για την ετήσια σύνοδο κορυφής τους αυτό το σαββατοκύριακο.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ